Of Tim en Tessa hun huis energiezuinig wilden verbouwen was geen vraag. Toch besloten ze vrij impulsief om het energielabel meteen van G naar A te brengen. En dat moest in twee maanden.

Tot zover het idee. De aanpak was, zeker in het begin, nog niet duidelijk volgens Tim. “Toen we op Energielabelatlas de labels van de huizen in de buurt bekeken, zagen we dat we best wel pioniers zijn. Veel huizen hadden nog geen energielabel en er waren verder vooral G-labels. De C- en B-labels waren op een hand te tellen.”

1. Doe een nulmeting

Snel je energielabel verbeteren?
Tessa en Tim voor hun huis in Bilthoven.

Voor hun plan van aanpak, lieten ze eerst een nulmeting doen. Bureaus zoals AVEB of Susteen bepalen het energielabel van je huis en bieden een woningverbeterplan. Tim: “Het is belangrijk om een vertrekpunt te hebben. In ons geval kon het niet slechter. Met een G-label moesten we de basis aanpakken: isolatie en technische installaties. Met de tips en adviezen uit het plan hadden we meteen een goed beeld van de beste maatregelen voor ons huis, ons budget en onze planning.”

> Wil je zelf onderzoeken welke energiezuinige maatregelen voor jouw huis geschikt zijn en wat ze kunnen opleveren? Je vindt hierover meer informatie op VerbeterUwHuis

2. Laat je inspireren

Om de juiste keuzes voor hun plan van aanpak te maken, deden Tim en Tessa veel onderzoek. “We hebben allereerst heel veel gelezen over ervaringen van anderen, bijvoorbeeld op Stichting Duurzame Energieprovincie of Bouwen in Oosterwold. Op zoek naar meer informatie over ecologische bouwen kwamen we ook terecht bij Ecologisch bouwen en wonen.”

3. Eerst isoleren

Toen was het tijd voor concrete stappen. Tessa: “Het is geen geheim meer dat isolatie een snelle manier is om energie en kosten te besparen. Spouwmuurisolatie was voor ons een logische beslissing. Het is snel geregeld en ook betaalbaar, zelfs als je iemand inhuurt. In ons geval waren de kosten 1.890 euro.”

Toen we de labels van de huizen in de buurt bekeken, zagen we dat we best wel pioniers zijn

De keuze voor de dak- en vloerisolatie vroeg meer tijd. Er zijn volgens Tim inmiddels heel wat alternatieven voor glaswol, zoals houtvezels, hennep, schaapswol of gerecycled katoen. “We vonden verschillende leveranciers van duurzame bouwmaterialen, zoals Eco-logisch, Ekoplus en Groenebouwmaterialen. In overleg met de laatste hebben we besloten om het dak en de vloer met houtvezelplaten te isoleren. De isolatiewaarde is prima en de productie is duurzaam omdat het een restproduct is. Extra voordelen zijn de goede vochtregulatie en brandveiligheid. Bovendien zijn houtvezelplaten makkelijk zelf aan te brengen.”

Snel je energielabel verbeteren?
De dak- en vloerisolatie van houtvezel.

Online vind je meer informatie en uitleg op Dakisolatie advies en op Warmteplan. Er zijn ook handige tools om zelf de isolatiewaarde van bouwmaterialen te berekenen, zodat je precies weet hoeveel je van welke materiaal nodig hebt.

4. Kijk naar verwarmingsopties

Voor de warmwatervoorziening en verwarming past een combinatie van een luchtwarmtepomp en een HR++ cv-ketel het best bij het huis van Tessa en Tim en hun budget. Tim: “We benutten de buitenlucht om ons huis te verwarmen. Samen met de HR++ ketel gebruiken we nu zo min mogelijk gas voor de lagetemperatuurverwarming en warm water.”

“Een grondwarmtepomp, die de warmte in de grond gebruikt, paste niet binnen het budget. Bovendien is onze ruimte beperkt, waardoor bijvoorbeeld een groot opslagvat voor warm water geen optie is. Ik vind het overigens wel jammer dat er vooral landelijk opererende installateurs zijn. Ik heb liever iemand die deze service lokaal biedt. Zeker in het begin, als je nog moet wennen aan de systemen, zou ik het prettig vinden als een installateur snel even kan langskomen voor advies of afstellen.”

> In de oriëntatiefase heeft Tim veel informatie gevonden opWarmtepompplein.nl

5. Maak een kostenoverzicht

Je verdient de kosten die je investeert in een energiezuinig huis op termijn altijd terug. En het scheelt extra als je veel zelf kunt doen. “Het isoleren van het dak en de vloer hebben we zelf opgepakt met vrienden en familie. Dat kost natuurlijk wel tijd.”

KOSTENOVERZICHT

VAN G NAAR A

In twee maanden tijd van G naar A, wat kost dat eigenlijk? Tessa en Tim hebben hun kosten op een rijtje gezet:

  • Spouwmuurisolatie: € 1.890,- (materiaalkosten, laten uitvoeren)
  • Vloerisolatie: € 690,- (materiaalkosten, zelf uitgevoerd)
  • Dakisolatie: € 1.640,- (materiaalkosten, zelf uitgevoerd)
  • Technische installatie: € 6.289,- (HR++ ketel en luchtwarmtepomp, laten uitvoeren). Hier wordt nog € 1.800,- subsidie van afgetrokken
  • Zonnepanelen € 3.500,- (materiaalkosten, laten uitvoeren)

Om hun budget goed te beheren, hebben Tim en Tessa ook pragmatische afwegingen gemaakt. Tessa legt uit: “De badkamer was net vervangen door de vorige bewoners. Dakisolatie zou betekenen dat we de tegels moesten slopen. Hier hebben we ervoor gekozen de bestaande materialen voorlopig te laten zitten.”

Tim noemt een ander voorbeeld. “We hebben een nieuwe HR++ ketel en een warmtepomp, maar hebben niet alle oude radiatoren vervangen. Dat kan prima. Ook nu we overgestapt zijn op lagetemperatuurverwarming, waarbij het water dat naar de radiatoren gaat maximaal 55 graden Celsius is. Zeker in een goed geïsoleerd huis scheelt dat in het gasverbruik, en dus ook kosten en uitstoot. Bovendien is het ook heel comfortabel.”

> Kijk voor meer informatie over de kosten van een verbouwing op het Verbouwen Kosten Overzicht
> Gecertificeerde en gekwalificeerde vakmensen op het gebied van energieadvies, warmte en duurzaamheid vind je via QBISnl

6. Deel je ervaringen

Tessa en Tim hebben tijdens hun verbouwing heel veel geleerd. Die kennis en ervaringen delen ze via hun eigen website Van G naar A. In hun blogs en filmpjes laten ze zien wat er allemaal bij komt kijken, wat de valkuilen zijn en geven ze vooral veel tips.

Triodos Hypotheek

Hoe zuiniger het huis, hoe lager de rente

Vanaf 1 mei 2018 helpt onze hypotheek nog meer om te verduurzamen. Bij het afsluiten van een Triodos Hypotheek ontvang je een verduurzamingsadvies ter waarde van € 199. Als het nodig is, kun je een lening voor verduurzaming met 50% korting op de rente afsluiten. En hoe zuiniger het huis wordt, hoe lager de rente die je betaalt.

Ontdek de Triodos Hypotheek

> Lees hier meer over het huis van Tessa en Tim en hoe zij de jarendertig karakteristiek van hun huis behielden