Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Beleggingsklimaat september 2017

05-10-2017 |

In september kwam er een einde aan de trend van licht dalende koersen, die zich in april had ingezet. De aandelenbeurzen in de meeste regio’s liepen op en onze referentie-index MSCI World All Countries boekte een maandrendement van 2,5%. De modelportefeuille aandelen in Triodos Vermogensbeheer steeg 3,4%.

Gerekend vanaf de start van het jaar bedraagt het rendement van de modelportefeuille aandelen in Triodos Vermogensbeheer nu 7,5% tegenover 4,6% voor de MSCI World All Countries index.

Monetaire politiek

De twee belangrijkste pilaren voor aandelen; economische groei en de renteontwikkeling, ontwikkelen zich gunstig. De cijfers over de economie zijn per saldo goed en leiden veelal tot betere vooruitzichten. Met name in Europa ontwikkelen de werkgelegenheid, consumptie en investeringen zich gunstig. Indirect leidt dit beeld tot positieve aanpassingen in de winstontwikkeling van het bedrijfsleven en hogere koersen van aandelen.

Daar komt bij dat de rente, ondanks het genoemde economische herstel, niet echt oploopt. In september werd weer eens duidelijk dat de Centrale Banken zeer voorzichtig zullen opereren in het terugdraaien van de monetaire verruiming. Het beeld van een ‘gezonde’ economische groei in combinatie met een langdurig lage rente maakt aandelen aantrekkelijk. Belangrijke onderdeel in dit scenario blijft de inflatie. Zolang deze laag blijft, zijn de vooruitzichten voor aandelen positief.

Politiek

Het is opvallend dat de stijging van de aandelenmarkten plaats vindt tegen een achtergrond van moeizame politieke processen. Het beperkte draagvlak van president Trump houdt veel aangekondigde maatregelen tegen, onderhandelingen over Brexit verlopen stroef, de magere overwinning van Merkel en de ontwikkelingen in Spanje over de regio Catalonië. Daarnaast lijkt de zeer gespannen situatie in Noord-Korea beleggers nauwelijks bezig te houden. ‘Climbing the Wall of Worry’ lijkt het devies.

Regio’s en sectoren

De Europese markten presteerden met een maandrendement van zo’n 4% zeer goed en staan daarmee circa 10% hoger sinds de start van het jaar. Opkomende markten waren in september vlak. De modelportefeuille aandelen heeft een forse weging in Europese aandelen (circa 53%) en profiteerde hiervan.

Op sectorbasis had de portefeuille last van het herstel van olieprijs. De Energiesector, waarin wij vanuit duurzaamheidsredenen niet beleggen, was veruit de sterkste sector in september met een rendement van 9%. Overigens is deze sector over het hele jaar beschouwd nog steeds een achterblijver.

Individuele aandelen

De modelportefeuille aandelen kende een aantal opvallende uitschieters deze maand. Johnson Matthey was met een stijging van zo’n 30% de belangrijkste positieve uitschieter. Eerder dit jaar waren er bij beleggers twijfels ontstaan over de winstontwikkeling. In september verraste de onderneming met een positieve update over de gang van zaken en werden nieuwe initiatieven gelanceerd op het terrein van batterijtechnologie. Ook het Amerikaanse softwarebedrijf Symantec presteerde met +10% goed. Berichtgeving over problemen met databeveiliging ondersteunen de koers van dit soort bedrijven. Ook het Franse Valeo presteerde goed met een stijging van 12%.

Het Spaanse elektriciteitsbedrijf Red Electrica was deze maand de grootste daler (-6%), vooral als gevolg van de oplopende rente in Spanje.

Transacties

Wij hebben deze maand een aantal transacties verricht. Zo hebben wij de positie in het Britse communicatieconcern WPP verkocht. Na tegenvallende berichten over de omzetontwikkeling was de koers al fors onder druk gekomen. Wij denken dat door de opkomst van nieuwe media en datagebruik WPP langdurig in moeilijke markten moet opereren. Daarom hebben wij de positie verkocht. Daarnaast hebben wij de grote wegingen in het Amerikaanse Paypal (online betalingsverkeer) en Intuit (belastingsoftware voor Amerikaans midden en kleinbedrijf) iets afgeroomd.

De opbrengsten zijn belegd in Hain Celestial. De koers van deze Amerikaanse producent van gezonde en biologische voeding was na managementproblemen en tegenvallende cijfers behoorlijk onder druk gekomen, maar is in onze ogen nu aantrekkelijk. Om de positie in de IT-sector op peil te houden, hebben wij ook een positie genomen in het Duitse SAP. Naast een sterk bedrijfsmodel is SAP binnen de IT-sector ook een duidelijke koploper op duurzaamheid.  SAP heeft zich nadrukkelijk gecommitteerd aan diversiteit en ‘inclusion’ op de werkvloer. De onderneming heeft als eerste technologieonderneming in de Verenigde Staten een certificering ontvangen voor de prestaties op het terrein van ‘gender equality’.

De visie van Albert van Zadelhoff

De revolte van duurzame beleggers: wat levert het op?

Actuele rendementen

De modelportefeuille aandelen Triodos Vermogensbeheer bleef in september per saldo onveranderd.