Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Bedrijven roepen Balkenende op goed klimaatakkoord te sluiten

26-10-2009 | (gepubliceerd op o.a. de website van Greenpeace)

Nederlandse bedrijven willen dat premier Balkenende zich maximaal inzet om een goed klimaatakkoord te sluiten. Dit schrijven zij vandaag in een gezamelijke brief naar de premier. De brief werd naast Greenpeace ondertekend door 24 bedrijven waaronder Eneco, ASN bank, Triodos Bank, Greenchoice en Tendris. De bedrijven roepen Balkenende bovendien op om zelf naar Kopenhagen te gaan en andere Europese leiders te overtuigen hetzelfde te doen.
Premier Balkenende zal aan het eind van de week naar Brussel afreizen voor de vergadering van de Europese Raad. Hier zullen ook de klimaatonderhandelingen op de agenda staan. Greenpeace en de bedrijven roepen de minister op de andere Europese leiders ervan te overtuigen dat een goed akkoord nodig is, én dat om zo’n akkoord te sluiten het nodig is dat zij zelf naar Kopenhagen gaan.

Traditioneel komt de oproep voor bescherming van de wereld van de milieubeweging, maar ook het bedrijfsleven probeert klimaatverandering een halt toe te roepen. Heldere afspraken en eenduidige regelgeving verminderen het risico van klimaatbeleid voor bedrijven. Tegelijkertijd voorkomt een internationale aanpak sterk nadelige concurrentie-effecten.

Doelstellingen

De bedrijven vinden dat rijke landen zich moeten verplichten om 40 procent minder CO2 uit te stoten. Bovendien moeten ze een klimaatfonds oprichten van 110 miljard euro per jaar, waarmee ontwikkelingslanden de gevolgen van klimaatverandering kunnen tegengaan, hun bossen kunnen beschermen, en kunnen investeren in schone energie.

De brief die de bedrijven stuurden, sluit aan bij de oproep die de club van 30 vorige week deed aan minister Cramer. Ook zij willen dat er een goed klimaatakkoord komt en dat Nederland verduurzaamt.

Reinout Wissenburg, projectmanager Kopenhagen van Greenpeace: 'Veel Nederlandse bedrijven zien in dat klimaatverandering een grote bedreiging is en gestopt moet worden. Zij investeren al in het terugdringen van hun klimaatimpact. Balkenende moet hen hierin steunen door ervoor te zorgen dat er een goed akkoord kom.'

01-01-2015