1. Ik weet niet zoveel van beleggen af. Waar en hoe moet ik beginnen?

Kjeld Sanders, beleggen expert bij Triodos Bank
Kjeld Sanders, beleggen expert bij Triodos Bank

Beleggen kan een ver-van-mijn-bed-show zijn, met veel moeilijke termen. “Je moet je dus wel even erin verdiepen,” geeft Kjeld Sanders, expert beleggen bij Triodos Bank toe. Dat kun je doen via websites die je veel erover kunnen leren. Kijk bijvoorbeeld eens naar de ‘BufferBerekenaar’ van budgetvoorlichtingsinstituut Nibud. Met deze handige tool bereken je hoeveel spaargeld je moet reserveren voor bepaalde kosten, zoals de apk-keuring van je auto en het vervangen van je kapotte wasmachine. “Met het geld dat je daarboven op de lange termijn ter beschikking hebt, zou je kunnen gaan beleggen,” zegt Sanders. “Vervolgens moet je je afvragen: wil je heel actief aan de knoppen gaan zitten, of laat je het liever aan experts over? In dat laatste geval kun je overwegen om in fondsen te beleggen. Zo beleg je gespreid in een mandje van bijvoorbeeld aandelen en obligaties, beheerd door experts."

2. Zoveel geld heb ik nou ook weer niet. Hoeveel heb je nodig om te kunnen beleggen?

“Het is onverstandig om met je hele vermogen te gaan beleggen,” waarschuwt Sanders. “Een deel daarvan heb je op de korte termijn nodig, binnen vijf jaar. Voor dat deel is het niet verstandig om teveel risico op grote koersdalingen te lopen.” Als je bijvoorbeeld van plan bent om je huis te verbouwen, is het niet handig om met het geld dat je daarvoor gebudgetteerd hebt, te gaan beleggen. Je loopt dan het risico deze belegging met verlies te moeten verkopen. Met geld dat je langer kunt missen, kun je overwegen te gaan beleggen. “Sterker nog,” zegt Sanders, “beleggen kan een prachtige manier zijn om geld opzij te zetten voor de aankoop van je toekomstige huis, of voor de studie van je kinderen.” Dat kan bij Triodos Bank al vanaf een paar tientjes per maand. Wanneer je met zo’n beperkt bedrag per maand begint, groei je er een beetje in.

Bij een beleggingsfonds hoef je zelf niet alles bij te houden. Dat doet de fondsmanager voor je en dat geeft rust.

3. Het klinkt wel erg risicovol. Hoe voorkom ik dat ik mijn geld kwijtraak?

Het risico heb je zelf in de hand. Dat gaat vaak samen met het rendement, dus de opbrengsten van je belegging als je die weer verkoopt: hoe meer risico je neemt, hoe hoger die opbrengsten kunnen zijn, maar hoe groter de kans ook is dat jouw belegging op korte termijn minder waard kan worden. Daar heb je dus een keuze in te maken: welke verhouding tussen risico en rendement past bij jou? Je kunt bij Triodos Bank beleggen in fondsen met verschillende risicoprofielen, waarbinnen de investeringen altijd gespreid zijn over meerdere aandelen of obligaties.

Die spreiding is een goede manier om je risico wat te beperken: als je bijvoorbeeld veel geld in aandelen van één bepaald bedrijf zou beleggen, dan concentreer je daarmee ook je risico. Als dat ene bedrijf het vervolgens minder goed doet, wordt je belegging ook minder waard. Dat risico kun je beperken door een ‘mandje’ te kopen van meerdere aandelen, die gespreid zijn over meerdere bedrijven. Je verbetert je spreiding ook door niet al je geld in dezelfde sector of in hetzelfde land te beleggen. “Kijk maar hoe de tech-sector afgelopen tijd is ingezakt op de beurs,” zegt Sanders. “Of stel je voor dat je nu alleen in bedrijven in Oekraïne had belegd.” Bij een beleggingsfonds, dat breder investeert dan in een bepaalde sector of regio en dat zo’n mandje beheert, hoef je dat zelf niet allemaal bij te houden. “Dat doet de fondsmanager voor je en dat geeft rust.”

4. Het zijn onzekere tijden, met de oorlog en de inflatie. Is dit wel het juiste moment?

“Er bestaat niet echt een goed of slecht moment om te beginnen met beleggen, zolang je maar gedoseerd inlegt voor de lange termijn,” vertelt Sanders. Dat betekent dat je beter elke maand met een klein bedrag kunt beleggen, dan een groot deel van je vermogen in één keer. Je weet namelijk niet of de koers, de prijs die je betaalt of ontvangt voor een aandeel, op dat moment hoog of laag is. Daarvoor zou je in de toekomst moeten kunnen kijken en dat kan niemand. Daarom is het verstandiger om je geld gespreid en langdurig in te zetten. Dan maakt het wat minder uit, wanneer je er precies mee begint.

Als de hoge inflatie aanhoudt, kun je wel verwachten dat de rente op een gegeven moment ook omhoog gaat — dat is het beleid van de centrale banken. Alleen die verwachting zet al druk op aandelenkoersen en daarmee ook op de waarde van je beleggingen, dat hebben we de afgelopen tijd ook gezien. Sanders: “Inflatie is vervelend, je geld wordt gewoon minder waard. Maar ook dat gaat waarschijnlijk weer voorbij en de rente is nu nog altijd laag. Op de lange termijn maak je kans om dit weer goed te maken en vormt het waarschijnlijk geen groot gevaar voor je beleggingen. Belangrijk is wel dat je gespreid belegt met een lange horizon.”

5. Wat is qua impact van mijn geld het verschil tussen sparen en beleggen?

Een bank kan je spaargeld gebruiken om te investeren, dus om geld te lenen aan bedrijven of om hypotheken te verstrekken. Triodos Bank verstrekt alleen geld aan duurzame ondernemers, en de hypotheken van Triodos Bank dragen actief bij aan het verduurzamen van de woningvoorraad in Nederland. Je ondersteunt de duurzame transitie dus ook door bij Triodos Bank te sparen, daarvoor hoef je niet te gaan beleggen. Het voordeel van beleggen is dat je zelf keuzes maakt over waar je geld heengaat. Wil je bijvoorbeeld dat er vooral geïnvesteerd wordt in duurzame landbouw, of in hernieuwbare energie? Dat kun je beïnvloeden met jouw keuze voor de fondsen waar je in belegt. 

6. Je ziet veel over crypto’s als Bitcoin. Wat is het verschil met beleggen bij Triodos Bank?

Het belangrijkste verschil is dat je bij ons in echte bedrijven en projecten belegt in de reële, tastbare economie. Zo’n bedrijf heeft klanten, een missie, een toegevoegde waarde en ga zo maar door. Al deze eigenschappen kunnen onze experts op waarde inschatten. Daardoor weet je waar je in investeert, zowel letterlijk als figuurlijk. Bij crypto’s heb je dat veel minder. “De prijzen van die beleggingen zijn vooral afhankelijk van sentiment,” legt Sanders uit. “Dat maakt het koersverloop vaak grilliger. Je neemt daar dus meer risico mee.” Bovendien investeer je met crypto’s niet in duurzame initiatieven en draaien crypto-servers op enorme hoeveelheden energie.

Doe mee aan de verandering

Beleg met Triodos Bank in een duurzame toekomst

Wil jij investeren in de toekomst? Door te beleggen heb je kans op een hoger rendement dan bij sparen. En het mooie is: met Triodos Bank bouw je aan je vermogen én een duurzame samenleving. We beleggen namelijk alleen in duurzame projecten en organisaties. Zo maakt jouw geld het verschil voor een eerlijke, groene en sociale wereld.

Start met beleggen