DE FEITEN

Wie: Geert Maris (65) en dochter Lindy Maris (35)
Doel: droomreis naar Canada
Aanpak: beleggen in Triodos Fair Share Fund
Streefbedrag: 7.000 euro

HET DOEL

Lindy en Geert Maris
Lindy en Geert Maris

De enorme weidsheid van het land, dat was wat Geert Maris zo aansprak aan Canada toen hij er op achttienjarige leeftijd met zijn ouders op vakantie ging. “Mijn ouders hebben er gewoond en toen ik zag waar zij hebben geleefd wilde ik dat ook”, vertelt Geert tijdens een zoomgesprek waar ook dochter Lindy bij aanwezig is. Daarom vertrok Geert na zijn opleiding voor anderhalf jaar naar Canada.

Lindy’s broertje ging vier jaar geleden al een keer met Geert terug en bezocht daar de adembenemende nationale parken, de orka's in het zuiden en de plek waar Geert woonde. De foto’s van die roadtrip maakten dat Lindy de reis ook wilde gaan maken. Lindy: “Bovendien hebben we nog familie in Canada, dus het lijkt me heel bijzonder om er met mijn vader heen te gaan.”

PLAN VAN AANPAK

Na de trip met zijn zoon besloten Geert en Lindy geld opzij te zetten voor hun Canadees avontuur. Geert wist door zijn vorige reis dat ze samen ongeveer 7.000 euro moesten verzamelen en ze spraken af maandelijks beiden 50 euro in te leggen. Zo hopen vader en dochter over vijf jaar het grootste deel van het benodigde bedrag bij elkaar te hebben. “We hadden vooraf geen beleggingstermijn afgesproken,” legt Geert uit. “We hadden meer zoiets van: we beginnen gewoon, en we merken wel wat er in de toekomst gebeurt.”

Omdat vader en dochter nog geen exacte datum hebben geprikt waarop ze weggaan en hun geld op een spaarrekening momenteel niet rendeert, lag beleggen voor de hand. Geert had daar al ervaring mee en hij was bovendien al klant bij Triodos Bank. Geert: “Het is ontzettend makkelijk: Lindy en ik storten op de 25e van de maand ieder 50 euro op onze betaalrekening en op de 27evan de maand is dit bedrag op de beleggersrekening verwerkt.”

Hoe stel je financiële doelen?

Zelf aan de slag

Voor Triodos Bank is geld nooit een doel op zich, maar een middel om iets te bereiken. Dit geldt ook voor je persoonlijke geldzaken: met geld kun je zelf bepaalde doelen op de korte en langere termijn bereiken. Hoe je die doelen scherp krijgt en hoe je ervoor zorgt dat je je doelen zo goed mogelijk bereikt? We helpen je graag op weg.

Financiële doelen in 5 stappen

Triodos Fair Share Fund

Risicometer 2 van 7
We vinden het belangrijk dat je op de hoogte bent van de risico’s van beleggen. Lees voor je gaat beleggen altijd eerst het essentiële-informatiedocument.

Dat Triodos Fair Share Fund financiële instellingen financiert, die ondernemers in ontwikkelingslanden kredietleningen biedt, sprak zowel vader als dochter erg aan. Dat ze met dit fonds een relatief laag beleggingsrisico namen, speelde niet mee in hun keuze: Geert en Lindy wilden vooral dat hun geld dienstbaar voor anderen was. “Ik heb in het verleden vrijwilligerswerk gedaan”, vertelt Geert. “Eerst in Calcutta en daarna in Dharamsala, beide in India. Als je vrijwilligerswerk doet ga je meer op in de lokale cultuur dan wanneer je ergens als toerist bent. De armoede in India heeft me erg aangegrepen: ik zag hoe hard er gewerkt wordt, en tegelijkertijd weinig verdiend. Microkredieten kunnen in de levens van deze mensen heel veel betekenen.”

Download de essentiële beleggersinformatie van Triodos Fair Share Fund

Lindy: “Ik had nog geen ervaring met beleggen, maar in Zuid-Afrika heb ik gezien hoe microkredieten kansen bieden aan mensen die dat zo enorm hard nodig hebben.” Geert: “Met 80 euro kan een moeder die vis verkoopt op de markt al een koelkast kopen, waardoor haar vis langer houdbaar is en ze dus meer kan verkopen.”

DE OVERPEINZINGEN

Dat de manier waarop Geert en Lindy hun vermogen laten groeien niet zonder risico is, daar zijn vader en dochter zich van bewust. Ze begrijpen dat hun inleg ook minder waard kan worden. Toen vorig jaar de coronacrisis de wereld stil legde en de financiële markten een dip beleefden, was dit ook te merken op de rekening van Geert en Lindy. “Toen heb ik het er wel even met Lindy over gehad, dat we er soms een beetje op inliepen”, vertelt Geert.

Mooi dat het fonds jarenlange relaties aangaat met microfinancieringsinstellingen
Geert Maris

Toch maakten vader en dochter zich geen zorgen. Geert: “Ik had me al veel verdiept in de beleggingsfondsen die Triodos Bank voert. De doelstelling en het beleggingsbeleid van Triodos Fair Share Fund spraken mij aan; mooi dat het fonds jarenlange relaties aangaat met microfinancieringsinstellingen. Ook het risico- en opbrengstprofiel speelden een rol in onze keuze voor het fonds. Het stabiele beeld door de jaren heen is voor ons belangrijk. We hebben ook een lange termijn om eventuele verliezen weer goed te maken. En hoewel corona vorig jaar kort zorgde voor een negatief rendement, zitten we nu alweer enkele maanden op het oude positieve niveau.”