“Dit gebouw luidt hopelijk een nieuwe bouwcultuur in. Ik noem het: van vastgoed naar los goed. Een gebouw is niet voor de eeuwigheid, het is een tijdelijke component. Die tijdelijkheid hebben we bij het Triodoskantoor in de praktijk gebracht door alles remontabel te maken. 165.312 schroeven houden het gebouw bij elkaar."

Het belangrijkste vind ik dat dit gebouw niet duurzaam is, maar circulair

"Hierdoor kunnen we het gebouw demonteren zonder waardeverlies van de materialen. De data van alle gebruikte materialen hebben we opgeslagen in het ‘Madaster’, onze publieke materialenbank waarmee we materiaal een identiteit geven. Dat voorkomt afval – anoniem materiaal zónder identiteit."

Houten en circulaire ruggengraat

"We hebben met het kantoor nog meer kantelingen gerealiseerd. Van landgoed naar goed land, met hogere natuurwaarden. Van bouwplaats naar montageplaats. Van grondeigenaar naar rentmeester. En van CO2-uitstoot naar CO2-opname, want het skelet van dit gebouw is volledig van hout, zo’n 2.623 m3. Daarin ligt 1.633.052 kg CO2 opgeslagen. In de Duitse bossen waar het uit afkomstig is, groeit die hoeveelheid hout in 11 minuten en 36 seconden weer aan.

Het belangrijkste vind ik dat dit gebouw niet duurzaam is, maar circulair. Duurzaamheid optimaliseert en faciliteert eigendom. Circulariteit verzorgt het eindige oneindig en faciliteert verantwoordelijkheid. De bank heeft nu een houten en circulaire ruggengraat, dat vind ik een mooi symbool.’"

Triodoskantoor op De Reehorst

Oog voor landschap, gebouw en interieur

Triodos Bank groeit hard. Daarom hebben we een nieuw, volledig duurzaam kantoor gebouwd, dat in november 2019 in gebruik is genomen. Het gebouw staat op Landgoed De Reehorst en is optimaal ingepast in de omgeving. Het gehele landgoed is ontwikkeld volgens de visie dat natuur, cultuur en economie met elkaar in balans zijn. Het interieur is dienend aan de houten constructie van het gebouw. Het is een verlengde van de natuurlijke omgeving met veel aardse tinten, lokaal hout en natuurlijke stoffen.

> Lees het interview met landschapsarchitect Timo Cents
> Lees het interview met interieurarchitect Odette Ex