Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Triodos Bank geeft gastlessen aan schoolkinderen

11-03-2015 | Medewerkers van banken en van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) geven tijdens de Week van het Geld gezamenlijk ruim 4.500 financiële gastlessen aan ongeveer 150.000 kinderen op basisscholen in heel Nederland. Ook medewerkers van Triodos Bank verzorgen lessen op verschillende basisscholen.

bank-voor-de-klas

Leren omgaan met geld

Het is het belangrijk dat kinderen al op de basisschool leren omgaan met geld. Uit onderzoek van het Nibud (het kenniscentrum van huishoudfinanciën) blijkt dat de financiële kennis en vaardigheden van leerlingen uit de bovenbouw van het basisonderwijs nog onvoldoende zijn. Dat is zorgelijk omdat kinderen op die leeftijd steeds meer financiële verantwoordelijkheid krijgen. Vaak beginnen zij al vroeg met lenen en schulden vormen voor jongeren een steeds groter probleem. Het aantal huishoudens met problematische schulden is in de afgelopen tien jaar verdriedubbeld. Leren omgaan met geld wordt dus steeds belangrijker. Met de gastlessen worden kinderen gestimuleerd spaarzaam en verantwoord met geld om te gaan.

Geldwijs

Het doel van het gastlesprogramma is om kinderen in het basisonderwijs vroeg 'geldwijs' te maken en te leren omgaan met geld. Aan de hand van verschillende onderwerpen rondom het thema geld (zoals sparen, zakgeld en lenen) worden kinderen financieel bewuster gemaakt. Om de les leuk en laagdrempelig te houden hebben de banken het spel Cash Quiz ontwikkeld. Het spel brengt de dialoog op gang over omgaan met geld. Daarnaast is er ook een app 'Versla je ouders!' ontwikkeld zodat kinderen het spel thuis met hun ouders kunnen spelen.

De Week van het Geld wordt dit jaar voor de vierde keer georganiseerd en duurt van 
9 tot en met 13 maart . Het gastlesprogramma Bank voor de Klas is een van de onderdelen van de Week van het Geld.

Kijk voor meer informatie op www.bankvoordeklas.nl en www.weekvanhetgeld.nl