Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Wat kunt u met uw geld doen?

De rentes in Europa zijn historisch laag. De rente-inkomsten (uit kredieten) voor Triodos Bank zijn daarom sterk gedaald. Dit heeft als gevolg dat de rente die u ontvangt op uw spaarrekening bij Triodos Bank ook erg laag is.

Uw spaargeld heeft overigens nog wel degelijk waarde. Dankzij uw spaargeld kunnen we immers het verschil maken. Wij financieren er uitsluitend ondernemers en initiatieven mee die een positieve verandering op sociaal, cultureel en ecologisch vlak mogelijk maken.

Wij kunnen ons echter voorstellen dat u wilt weten wat u nog meer kunt doen met uw geld. Daarom hebben wij op deze pagina een aantal mogelijkheden voor u op een rij gezet.

Financiële buffer aanhouden

Hoewel de rente op spaarrekeningen laag is, adviseren wij u om altijd een financiële buffer aan te houden op een rekening waar u direct over kunt beschikken. Zo kunt u wanneer dat nodig is grotere of onverwachte uitgaven opvangen. Geld dat u binnen vijf jaar nodig denkt te hebben, kunt u beter vrij opneembaar aanhouden op een spaarrekening.

Wilt u een indicatie van de buffer die u het beste kunt aanhouden? Het Nibud heeft hiervoor een website, waar u dit kunt berekenen.

Uw Triodos Maand Sparen rekening wijzigen?

  • Wilt u uw maandelijkse incasso wijzigen? Dat kan eenvoudig via uw Internet Bankieren of gebruik dit formulier
  • Wilt u uw incasso beëindigen en daarmee uw Maand Sparen rekening om in een Triodos Internet Sparen Rekening. Stuur dan een e-mail of neem contact op met de mensen van Triodos Bank via telefoonnummer 030 693 6511.
  • Wilt u uw Maand Sparen rekening opheffen gebruik dan dit formulier.

Geld langer vastzetten op een Triodos Spaar Deposito

U kunt er voor kiezen om uw geld voor langere tijd vast te zetten op een spaardeposito. Spaardeposito’s bieden u een iets hogere rente. Hoe langer de looptijd, des te hoger de rente op uw spaardeposito. Daar staat tegenover dat het geld voor een bepaalde periode vast staat. U kunt het geld niet direct opnemen. (Ook met tegoeden op spaardeposito’s financieren wij uitsluitend ondernemers en initiatieven die een positieve verandering op sociaal, cultureel en ecologisch vlak mogelijk maken.)

> Lees meer over de Triodos Spaar Deposito

Duurzaam beleggen

Heeft u het geld dat u op uw spaarrekening heeft staan niet op korte termijn nodig? Dan kunt u overwegen of u zou willen beleggen of certificaten van aandelen kopen in Triodos Bank. Het langetermijnrendement op een aandeel kan hoger zijn dan de rente op spaargeld. Maar anders dan spaargeld, vallen beleggingen niet onder het depositogarantiestelsel.

Met beleggen maakt u kans op een hoger rendement dan op uw spaarrekening. Uw beleggingen kunnen echter ook minder waard worden. Beleg daarom altijd met geld dat u niet direct nodig hebt, maar voor langere tijd kunt missen. Daarnaast zijn er kosten verbonden aan beleggen. Triodos Bank biedt meerdere duurzame beleggingsfondsen, waarmee u uw geld het verschil kunt laten maken. Wilt u meer weten over duurzaam beleggen bij Triodos Bank?

> Lees meer over duurzaam beleggen bij Triodos Bank

Schenken aan familieleden

U kunt er ook voor kiezen om geld te schenken aan familieleden. Bijvoorbeeld aan (klein)kinderen voor de aanschaf van een eigen woning. Op de website van het Nibud kunt u hier meer over lezen.

Schenken

Geld schenken geeft het plezier van persoonlijk betrokken zijn bij initiatieven die (nog) niet zonder donaties kunnen. U kunt grotere of kleinere bedragen schenken via Triodos Foundation. Triodos Foundation steunt mensen die met waardevolle, vernieuwende initiatieven bijdragen aan de ontwikkeling van een duurzame samenleving. Uw schenking komt dan voor 100% ten goede aan vernieuwende en duurzame initiatieven, bijvoorbeeld projecten op het gebied van biologische landbouw, gezonde voeding, hernieuwbare energie, cultuur en fair trade of educatie in ontwikkelingslanden.

Uw huis verduurzamen

Heeft u een eigen huis? Dan kunt u uw spaargeld ook inzetten om uw woning (verder) te verduurzamen, door bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmteboiler aan te schaffen, of door uw huis beter te isoleren. Zo draagt u met uw geld bij aan de verduurzaming van de economie, en bespaart u op uw maandelijkse energielasten. Als u een Triodos hypotheek heeft, is de rente bovendien gekoppeld aan de energieprestatie van de woning: hoe beter het energielabel, hoe lager de hypotheekrente.

> Bekijk de voordelen van een Triodos Hypotheek

Aflossen op uw hypotheek

Wanneer u een hypotheek heeft, kunt u er ook voor kiezen om versneld af te lossen op uw hypotheek. Hiermee kunt u besparen op uw maandlasten. Aflossen op uw hypotheek heeft voordelen, maar kan ook nadelen hebben. Bedenk daarom goed of het in uw situatie verstandig is om (extra) af te lossen op uw hypotheek. Vereniging Eigen Huis heeft hiervoor een handige tool.

Aflossen van persoonlijke leningen

Veel mensen hebben geld op een spaarrekening, maar hebben tegelijkertijd een persoonlijke lening. De rente op persoonlijke leningen is vrijwel altijd (fors) hoger dan de rente op uw spaarrekening. Door af te lossen op leningen levert uw spaargeld u meer op.

Welkom bij Triodos Bank

team-klantcontent-2015
De mensen van Triodos Bank helpen u graag van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur.

De Kleur van Geld: Alles over rente

Waarom de spaarrente zo laag is

Lees meer ›

Vraag 1: Wat is rente?

Lees meer ›

Vraag 2: Hoe bepaalt een bank de rentetarieven?

Lees meer ›