Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

De drie beursgenoteerde bedrijven die dierenwelzijn het meest serieus nemen

06-10-2016 | Dierenwelzijn is een belangrijk onderwerp in ons streven naar een duurzamere economie. Binnen de Triodos Socially Responsible Investment (SRI) fondsen zijn er bepaalde bedrijven die op het gebied van dierenwelzijn beter presteren dan de meeste van hun sectorgenoten. Iris Lether, Senior Sustainability Analyst voor Triodos Research, maakte een top drie van bedrijven.

dierenwelzijn-website

Beter presteren op het gebied van dierenwelzijn

Dierenwelzijn is een belangrijk thema in meerdere sectoren. Niet alleen bij levensmiddelen, maar ook in de horeca en de textielsector is dit een belangrijk aandachtspunt.

Wat kunnen we leren van de koplopers in deze sectoren? Iris Lether, Senior Triodos Research Analyst, deelt hieronder haar drie eerste keuzes uit de portefeuilles van het Triodos Sustainable Equity Fund, het Triodos Sustainable Mixed Fund en het Triodos Sustainable Pioneer Fund. Het zijn typische voorbeelden van bedrijven die goede vorderingen maken op het gebied van dierenwelzijn en omdat zij hun hun beleid rondom dierenwelzijn in de hele toeleveringsketen toepassen.

Whitbread

Whitbread , het grootste horecabedrijf in het Verenigd Koninkrijk, heeft een nieuw en kernachtig dierenwelzijnsbeleid voor de inkoop van dierlijke voedingsproducten. Dit beleid bevat een aantal duidelijke normen, onder andere voor het gebruik van antibiotica en groeihormonen en voldoende leefruimte in de veehouderij. Het beleid heeft ook een duidelijke doelstelling geformuleerd ten aanzien van het verbeteren van dierenwelzijn in de keten en zal dit per diersoort verder gaan uitwerken. Whitbread werkt samen met zijn leveranciers om toezicht te houden op verbeteringen in de toeleveringsketen en beleidsimplementatie.

Iris Lether: “Onlangs is Whitbread in de Business Benchmark on Farm Animal Welfare van 2015 opgeklommen tot de derde rang. Het bedrijf, dat eerder op de zesde rang stond en geen vastgelegd kader had voor dierenwelzijnspraktijken, is nu goed op weg om deze praktijken tot een integraal onderdeel van de bedrijfsstrategie te maken.”

Wessanen

Voedingsmiddelenbedrijf Wessanen gaat nog een stap verder. In plaats van de praktijken op het gebied van dierenwelzijn te verbeteren, richt de onderneming zich op vegetarische, plantaardige voedingswaren ter vervanging van dierlijke eiwitten. Zo'n 95% van de voedingsproducten van het bedrijf is vegetarisch. De producten die wel vlees of zuivel bevatten, zijn allemaal gecertificeerd als biologische producten.

Iris Lether: “Wessanen koppelt welzijn en gezondheid aan de duurzaamheid van levensmiddelen en is van mening dat wat goed is voor ons, goed is voor de planeet en omgekeerd. Het bedrijf biedt biologische, vegetarische en natuurlijke ingrediënten die het van essentieel belang acht bij het maken van gezonde en duurzame voedingskeuzes.”

H&M

De wereldwijde modeketen H&M heeft de zogenoemde Five Freedoms aangenomen, aanbevelingen van de Werelddiergezondheidsorganisatie op het terrein van dierenwelzijn. Deze vrijheden bieden leidende uitgangspunten voor de behandeling van dieren. H&M gebruikt geen echt bont en onthoudt zich van dierproeven. Het bedrijf is transparant over zijn gebruik van dierlijke producten (zoals de vacht van dieren).
Iris Lether: “H&M is een van de leiders in de textielindustrie voor wat betreft dierenwelzijn vanwege haar transparantie. Alles wat ze hieraan doen, is terug te vinden in hun verslagen en de onderneming is zeer duidelijk over haar basisvoorwaarden voor de toeleveringsketen. H&M beoogt het milieu op de lange termijn te verbeteren via duurzame toepassingen en aandacht voor dierenwelzijn.”

Dierenwelzijn gaat de goede kant op

Deze bedrijven zijn nog maar enkele voorbeelden binnen het Triodos duurzame beleggingsuniversum die niet alleen beter presteren dan hun sectorgenoten op dit vlak, maar ook laten zien dat er veranderingen gaande zijn op het gebied van het welzijn van dieren in de verschillende sectoren. Sinds 2014 werkt Triodos actief samen met een aantal bedrijven in verschillende sectoren om hen aan te moedigen hun beleidslijnen en normen rondom dierenwelzijn te verbeteren.
Iris Lether: “Gelukkig is Triodos niet de enige organisatie die daarmee bezig is; dierenwelzijn is in beweging, en het gaat de goede kant op. We hebben om te beginnen contact opgenomen met diverse bedrijven om met hen hun huidige normen over het welzijn van dieren en hun plannen voor de toekomst te bespreken. Op basis van deze besprekingen stuurden we per brief concrete feedback en aanbevelingen. Tegelijkertijd hebben wij ook geleerd van deze bedrijven wat betreft de obstakels en uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden op dit onderwerp. Dit helpt ons weer in het verder ontwikkelen en aanscherpen van onze criteria.”

Beleggingsklimaat september 2016

De modelportefeuille aandelen steeg in september met 0,1%.

Duurzame koploper: TJX Companies

Private Banking kiest de meest duurzame bedrijven om in te beleggen. Deze maand meer over TJX Companies.