Tadzjikistan is een land van innovatieve pioniers, vertelt Caspar Sprokel van Triodos Investment Management. Sprokel is nauw betrokken bij Arvand, een van de grootste microfinancieringsinstellingen van Tadzjikistan. Met een microkrediet kunnen ze voor zichzelf en hun kinderen een betere en rijkere toekomst vormgeven.

Ondernemersgeest

“De vraag naar microfinanciering groeit snel in Tadzjikistan”, zegt Caspar Sprokel, hoofd Equity bij Triodos Investment Management, de investeringstak van Triodos Bank. “Er is veel ondernemersgeest in het land. De mensen willen de samenleving en de economie helpen opbouwen.”

De voormalige Sovjetrepubliek Tadzjikistan in Centraal-Azië werd begin jaren 90 onafhankelijk. Tot 1997 woedde er een burgeroorlog en daarna moest het land opnieuw beginnen. Ook met het verstevigen van een financiële sector die tijdens de Sovjettijd gedomineerd werd door centraal geleide banken.

Ontwikkeling

Nu, bijna twintig jaar later, is Tadzjikistan volop in ontwikkeling. “Microfinancieringsinstelling Arvand draagt daar op een belangrijke manier aan bij”, vertelt Sprokel. Verschillende Triodosfondsen investeren in Arvand, en Sprokel was vanuit Triodos Bank de afgelopen jaren lid van de Raad van Commissarissen van de instelling.

Arvand

Arvand wordt sinds 2002 geleid door microfinancieringsexpert Shoira Sadykova. “De meeste instellingen in Tadzjikistan richten zich op de ‘makkelijke’ kredieten in de stad”, zegt ze. “Wij trekken er op uit om ook ondernemende mensen in afgelegen gebieden te ondersteunen.”
 

Shoira Sadykova is CEO van Arvand.

Arvand werd in 2002 opgericht met steun van een Amerikaanse ontwikkelingsorganisatie. Er werkten toen 11 mensen. Inmiddels zijn dat er 800. In het begin konden klanten er alleen terecht voor een microkrediet, maar tegenwoordig biedt de instelling ook andere bancaire diensten aan. Denk aan spaarrekeningen en de mogelijkheid om geld te wisselen.

Kleine kredieten

Arvand heeft 40.000 klanten en een kredietportefeuille van ruim 34 miljoen dollar. Bijna tweederde van de leningen is kleiner dan 1.000 dollar. Het gaat om kredieten aan bijvoorbeeld marktlieden, winkeliers en boeren die daarmee hun bedrijf kunnen starten of verder uitbouwen.

Tadzjikistan telt meerdere microfinancieringsinstellingen. Arvand onderscheidt zich onder meer doordat het niet alleen in de steden maar ook op het platteland actief is. Vooral hier hebben mensen zeer beperkt toegang tot basale financiële diensten.

Daarnaast besteedt Arvand veel aandacht aan financiële educatie. Sprokel: “Arvand heeft een wekelijks programma op zowel radio en tv. In de radio-uitzendingen beantwoorden medewerkers van Arvand vragen van luisteraars over geld. Daarin brengt Arvand bijvoorbeeld het belang van sparen naar voren. Tadzjikistan kent van oudsher niet echt een spaarcultuur. Het reality programma op TV volgt een aantal ondernemers over het proces van de kredietaanvraag bij Arvand maar ook hoe zij dit krediet gebruiken voor de groei van hun bedrijf.”

Arvand is vooral op het platteland actief. Daarmee onderscheiden ze zich van andere microfinancieringsinstellingen in Tadzjikistan.
Caspar Sprokel

Duurzaam bankieren

Verschillende Triodosfondsen zijn sinds 2010 bij Arvand betrokken. De instelling had toen een eerste groeifase achter de rug en de wet- en regelgeving in Tadzjikistan bood microfinancieringinstellingen een beter kader om in te opereren. Dit zette buitenlandse partijen aan om te investeren in Arvand. Zo is microfinancieringsfonds Triodos Fair Share Fund aandeelhouder, net als een aantal gelijkgestemde investeerders uit andere landen.

Sprokel: “We gaan een lange termijn-relatie aan met Arvand. We willen op een brede manier bijdragen aan de ontwikkeling van de instelling door onder meer onze kennis en ervaring met duurzaam bankieren te delen. Zo bespreken we zaken als risicomanagement, governance en productontwikkeling. Samen werken we aan de toekomst van de instelling en aan de ontwikkeling van een toegankelijke en gezonde financiële sector in Tadzjikistan.”

Meer lezen over Triodos Bank en microfinancering? Lees hier meer over onze impact.

Tekst: Tobias Reijngoud
Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 4 december 2015, en is bijgewerkt op 28 oktober 2019.

Benieuwd naar onze andere verhalen met het thema rijkdom? Kijk hier voor een overzicht van alle artikelen met dit thema.