Een lening van Annapurna stelt de voor het merendeel op het platteland wonende vrouwen in staat te investeren in hun activiteiten. Zo kunnen ze hun inkomen vergroten en een beter bestaan voor zichzelf en hun familie opbouwen. Een mooi voorbeeld is de lening aan champignonkweker Arti Pati. Deze 55-jarige vrouw woont met haar man en twee kinderen in een klein dorp. Ze kocht met haar deel van een groepslening kwaliteitszaden en betere mest en behaalde zo een grotere champignonoogst. Dankzij haar inkomen kan ze nu sparen voor de toekomst.

Een positieve bijkomstigheid van een groepslening is dat Arti Pati steun vond in de groep vrouwen aan wie de lening was verstrekt. Deze vrouwen werken allen op het platteland. Ze verdienen hun inkomen bijvoorbeeld met de verkoop van melk of het telen van groente. Onderling wisselen ze veel kennis en ervaring uit.

Ruig gebied

Arvind Kodikal van Hivos-Triodos Fonds is als relatiemanager betrokken bij Annapurna Microfinance en benadrukt dat de organisatie een groot verschil maakt: “In het oostelijk deel van India hebben de inwoners het minst toegang tot financiële diensten.” De redenen hiervoor zijn de onderontwikkeling van het gebied en de jungle die de verschillende gemeenschappen van elkaar scheidt. Daarnaast zijn in het gebied communistische guerrillagroepen actief. Kodikal: “Annapurna Microfinance heeft als doel om juist in dit soort gebieden, waar geen andere microfinancieringsinstellingen te vinden zijn, te opereren.”

Innovatief

Kodikal noemt de Indiase MFI een pionier in haar werkveld. Bijvoorbeeld omdat ze leningen geeft aan vrouwen met een lichamelijke beperking. “Deze vrouwen worden vaak niet geaccepteerd door de gemeenschap.” Door hen onderdeel te maken van een groep via een groepslening doorbreekt Annapurna dit systeem. Vrouwen met een beperking krijgen zo de kans een bedrijf te starten. “Hierdoor krijgen ze meer zelfvertrouwen en wordt hun acceptatie in de maatschappij verhoogd, terwijl dit tegelijkertijd andere vrouwen aanmoedigt hen te steunen.”

Hierdoor krijgen ze meer zelfvertrouwen en wordt hun acceptatie in de maatschappij verhoogd.
Arvind Kodikal

Perfecte match

De lening aan Annapurna past in de doelstelling van Hivos-Triodos Fonds om die instellingen te financieren die actief zijn in moeilijk bereikbare en onderontwikkelde gebieden. Daarnaast richt het fonds zich specifiek op instellingen die financiële producten aanbieden die toegang tot duurzame energie vergroten en die de ontwikkeling van duurzame landbouw stimuleren.

Op dit moment werken Hivos-Triodos Fonds en Annapurna samen aan een nieuwe lening, die boeren voorafgaand aan het zaaiseizoen ontvangen en pas hoeven terug te betalen na de oogst. Dit vermindert de druk van afbetaling aanzienlijk. Een dergelijke lening is uniek in India. Door strenge regelgeving is het op dit moment alleen mogelijk leningen wekelijks of maandelijks af te lossen.

PROJECT CV
ANNAPURNA MICROFINANCE
Annapurna Microfinance verleent groepsleningen aan ondernemende vrouwen in het oosten en midden van India – veelal op het platteland. Deze vrouwen staan onderling garant en wisselen ideeën uit hoe zij hun bedrijfjes verder kunnen ontwikkelen. Op deze manier draagt de microfinancieringsinstelling bij aan de emancipatie van meer dan 200.000 vrouwen. http://ampl.net.in/

Fotografie: Annapurna Microfinance