1.  Maak het BSN onzichtbaar op alle documenten

We starten met de meest voorkomende vertrager. Tijdens het offertetraject mag het BSN van de hypotheekaanvrager(s) niet zichtbaar zijn voor ons. Zorg er daarom voor dat je dit op elk document dat je aanlevert onzichtbaar maakt.

2. Zorg voor het juiste bedrag aan overbrugging

We merken dat overbruggingen vaak voor een te hoog bedrag worden aangevraagd. Triodos Bank gaat ervan uit dat de te verkopen woning voor 90% van de marktwaarde wordt verkocht. Ook houden we rekening 1,5% verkoopkosten. Dus vraag een overbruggingskrediet voor 90% van de marktwaarde aan en houd rekening met de 1,5% verkoopkosten.

3. Heb je een zelfbouwproject? Kies dan in het menu ook voor zelfbouw

Ik zie dat hypotheken die worden aangevraagd voor een woning die zelf wordt gebouwd of voor een CPO project, vaak worden geregistreerd als projectbouw (standaard nieuwbouw). Wij komen er dan later in het traject achter dat er geen sprake is van projectbouw en moeten dan andere stukken opvragen. Je lost dit snel op door in de menuopties te kiezen voor ‘zelfbouw’.

Wanneer is een project zelfbouw? Op de meeste aanneemovereenkomsten staat dat een project 'projectbouw'. Staat dit er niet op, dan is het zelfbouw.

4. Het bedrag van uit de financieringsopzet en de meerwerkspecificatie komen niet overeen

Denk er bij nieuwbouw aan dat het bedrag aan meerwerk dat je opgeeft in de financieringsopzet, gelijk is aan het bedrag in de meerwerkspecificatie. Is dat niet het geval, dan moeten we helaas een van de twee afkeuren.

5. Het risico-analyseformulier

Sinds vorig jaar vragen we een risico-analyseformulier in te vullen en aan te leveren. Dat gaat niet altijd goed, waardoor er vertraging ontstaat. 

Dit zijn bijvoorbeeld momenten waarop het fout gaat:

  • Het vermogen van klanten moet cijfermatig zijn onderbouwd. Dus noteer niet alleen 'klant heeft € 5000 aan spaargeld'. Maar 'klant spaart al 24 maanden € 250 per maand'.
  • Vraag bij een schenking ook altijd de schenkingsovereenkomst op.

We hopen je met deze tips sneller te kunnen helpen. En mocht je er niet uitkomen, dan staan we altijd voor je klaar.