Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Duurzame mode

H&M: een koploper in duurzaamheid

08-05-2014 |

Hennes & Mauritz (H&M) is de grootste modeketen van Zweden en de op één na grootste van de wereld. Op dit moment is H&M één van de koplopers op het gebied van duurzaamheid. Ze zorgen voor goede arbeidsomstandigheden bij leveranciers, gebruik van duurzaam katoen en recycling. Private Banking selecteerde het bedrijf als duurzame koploper voor de beleggingsportefeuille van Triodos Vermogensbeheer.

uitgelicht-HenM

Goede arbeidsomstandigheden bij leveranciers

H&M heeft geen eigen fabrieken maar werkt samen met een groot aantal leveranciers. Een groot deel van de productie vindt plaats in Azië, met China als één van de grootste leveranciers. De arbeidsomstandigheden bij deze leveranciers in ontwikkelingslanden zijn een belangrijk aandachtspunt. In deze textielfabrieken werkt H&M samen met Solidaridad en verschillende modemerken aan betere arbeidsomstandigheden en betere lonen voor werknemers. H&M was de eerste ondertekenaar van het Bangladesh Veiligheidsakkoord na de instorting van de kledingfabriek Rana Plaza in Bangladesh in 2013.

Duurzaam katoen voor een beter milieu

H&M is lid van het Better Cotton Initiative (BCI). Hierin zetten ze zich actief in om katoenboeren te ondersteunen bij het verbouwen van duurzaam katoen. Samen met de stichting Solidaridad en het WWF werkt het bedrijf aan veiligere, schonere en zuinigere katoenteelt. Dat doen ze door boeren te helpen met waterbesparing, biologische bestrijdingsmiddelen en bodemverbetering. En ze zetten zich in om kinderarbeid op de plantages tegen te gaan. Inmiddels is bijna 16% van de kleding die H&M verkoopt gemaakt van duurzaam katoen. Hun doelstelling is om vóór 2020 alleen nog maar duurzaam katoen te gebruiken.

Recyclen leidt tot duurzame producten

In haar laatste duurzaamheidsverslag laat het Zweedse modeconcern zien dat ze ook actief bezig zijn om andere manieren te vinden om haar producten en verkoop te verduurzamen. Voor tassen en accessoires wordt organisch leer gebruikt. Daarnaast hebben ze in 2013 meer dan 3,5 miljoen stuks onverkochte voorraad en ingezamelde oude kleding gedoneerd aan goede doelen. Of hergebruikt in een nieuw 'cradle-to-cradle' productieproces. In dit proces wordt nieuwe kleding geproduceerd door het hergebruik van bestaande materialen, zodat er geen nieuwe nodig zijn.

Meer over Triodos Vermogensbeheer

Publicatiedatum: 6 juni 2014

Noorse bank DNB ASA

Duurzame speler in de scheepvaart en energiesector.