Het nieuwe kantoor vormt een nieuwe economische drager onder het landgoed, en draagt daarmee bij aan behoud en continuïteit van De Reehorst en de diverse maatschappelijke en culturele activiteiten die daar plaatsvinden.
Het gebouw is optimaal ingepast in het landgoed. Bij aanvang van de ontwerpfase zijn diverse onderzoeken uitgevoerd op het gebied van ecologie, cultuurhistorie, archeologie, bomen, bodem, water en verkeer. De uitkomsten van deze onderzoeken zijn meegenomen in de uitwerking van het ontwerp.
Triodos Bank is zich bewust van het rijke verleden van Landgoed De Reehorst. Het landgoed is onderdeel van de Stichtse Lustwarande, een reeks van buitenplaatsen en landgoederen op de Utrechtse Heuvelrug. De historie is terug te zien in de bebouwing, landschapsstijl en bebossing. Het landgoed heeft ook een rijke maatschappelijke geschiedenis. Er zijn verschillende functies, zoals een cultuur- en congrescentrum, een zorgboerderij en ateliers voor kunstenaars. Triodos Bank heeft een bijzondere band met het landgoed omdat de oprichting van Triodos Bank hier in 1980 heeft plaats gevonden.
Een landgoed van de 21e eeuw
Door het neerzetten van een modern gebouw wordt bijgedragen aan een andere rijke traditie in de Stichtse Lustwarande. Elke vernieuwing werd namelijk gedaan in de stijl van die toenmalige tijd. Daarom is er gekozen voor een modern ontwerp van het gebouw. Een eigentijdse toevoeging aan het landschap kan laten zien dat historie ook van nu kan zijn.
Een landschap dat onderdeel is van de Nederlandse natuur
Landgoed De Reehorst maakt onderdeel uit van Natuurnetwerk Nederland (NNN) en kan een belangrijke schakel zijn tussen de (NNN-)natuurgebieden van de Utrechtse Heuvelrug en het Kromme Rijngebied. Door een nauwe samenwerking tussen betrokken partijen is een integraal plan voor het gebied ontstaan, waarmee de natuur op en om het landgoed een positieve impuls wordt gegeven. Zo voorziet het huidige landschapsontwerp in een extra aaneensluitende strook die tot aan de A12 loopt. Aan de zuidzijde sluit deze aan op de bestaande onderdoorgang (flora- en faunapassage) onder de A12 naar het Kromme Rijngebied. Aan de noordzijde sluit deze strook aan op de tien meter brede strook ter compensatie van het Infraplan. Aan de noordzijde van het landgoed is ook een nieuwe ecologische corridor onder de Hoofdstraat gerealiseerd. Alles tezamen maakt dat de destijds versnipperde NNN-gebieden nu met elkaar verbonden zijn, met Landgoed De Reehorst als verbindende schakel. Door de herontwikkeling van het landgoed wordt NNN niet alleen een beter functionerende NNN, maar is deze ook flink uitgebreid in oppervlakte.
