Onze toekomst hangt af van volgende generaties. Van hun gezondheid, kansen en succes. Maar hoe ziet die toekomst er eigenlijk uit? Klimaatverandering, het verlies van biodiversiteit, de toenemende ongelijkheid en het uitputten van natuurlijke hulpbronnen bedreigen de kansen en veiligheid van veel kinderen. Daarbij zijn de cijfers als het gaat om kindersterfte, kinderarbeid en het gebrek aan onderwijs in veel delen van de wereld schrikbarend. 

Dit is de reden waarom Triodos een nieuw fonds oprichtte dat zich volledig op de toekomstige generatie richt: het Triodos Future Generations Fund. Dit fonds belegt in organisaties die bijdragen aan de basisbehoeften en ontwikkeling van kinderen over de hele wereld, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, schoon water of voeding.

Investeren aan de hand van vijf thema’s 

Sjoerd Rozing is fondsmanager van het nieuwe Triodos Future Generations Fund. Rozing: “We willen graag dat onze kinderen en kleinkinderen het beter gaan hebben dan wij. Helaas zien we dat de toekomst van de huidige jonge generatie in gevaar wordt gebracht. Daarom investeert Triodos Future Generations Fund in bedrijven die bijdragen aan welzijn van kinderen.” 

Het zijn met name kleine en middelgrote beursgenoteerde bedrijven die goed bij ons fonds passen, omdat ze zich bijvoorbeeld richten op medische implantaten voor kinderen of aanbieden van onderwijs op het Afrikaanse platteland
Sjoerd Rozing

Bij de selectie van bedrijven onderscheidt Triodos vijf thema’s die aansluiten bij de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Deze thema’s zijn:

  • Toegang tot onderwijs
  • Een positieve impact op het overleven en de gezondheid van kinderen
  • Bescherming tegen geweld en uitbuiting
  • Het bevorderen van gelijke kansen en inclusie
  • Toegang tot basisbehoeften als schoon water

Rozing: “Het zijn met name kleine en middelgrote beursgenoteerde bedrijven die goed bij ons fonds passen, omdat ze zich bijvoorbeeld richten op medische implantaten voor kinderen of aanbieden van onderwijs op het Afrikaanse platteland. Dit soort bedrijven maakt vaak een duidelijke en overtuigende impact, dat zie je minder snel bij grote multinationals.”

Noodzakelijke zorg voor pasgeborenen 

Natus Medical is zo’n gespecialiseerd bedrijf. Deze van oorsprong Amerikaanse organisatie heeft vestigingen over de hele wereld, waaronder in het Gelderse Ede. Natus ontwikkelt en produceert innovatieve medische apparatuur om neurologische aandoeningen als epilepsie en evenwichts- en slaapstoornissen bij baby’s te signaleren. Dat een vroege diagnose en behandeling van deze aandoeningen nodig is, blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie. Epilepsie beïnvloedt het leven van meer dan 50 miljoen mensen wereldwijd. Daarvan leeft 80% in een land met lage of gemiddelde welvaart. 

Natus ontwikkelt en produceert innovatieve medische apparatuur om neurologische aandoeningen bij baby's te signaleren
Natus ontwikkelt en produceert innovatieve medische apparatuur om neurologische aandoeningen bij baby's te signaleren

Natus wordt gezien als een autoriteit binnen de zorgverlening en ontwikkelt ook apparatuur om bijvoorbeeld geelzucht te detecteren en oog- en gehoortesten. Rozing: “Het is erg belangrijk om gehoor in een vroege fase te testen om latere achterstanden, zowel qua leervermogen als sociaal-emotioneel, te voorkomen.” Natus biedt toegang tot gezondheidszorg in Europa, VS en opkomende landen. Omdat dit voor meer gelijkheid zorgt, past Natus perfect binnen het investeringsthema ‘postieve impact op het overleven en de gezondheid van kinderen’ van Triodos Future Generations Fund, en daarmee ook binnen Sustainable Development Goal 3 (goede gezondheid en welzijn) van de Verenigde Naties. 

Triodos Future Generations Fund

Beleg in de kansen van toekomstige generaties

Triodos Future Generations Fund belegt in kleine en middelgrote, beursgenoteerde bedrijven die direct bijdragen aan het welzijn en de ontwikkeling van kinderen. Zo help je met jouw belegging innovatieve bedrijven die kinderen toegang geven tot bijvoorbeeld onderwijs, gezondheidszorg, schoon water en voeding. Triodos Future Generations Fund werkt samen met UNICEF om de dialoog aan te gaan met bedrijven en kinderrechten op de kaart te zetten. Daarnaast steunt Triodos Investment Management met een jaarlijkse financiële bijdrage van 0,10 procent van het fondsvermogen het UNICEF-project Building bricks for the future. Dit project pakt twee grote uitdagingen in Ivoorkust aan: afvalverwerking en educatie.

UNICEF speelt geen rol in de ontwikkeling, het beheer of de investeringsbeslissingen van Triodos Future Generations Fund. UNICEF doet geen aanbeveling voor een beleggingsadviseur, belegging, bedrijf, product of voor beleggingen in het Triodos Future Generations Fund.