Ga naarhoofdnavigatie, zoekvak of decontent

Triodos Bank Jaaroverzicht 2016

Geld kan veel in beweging zetten. Triodos Bank laat al ruim 35 jaar zien dat geld positieve verandering stimuleert. We financieren ondernemers die bijdragen aan een groene en eerlijke economie en een menswaardige samenleving.

Uw spaargeld zit niet in een kluis

Of je nu veel of weinig geld hebt, met geld zet je altijd iets in beweging. Geld zit niet in een kluis, maar het wordt geïnvesteerd. Hieronder vindt u verhalen van ondernemers waar we ons afgelopen jaar mee hebben verbonden. Dankzij uw vertrouwen kunnen deze ondernemers een duurzame toekomst vormgeven.

In deze video vertellen we wat er met uw geld gebeurt.

Hoe EYE een magneet werd

Een plek waar je film kijkt en beleeft

Wie van centraal station Amsterdam een blik werpt over ′t IJ ziet meteen het iconische gebouw van EYE. Een plek waar je naar de film en filmische tentoonstellingen gaat, leert over de filmgeschiedenis of waar je mensen ontmoet. Een voor de buitenwereld minder zichtbare, maar voor EYE belangrijke taak, is het beheer van het enorme archief van het filmisch erfgoed van Nederland. Met meer dan 200.000 filmblikken en talloze digitale bestanden.

De impact van indigo

Hoe Claudy Jongstra kunst verbindt aan landschap

De textiele werken van kunstenaar Claudy Jongstra zijn letterlijk in de kleuren van de natuur. Ze gebruikt de wol van haar schaapskuddes, de takjes en bloesem van de vlierbes en de schillen van uien. De kleuren vertellen de kijker waar het werk vandaan komt. “Het is het materiaal dat impact heeft. Het schudt je wakker en roept vragen op over het werk van de natuur.”

Melkveehouder bouwt koeienstal van de toekomst

Op De Kwatrijn beslist de koe

Melkveehouder Sjaak Sprangers bouwde middenin het duinachtige landschap bij Kaatsheuvel een innovatieve stal: De Kwatrijn. Een stal waarin de koeien zelf beslissen wat ze doen en waar de natuur centraal staat. En dat werpt zijn vruchten af: de koeien worden minder snel ziek, leven langer en geven betere melk.

Gezonde grond onbetaalbaar?

Hoe De Hondspol daar een creatieve oplossing voor vond

Gezonde grond is belangrijk voor onze voedselvoorziening. Biologische landbouw zorgt ervoor dat de bodem niet uitgeput raakt. Maar grond is duur. Onbetaalbaar? Niet voor biologisch-dynamische zorgboerderij de Hondspol. Met behulp van een creatieve oplossing bewaakten zij hun gezonde grond.

Hoe duurzame kleding een verhaal vertelt

De consument is toe aan een eerlijk kledingstuk

Liefde voor mode. Dat betekent voor Charlie + Mary mooie én duurzame kleding. De twee ondernemers achter dit merk vertellen het verhaal achter het kledingstuk. Niet alleen met hun twee winkels, maar ook met hun agentschap en de events die ze organiseren. “Consumenten zijn toe aan een eerlijk en duurzaam kledingstuk.”

Verbouwen van E naar A

Hoe duurzaam en stijlvol wonen samen gaan

Aan de buitenkant zie je niet dat het huis van Lisette Kreischer en Jonathan van Alteren in Amsterdam-Noord een energielabel A heeft. Eenmaal binnen valt naast de strakke houtkachel en een fraaie leemlaag vooral de prettige sfeer op. Duurzaamheid en stijlvol wonen gaan hier duidelijk hand in hand. “We zijn bewust het avontuur aangegaan. Het was een pittige puzzel die aardig wat tijd kost als je alles grondig wilt uitzoeken.”

Hoe Dick Moby plastic afval bestrijdt met brillen

Vier vragen aan een duurzame brillenmaker

Designzonnebrillen maken van plastic afval. Met dit lumineuze idee keerde Tim Holland terug van een surftrip door Midden-Amerika. Het bleek lastiger dan gedacht. Maar nu, drie jaar later, pioniert hij samen met Robbert Wefers Bettink op het gebied van duurzame designbrillen.

Baarmoederhalskanker de wereld uit

De Female Cancer Foundation

Elke twee minuten sterft ergens ter wereld een vrouw aan baarmoederhalskanker. Daarvan woont 85% in een ontwikkelingsland. Het gaat vaak om jonge moeders die de spil zijn van het huishouden en onmisbaar zijn voor het gezinsinkomen en de lokale economie. De Female Cancer Foundation streeft naar een wereld zonder baarmoederhalskanker door middel van voorlichting, screening en behandeling. Triodos Foundation is een crowdgiving actie gestart om geld in te zamelen om vrouwen te screenen en behandelen.

Kruseman Aretz Zorgvilla's

Een familiebedrijf in de zorg

Kruseman Aretz Zorgvilla’s in Wassenaar is de eerste particuliere zorgaanbieder met een groenverklaring voor de bouw van een nieuwe locatie. Deze regeling maakte het mogelijk om een duurzaam gebouw neer te zetten. Ook toen de zorgonderneming in 1979 opgericht werd, was ze uniek in haar soort. Kruseman Aretz was namelijk een van de eerste particuliere zorgaanbieders in Nederland. Onze ambitie is om hier een fijne woonomgeving te creëren waar kwetsbare ouderen zich thuis kunnen voelen.

Best bewaarde geheim van Nederland

Stayokay innoveert van binnenuit

Stayokay is de trotse winnaar van de Triodos Hart-Hoofdprijs 2016. De hostelorganisatie bestaat al sinds 1929, maar heeft een transitie ondergaan van jeugdherberg naar een eigentijdse, duurzame hostelketen. Directeur Marijke Schreiner vertelt over innovatie van binnenuit.

Het geheim van een duurzaam t-shirt

Ontdek hoe Waschbär de waardeketen verduurzaamt

Online warenhuis Waschbär is een koploper als het gaat om duurzame consumentenartikelen. Als consument ben je verzekerd van een aankoop die rekening houdt met milieu en sociale omstandigheden. En dat in de hele waardeketen. Dat is iets dat niet elk warenhuis kan garanderen. Hoe verduurzamen zij die hele keten die een product doorloopt?