1. Een eigen toilet

Een lening om een eigen wc te installeren in je huis: microfinancieringsinstelling Bina Artha in Indonesië heeft er een speciale ‘sanitaire lening’ voor. Een van de vrouwen die zo’n lening afsloot is Saros. Ze vertelt dat ze tot voor kort tien minuten moest lopen naar het dichtstbijzijnde toilet in een open veld. “Als ik daar ’s nachts heen liep, voelde ik me onveilig.”

Bina Artha is een van de ruim 80 microfinancieringsinstellingen die financiering ontvangen van Triodos Fair Share Fund. Bin Artha verstrekt verschillende soorten microkredieten aan ondernemende mensen. De instelling richt zich met name op vrouwen en bedient momenteel ruim 258.000 klanten.

Wil je deze video zien?

Wil je deze video zien?

Cookies zijn nodig om deze video te tonen. Lees er meer over in onze Privacyverklaring Meer info >


> Lees meer over Bina Artha in het artikel Een toilet dankzij microfinanciering

2. Een eigen huis

Goede huisvesting voor iedereen: het is een van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. In veel landen is een dak boven je hoofd niet vanzelfsprekend. Neem India. Veel mensen met een laag inkomen, willen er zelf een huis kopen. Maar dat lukt niet omdat ze beperkte toegang hebben tot financiering.

Shubham Housing wil daar verandering in brengen. De instelling verstrekt hypotheken aan mensen die vanwege hun lage inkomen niet bij andere banken terecht kunnen. De instelling bereikt ruim 23.000 huishoudens.

CEO Sanjay Chaturvedi: “Het bezit van een huis is van grote betekenis voor mensen in India. Een eigen huis betekent betere sanitaire voorzieningen, een sterkere sociale positie en meer zelfvertrouwen.”

BELEGGEN IN MICROFINANCIERING

VIA TRIODOS BELEGGINGSFONDSEN

Triodos Fair Share Fund financiert microfinancieringsinstellingen en banken in 36 landen wereldwijd. Nog steeds zijn er twee miljard mensen die geen lening kunnen afsluiten voor de start van een bedrijf of sparen voor onverwachte gebeurtenissen. Dankzij de beleggers in dit fonds kunnen steeds meer mensen hun dagelijkse geldzaken beter regelen en zo hun levensomstandigheden verbeteren.

Wil jij hieraan bijdragen? Dat kan door te beleggen in:
> Triodos Fair Share Fund
> Triodos Multi Impact Fund

3. Taxi’s op gas

Acceso Crediticio in Peru biedt taxichauffeurs leningen om een auto aan te schaffen die op gas rijdt, of om hun auto daarvoor geschikt te maken. Rijden op gas is minder milieubelastend dan op benzine of diesel. Acceso steunt met de leningen de taxichauffeurs op een heel directe manier.

taxi
Ricardo Yacila rijdt in een auto op gas via Acceso Crediticio uit Peru.

Want de meeste van hen zijn zelfstandige ondernemers met een laag inkomen en kunnen vaak niet bij andere banken terecht. 70% van de klanten heeft geen lening of bankrekening bij andere financiële instellingen.

Acceso heeft een eigen garage waar taxichauffeurs hun auto betaalbaar en snel kunnen laten repareren. Snelheid is bij de reparatie van belang, want een dag niet rijden is een dag niet verdienen.

4. Reality-tv

Microfinancieringsinstelling Arvand in Tadzjikistan investeert veel in de financiële educatie van burgers en ondernemers. Zo heeft Arvand een eigen reality-programma op televisie dat ondernemers volgt bij het opzetten van hun eigen bedrijf. Dit soort voorlichting is van belang voor de groei van het ondernemerschap in Tadzjikistan. De voormalige Sovjetrepubliek in Centraal-Azië werd begin jaren 90 onafhankelijk. Tot 1997 woedde er een burgeroorlog en daarna moest het land zijn economie opnieuw opbouwen.

Daarbij hebben microfinancieringsinstelling een belangrijke rol, juist omdat ze de grote groep kleinschalige ondernemers nieuwe kansen bieden. Arvand is een van de grootste microfinancieringsinstellingen van dit land, en biedt mensen toegang tot basale financiële diensten zoals spaar- en betaalrekeningen en kleine leningen.

> Lees meer over Arvand in het artikel Springlevende handelsgeest in Tadzjikistan

BELEGGEN VOOR MENSEN

BEPAAL ZELF DE KOERS

Beleggen voor mensen. Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar op de beurs bepalen robots steeds meer wat groeit en wat niet. Ze zijn sneller, rationeler en beter in staat om winst te maximaliseren. Supercomputers die met supercomputers handelen, volgens algoritmes die niemand meer begrijpt of kan volgen. Tijd om weer zelf de koers te bepalen. Wat wil jij laten groeien?

Bepaal het op BELEGGENVOORMENSEN.NL