Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Energielabel en energie besparen

Hoe energiezuiniger uw woning, hoe meer u bespaart op uw (energie)lasten. De Triodos Hypotheek koppelt de rente aan het energielabel van uw woning. Hoe beter het energielabel. Hoe lager de rente die u betaalt. Lees stap voor stap hoe dat in zijn werk gaat.

Uw huidige energielabel en mogelijke energiebesparende maatregelen

Op VerbeterUwHuis krijgt u in drie stappen een indicatie van uw huidige energielabel. U ziet u ook welke maatregelen u kunt nemen om energie te besparen. Bekijk enkele voorbeelden voor een gemiddelde eengezinswoning hieronder (klik op de afbeelding voor een grotere versie):

infographic hypotheken610

Uw woning en een definitief energielabel

Als u een hypotheek bij Triodos bank afsluit, heeft u een definitief energielabel nodig. Een definitief energielabel kan op twee manieren worden vastgesteld: mét een woningbezoek van een onafhankelijk energieadviseur of zonder. Laat u uw energielabel vaststellen met een woningbezoek? Dan ontvangt u een Energie-Index. Triodos Bank accepteert alleen een definitief energielabel met een Energie-Index.

Wat gebeurt er bij het vaststellen van een energielabel met Energie-Index?

Om een definitief energielabel met Energie-Index vast te stellen, komt er een onafhankelijk energieadviseur bij u langs. Hij of zij stelt aan de hand van 150 kenmerken een persoonlijk Energie-Index-rapport op met mogelijke energiebesparingen. Hierdoor weet u precies wat u kunt doen om uw woning energiezuiniger te maken. Maar ook wat de investering daarvan is en hoeveel u bespaart. De Energie-Index wordt vertaald naar een definitief energielabel.

Waarom vraagt Triodos Bank om een definitief energielabel met Energie-Index?

Via de website van de overheid kunt u ook een definitief energielabel opvragen. Uw woning wordt getoetst op 10 kenmerken, maar niet bezichtigd. Daarnaast wordt er geen persoonlijk Energie-Index-rapport opgesteld. U ontvangt ook geen specifieke informatie over de besparingsmogelijkheden bij uw woning. Bij een definitief energielabel met Energie-Index gebeurt dit wel. Omdat Triodos Bank de woningmarkt wil verduurzamen, kiezen we bewust voor een label met Energie-Index. En vergoeden we de kosten voor het opstellen van een persoonlijk rapport, wanneer u een hypotheek bij Triodos Bank afsluit. 

Stap voor stap een energiezuinigere woning en lagere hypotheekrente

 1. Neem voor een advies energiebesparing en keuring energielabel contact op met een onafhankelijke adviseur. Bijvoorbeeld www.susteen.nl of www.aveb.nl
  (voorheen steekenergieinjehuis.nl).
 2. Laat uw woning keuren en ontvang een Energie-Index-rapport in combinatie met uw definitieve energielabel en een persoonlijk advies met mogelijke energiebesparende maatregelen.
 3. Sluit u een Triodos Hypotheek af? Stuur dan de factuur voor het advies en de keuring naar ons toe. U krijgt tot maximaal € 300 terug. Dit zijn ook ongeveer de kosten van het persoonlijke rapport.
 4. Triodos Bank stelt uw rente vast op basis van het definitieve energielabel met Energie-index dat u heeft ontvangen.
 5. Laat één of meer energiebesparende maatregelen uitvoeren. Vraag uw hypotheekadviseur naar de mogelijkheden om deze maatregelen mee te financieren in uw hypotheek.
 6. Laat uw woning herkeuren en ontvang een beter energielabel. Deze herkeuring is bij www.susteen.nl of www.aveb.nl (voorheen steekenergieinjehuis.nl) 
  is onderdeel van de dienstverlening. Hierbij geldt wel dat u de herkeuring binnen twee jaar na het advies moet uitvoeren.
 7. Geef uw definitieve energielabel met Energie-Index door aan uw hypotheekadviseur. U ontvangt bij uw eerstvolgende betaling de rente die past bij het betere energielabel.

Wilt u meer weten over Triodos hypotheken of een afspraak maken?

Team hypotheken 2017
Neem contact op met het hypotheken team op werkdagen van 9.00 - 17.00 uur:

Uw hypotheek aanvragen  

Alles over hypotheken