In Indonesië groeit de economie. De gemiddelde inkomens van de middenklasse zijn fors gestegen de afgelopen 20 jaar. Toch heeft nog 40% van de bevolking – 100 miljoen mensen – geen goede sanitaire voorziening. Bina Artha brengt hier verandering in.

Het is moeilijk mijn baby alleen te laten als ik naar het toilet moet lopen

Saros is een van de vrouwen die een speciale lening nam om een toilet in haar huis te bouwen. Ze vertelt dat ze tien minuten moest lopen naar het dichtstbijzijnde toilet, in een open veld. “Als ik daar ’s nachts heen liep, voelde ik me onveilig.”

Tekst loopt door onder video

Wil je deze video zien?

Wil je deze video zien?

Cookies zijn nodig om deze video te tonen. Lees er meer over in onze Privacyverklaring Meer info >

Ook Maya vertelt dat ze blij is met een toilet in huis. “Ik was zwanger toen ik over deze lening van Bina Artha hoorde. Het is moeilijk mijn baby alleen te laten als ik naar het dichtstbijzijnde toilet moet lopen. Dus hebben mijn man en ik besloten een eigen toilet te kopen.”

PROJECT C.V.

BINA ARTHA

Bina Artha geeft groepsleningen en individuele leningen aan vooral vrouwen op het Indonesische Java. De groepen bestaan uit tien mensen die voor elkaar garant staan. Bina Artha geeft deze groepen financiële educatie door bijvoorbeeld een huishoudboekje te maken met de ondernemers. In totaal heeft de instelling 258.000 klanten en 260 kantoren op Java en breidt zij haar activiteiten uit in Sulawesi. Bina Artha ontvangt een lening van Triodos Fair Share Fund om de activiteiten uit te breiden.

Bina Artha is één van de 82 microfinancieringsinstellingen die financiering ontvangen van Triodos Fair Share Fund. Matthijs van der Hoorn is vanuit dit fonds betrokken bij deze microfinancieringsinstelling. “Bina Artha is een klassieke microfinancieringsinstelling die groepsleningen verstrekt aan met name vrouwen. De speciale sanitaire lening verschaffen ze aan mensen die al een krediet hebben afgesloten bij Bina Artha. Op die manier weet Bina Artha dat de leningnemers voldoende inkomsten hebben om het bedrag voor het toilet terug te betalen. Saros had bijvoorbeeld een lening voor haar cateringbedrijf. De inkomsten daarvan gebruikt ze nu om ook haar sanitaire lening af te betalen.”

Indonesië
40% van de inwoners van Indonesië heeft geen goede sanitaire voorzieningen in huis.

Schoon sanitair

Indonesië is niet het enige land waar het niet goed gesteld is met sanitaire voorzieningen. Dit geldt volgens Van der Hoorn voor meer Aziatische landen. “Er wordt niet altijd genoeg aandacht aan besteed er een taboe op rust, maar schoon sanitair is wel heel erg belangrijk voor de gezondheid en veiligheid van mensen.”

Bina Artha besloot in 2015 samen te gaan werken met water.org, de organisatie die in 2009 werd opgericht door onder andere Matt Damon. Deze non-profit organisatie zet zich in om in Afrika en Azië meer veilig drinkwater en betere sanitaire voorzieningen te creëren. In 2014 introduceerden ze in Indonesië ‘water credit’, de leningen die Bina Artha nu ook aanbiedt aan haar klanten.

Matthijs van der Hoorn ziet dat steeds meer microfinancieringsinstellingen hun impact vergroten en samenwerking zoeken met andere partijen die zich richten op een bepaald probleem. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij Shubham Housing, een Indiase instelling die ervoor zorgt dat ook mensen met een laag inkomen een eigen huis kunnen kopen. Erg belangrijk omdat het bezitten van een huis veel zelfvertrouwen geeft.

Vrouw bij toilet
Een toilet aan huis zorgt ervoor dat vrouwen niet midden in de nacht hun huis hoeven te verlaten.

Duurzame ontwikkelingsdoelen

”Van der Hoorn refereert in zijn verhaal aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. “Microfinanciering wordt niet specifiek genoemd in deze doelen waar we als Triodos Bank graag een rol in spelen. Maar het is mooi om te zien dat microfinanciering wel een enorme katalysator is in het behalen van deze doelen voor 2030. Denk aan schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen voor iedereen, het zesde doel. Of minder ongelijkheid, toegang tot onderwijs en het aanpakken van klimaatveranderingen”, aldus Van der Hoorn.

De impact van microfinanciering gaat volgens hem sowieso verder dan veel mensen denken. Dat zag hij ook tijdens zijn vorige bezoek aan Bina Artha. “We bezochten een vrouw op Java die ooit via een groepslening een kapsalon startte. Ze had één stoel die op de straat stond. Haar bedrijf groeide en ze kon een grotere individuele lening afsluiten. Nu heeft ze een pand gerenoveerd waar zes stoelen in staan, ze heeft personeel aangenomen en verkoopt haarstylingproducten. Het is mooi om te zien dat steeds meer groepsleningen bij Bina Artha tot individuele leningen uit kunnen groeien.”

BELEGGEN IN MICROFINANCIERING

VIA TRIODOS BELEGGINGSFONDSEN

Triodos Fair Share Fund financiert microfinancieringsinstellingen en banken in 36 landen wereldwijd. Nog steeds zijn er twee miljard mensen die geen lening kunnen afsluiten voor de start van een bedrijf of sparen voor onverwachte gebeurtenissen. Dankzij de beleggers in dit fonds kunnen steeds meer mensen hun dagelijkse geldzaken beter regelen en zo hun levensomstandigheden verbeteren.

Wil jij hieraan bijdragen? Dat kan, door te beleggen in:

> Triodos Fair Share Fund
> Triodos Multi Impact Fund

Tekst: Joset van der Hoeven
Beeld: Bina Artha