Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

6 vragen over het rendement van het vermogensbeheer van Private Banking

“2017 is een mooi jaar voor duurzame beleggers”

08-12-2017 |

visie-albert Rendement - 289x193“Onze duurzame aandelenportefeuille presteerde goed in de eerste 11 maanden van 2017.” Dat zegt Albert van Zadelhoff, directeur Triodos Bank Private Banking. “Het is een positief jaar. Met een rendement van zo’n 9% loopt onze beleggingsportefeuille in de pas met de mondiale aandelenbeurzen. Maar we blijven kritisch. Want ik zou eigenlijk verwachten dat duurzame beleggingen beter renderen dan gemiddeld.”

Wat is de verklaring voor de goede prestatie van de aandelenportefeuille in 2017 tot nu toe?

“Je hebt het rendement als belegger niet helemaal zelf in de hand. Maar ik denk dat ons consistente beleid positief werkt. Net als in de jaren hiervoor, kiezen we bewust voor duurzame koplopers in verschillende branches. Dit jaar werkte dat goed uit voor ons rendement, maar vorig jaar was dat een stuk minder. Toen was streng selecteren op duurzaamheid niet zo positief voor het rendement. Dat kwam doordat bedrijven in de ‘oude economie’ het toen op de beurs beter deden. Denk aan mijnbouw- en olieconcerns. In 2017 draaide de wind weer meer richting duurzame bedrijven, en dat was goed voor ons rendement. Ook het feit dat we in de loop van het jaar onze aandelenportefeuille nog eens extra kritisch analyseerden, had positieve invloed op ons rendement.”

Waarom was die extra kritische afweging nodig?

“Belangrijkste aanleiding was de ontwikkeling van het rendement op onze aandelenportefeuille in 2016. Die bleef zoals gezegd achter bij de mondiale aandelenmarkt. Op basis van onze afwegingen namen we afscheid van een aantal bedrijven waar we vorig jaar in belegden, zoals Holcim Cement. Anderzijds voegden we een aantal andere, goed presterende duurzame koplopers toe aan de portefeuille. Goed voorbeeld daarvan is chemieconcern DSM, dat internationaal vooroploopt als het gaat om duurzame en milieuvriendelijke productieprocessen. Bovendien zijn er ook bedrijven die het in 2016 slecht deden, na een grondige afweging tóch in onze portefeuille gebleven. Een voorbeeld daarvan is insulineproducent Novo Nordisk. Dat bedrijf had in 2016 een slecht jaar op de beurs, maar doet het dit jaar juist bijzonder goed. Voor ons is het rendement niet de enige afwegingsfactor die bepaalt of we verder gaan met een bedrijf of niet. Juist als duurzame belegger kijken wij breder, en telt de maatschappelijke impact van bedrijven vanzelfsprekend zwaar mee bij onze beleggingsbesluiten.”

Wat hebben jullie naar aanleiding van 2016 nog meer gedaan?

“Behalve andere keuzes op het niveau van individuele bedrijven, waren de resultaten over 2016 ook aanleiding om onze beleggingsstrategie nog eens onder de loep te nemen. Wij beleggen voor 20% in kleinere en middelgrote ondernemingen. Hun rendement laat vaak meer variatie zien dan dat van grote bedrijven. Om het koersrisico te beperken, overwogen we begin dit jaar om minder direct in individuele bedrijven te beleggen en sterker in te zetten op duurzame beleggingsfondsen. Maar uiteindelijk kozen we niet voor die strategie. Dat was een bewust besluit. Beleggen in beleggingsfondsen brengt extra kosten met zich mee. Bovendien zien onze klanten dan niet direct waarin zij beleggen. Wij vinden transparantie juist in deze tijd van groot belang. Uiteindelijk is onze strategie dus niet veranderd, maar was het goede resultaat in de eerste 11 maanden van 2017 vooral het gevolg van onze scherpere beleggingskeuzes

Over het algemeen renderen duurzame beleggingen beter dan niet-duurzame beleggingen. Waarom is het rendement van de Triodos-portefeuille dan niet hoger dan het beursgemiddelde?

“Een belangrijke verklaring is de sterke ontwikkeling van opkomende markten zoals China en India. In die markten is sprake van snelle groei en hoge rendementen. Die stuwen het beursgemiddelde op. Als duurzame belegger zijn wij maar beperkt actief in opkomende markten. We hanteren strenge beleggingscriteria, bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsomstandigheden en werknemersrechten. Veel bedrijven in opkomende landen voldoen daar niet aan.”

Zijn er ook anderen oorzaken?

“Een andere reden waarom onze portefeuille niet bovengemiddeld rendeert, is het feit dat we niet beleggen in grote technologiebedrijven zoals Apple, Google en Facebook. Die keuze maken we met name omdat we ons niet kunnen vinden in de manier waarop deze bedrijven omgaan met de privacy van hun klanten en gebruikers. En in het geval van Apple zijn we kritisch over het toezicht op de arbeidsomstandigheden bij de productie van iPhones en iPads. Grote technologiebedrijven doen het op de beurs echter ontzettend goed. Bovendien hebben ze in hun eentje grote invloed op de MSCI World, de mondiale beursgraadmeter. Zo draagt Apple daar voor 2% aan bij. Dus als Apple met 50% stijgt, ‘mis’ je als duurzame belegger al 1% rendement. Al met al laten we dus door onze bewuste keuzes in zekere zin ‘financieel rendement liggen’. En dus is ons rendement niet hoger dan het beursgemiddelde. Anderzijds: de bedrijven waar we wél in zitten, maken het weer helemaal goed. Wat ook positief bijdraagt is dat we niet beleggen in fossiele energiebedrijven. Oliebedrijven doen het weliswaar op de beurs niet slecht, maar duurzame (energie-) bedrijven presteren gemiddeld genomen beter.”

Triodos Bank Private Banking richt zich op het realiseren van maatschappelijke impact. In hoeverre is ook een goed financieel rendement belangrijk?

“Bij onze cliënten gaat het om een goede balans tussen beide. Ze beleggen met hun hart én hun hoofd. Natuurlijk kiezen onze cliënten bewust voor Triodos Vermogensbeheer en willen ze bijdragen aan positieve verandering in de samenleving. Maar daarbij is een goed financieel rendement wel de basis. Dat geldt zeker voor stichtingen en verenigingen. En terecht, want de maatschappelijke bijdrage van hun eigen activiteiten is immers deels afhankelijk van het financiële rendement van hun beleggingen. Daarom zijn we als vermogensbeheerder ook te spreken over de resultaten over 2017 tot nu toe. Die geven vertrouwen voor de toekomst.”

 

Tekst: Tobias Reijngoud

 

Meer van de visie van Albert van Zadelhoff:

De visie van Albert van Zadelhoff

De revolte van duurzame beleggers: wat levert het op?

5 vragen over wat het regeerakkoord betekent voor duurzame beleggers

“We zien een groeiend verzet tegen kortetermijndenken”

Wat beleggers kunnen leren van het fipronil-schandaal

“Zijn biologische bedrijven nog wel betrouwbaar?”

Waarom bedrijven steeds rijker worden maar hun medewerkers niet

"De economische macht van grote bedrijven neemt toe"

Beleggingsklimaat november 2017

De internationale aandelenmarkten zijn in november nauwelijks van hun plaats gekomen.

Actuele rendementen

De modelportefeuille aandelen Triodos Vermogensbeheer bleef in september per saldo onveranderd.