Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Triodos Bank Jaaroverzicht 2017

Je zou het bijna vergeten. Met geld kun je de wereld veranderen. Of je nu eten voor vanavond of een huis koopt. Geld heeft altijd invloed.

Geld versnelt de verandering

Met het geld van onze klanten financieren we niet alleen duurzame ondernemers, we verbinden ze ook met elkaar. Ze helpen elkaar met hun kennis. Zo leert een zorginstelling van experts op het gebied van duurzame voeding.

Hoe uw geld goed gaat

Dankzij uw vertrouwen kunnen we duurzame ondernemers laten ondernemen. Hieronder leest u verhalen van ondernemers die we in 2017 hebben kunnen helpen met een financiering.

In de video vertellen we wat er met uw geld gebeurt.

Stiekem lekkerder dan vlees

Nepvlees kan een oplossing zijn voor voedselvraagstukken

In de meeste supermarkten duiken bij de vleesvervangers steeds vaker de producten van De Vegetarische Slager op. Pakjes met een tekening van een vrouwelijke slager met een bos wortels in haar hand. De meeste namen op de pakjes zijn net even anders dan anders. Kipstuckjes, mc² Burger en Visvrije Tonyn. De missie van De Vegetarische Slager is nepvlees maken dat niet te onderscheiden is van echt vlees.

Een eigen toilet aan huis

Dankzij microfinanciering

Bij microfinanciering denken we vaak aan kleinschalig krediet om te helpen een bedrijfje te starten. Hiermee kunnen -vaak vrouwelijke- ondernemers in hun eigen levensbehoeften voorzien. Steeds vaker heeft microfinanciering ook een andere impact. Zo zorgt microfinancieringsinstelling Bina Artha ervoor dat mensen in Indonesië een toilet in hun huis kunnen installeren. Dit is veiliger en gezonder.

Hoe urine kunst oplevert en wat tempé met design te maken heeft

"Bij ons gaat kunst en functionaliteit hand in hand"

Noem het een experimenteel kunstlab, een creatieve vrijplaats of een technologische speeltuin. Mediamatic laat zich niet makkelijk typeren. Bij deze Amsterdamse instelling denken ze juist buíten de bestaande kaders om wetenschap, kunst en design met elkaar te verbinden. In het restaurant kun je bijvoorbeeld een kommetje tempé bestellen, en dit met kommetje en al opeten.

Slingers met gratis liefde

Rustig en eerlijk shoppen met de geur van jakzeep

Zo'n honderd Nepalese vrouwen werken voor Sukha. Ze breien, vlechten en maken slingers. Deze vrouwen zouden anders werkloos zijn, maar krijgen eerlijk betaald en kunnen gewoon thuis werken. Chemische stoffen gebruiken ze niet en alles wordt met de hand gemaakt. Deze producten worden verkocht in een winkel met aardse tinten en zelfgemaakte gedichten aan de muur in de Haarlemmerstraat.

Zonnepanelen op alle daken

Niet praten over duurzaamheid maar doen

Veel mensen willen graag zonnepanelen maar schrikken terug van de aanschafprijs of zien door de vele aanbieders niet meer welke partijen betrouwbaar zijn. Zelfstroom probeert deze mensen toch enthousiast te maken voor zonnepanelen door ze te verhuren. Zelfstroom regelt alles: van aanschaf tot installatie. Het uiteindelijk doel? Zonnepanelen op elk dak.

Betaalbare zorg met aandacht is wel mogelijk

Kleinschalige woonvorm met menswaardige en betaalbare zorg

Menswaardige, kleinschalige zorg is mogelijk voor elke portemonnee. Dat is de boodschap van de kleinschalige woonvorm Ben Oude NijHuis in Rotterdam. Hier wonen ouderen met een lichte of zware zorgvraag en een AOW-uitkering. "Personeelsleden zeggen: nu kan ik eindelijk doen waarvoor ik opgeleid ben." Voor elke negen bewoners zijn er drie zorgmedewerkers.

Geen biefstuk maar zeewier

Veganistische burgers voor vleeseters

Wist je dat zeewier al duizenden jaren wordt gegeten omdat het goed smaakt en gezond is? Bovendien heeft het min of meer dezelfde eiwitcombinatie als vlees, waardoor het een uitstekende vervanger is. Makers van de burger zijn Mark Kulsdom en Lisette Kreischer. Zij begonnen met de weedburger als onderwerp van een documentaire over de toekomst van zeewier. Inmiddels is de burger te vinden op de kaart van verschillende restaurants en op heel veel festivals. Sinds juni 2017 is er ook een restaurant in Amsterdam.

Geen geheimen tijdens de menstruatie

Biologisch katoenen tampons, maandverband en inlegkruisjes

Weet jij waar tampons van gemaakt zijn? Of wat er in maandverband en inlegkruisjes zit? Mariah Mansvelt Beck en Wendelien Hebly vonden dit lastig te achterhalen. Ze kwamen erachter dat deze producten vaak van synthetisch materiaal of bespoten katoen zijn gemaakt. Daarom kiezen zij met Yoni voor biologisch katoen. Geen plastic, geen parfum en geen geheimen.

Zelf bouwen en wonen in Oosterwold

"Je eigen leefomgeving vormgeven is een buitenkans"

Kunstenaar Frode Bolhuis nam het initiatief om samen met andere jonge gezinnen een ideale woon- en werkomgeving te creëren. In Oosterwold, tussen Almere en Zeewolde, kozen zij zelf een stuk grond om er een energiezuinige woning op te bouwen. Ze legden ook samen voorzieningen zoals elektriciteit en riolering aan. Daarnaast onderhouden ze gezamenlijk de grond om het huis waar een moestuin en boomgaard komen.

Waarom MUD Jeans spijkerbroeken verhuurt

Impact met een gehuurde spijkerbroek

"Als je impact wil maken en de kledingindustrie wil verduurzamen dan start je bij de jeans." De productie van een spijkerbroek kost vaak duizenden liters water en is door het gebruik van insecticiden, pesticiden en chemicaliën zeer schadelijk voor het milieu. MUD Jeans bedacht een model waarin er milieu- en mensvriendelijker geproduceerd wordt én waar we minder grondstoffen verspillen.

Give the Change

Gegeven geld maakt verandering mogelijk. Jij kiest welke.

Give the Change is een nieuw initiatief van Triodos Foundation. Deze stichting is opgericht om met geefgeld positieve ontwikkelingen te stimuleren. Met Give the Change zet Triodos Foundation dit op een eigentijdse manier voort. De stichting selecteert de projecten na een zorgvuldige screening en zorgt ervoor dat 100% van het gedoneerde bedrag naar het project gaat. Hoofddoel is om een community van gevers direct te verbinden met deze projecten en zo samen meer duurzame impact te maken.