Welke investeringen heeft Triodos Investment Management in Oekraïne?

“We investeren in drie financiële instellingen die alle drie diepgeworteld zijn in de lokale gemeenschap en economie. Daarnaast investeren we in een zonne-energieproject in het westen van het land – vier bedrijven in totaal dus.

Voor een goed begrip van de context: met onze beleggingsfondsen beheren we meer dan 150 investeringen in opkomende markten. Elke regio kent een eigen investeringsteam. Ons team voor Centraal-Europa, de Kaukasus en Centraal-Azië staat in nauw contact met de instellingen waarin we investeren en probeert ze te ondersteunen waar het maar kan.”

Hoe vergaat het de financiële instellingen en de banken in Oekraïne?

“Zoals je in alle berichtgeving kunt zien, heeft de oorlog in Oekraïne een enorme impact op elk aspect van het dagelijks leven. Die impact verschilt wel per regio in Oekraïne. Twee van de financiële instellingen waarin we investeren, hebben hun deuren moeten sluiten: in Charkiv en in Kyiv. De derde instelling is in Lviv gevestigd dat verder verwijderd is van de oorlogshandelingen. Deze bank kan met hulp van haar partners nog wel financiële diensten blijven bieden.”

We blijven nauw betrokken bij onze investeringen in Oekraïne en de regio en zullen de instellingen op allerlei gebied blijven ondersteunen

“De Oekraïense centrale bank functioneert gelukkig nog steeds en ondersteunt de bankensector in het land. Behalve op direct door oorlogsgeweld getroffen plekken, zijn de basisdiensten van de meeste banken overeind gebleven. Mensen kunnen geld overmaken, hun salaris ontvangen, en online bestellen en betalen.”

Hoe is Triodos Investment Managementverder met de oorlog bezig?

“We bekijken de situatie vanuit verschillende invalshoeken. Op de eerste plaats leven we uiteraard mee met de collega’s in ons investeringsteam, van wie soms ook familie en vrienden getroffen zijn. En we bekommeren ons om de instellingen waarin we investeren en hun klanten. Daarnaast analyseren we de politieke en macro-economische ontwikkelingen. We hebben speciale aandacht voor compliance: in dit geval de naleving van sancties. Er zijn stevige sancties uitgevaardigd tegen mensen en bedrijven in Rusland en Belarus. Een scan wees uit dat er geen directe banden in onze beleggingsportefeuille bestaan met individuen of instellingen die momenteel onder de sancties vallen. Elke dag checken we de relevante sanctielijsten om dit zeker te stellen.

Welke gevolgen van de oorlog voorzien jullie voor de regio?

“Omdat Rusland de dominante economie is, zal de oorlog ook indirect impact hebben op de hele regio. Maar die impact zal wel van land tot land verschillen. De schommelingen van de roebel raken de valuta in buurlanden als Tadzjikistan en Kirgizië. En de enorme prijsstijgingen voor energie en voedsel treffen de landen die zelf niet over natuurlijke hulpbronnen beschikken. Vanzelfsprekend lijdt ook de regionale handel onder de oorlog.

Ons team kent de regio erg goed. Het monitort dit soort ontwikkelingen en bekijkt regelmatig met de instellingen in ons portefeuille hoe deze hun uitstaande leningen raken en hun bedrijfsvoering in het algemeen.

We putten vertrouwen uit de hoge kwaliteit van de instellingen die we financieren. Ze hebben bewezen economische schokken goed aan te kunnen, zoals de financiële crisis van 2008 en onlangs de coronacrisis.”

Wat betekent de oorlog voor de toekomstige rol van Triodos Investment Management?

“Wij zijn meer dan een verstrekker van geld, we bouwen aan langetermijnrelaties. We blijven nauw betrokken bij onze investeringen in Oekraïne en de regio en zullen de instellingen op allerlei gebied blijven ondersteunen. In deze moeilijke tijden is samenwerking binnen de sector belangrijk. We kunnen gelukkig bouwen op de voortreffelijke samenwerking met andere investeerders in financiële inclusie. Door kennis en inzichten te delen trekken we samen op en zetten we onze steun aan de bedrijven daar voort.

Die samenwerking is alleen maar intensiever geworden tijdens de coronacrisis. Het Memorandum of Understanding dat de internationale investeerders in financiële inclusie toen hebben opgesteld, is bij uitstek toepasbaar op de situatie in de regio.

We zijn dus druk bezig de huidige risico’s en uitdagingen het hoofd te bieden. Maar tegelijkertijd blijven we onze langetermijnfocus voor ogen houden: groene, veerkrachtige en inclusieve economieën opbouwen in opkomende markten.”

> Naar alle updates rondom de oorlog in Oekraïne