“Wanneer je een gebouw in de natuur bouwt moet je ook iets voor die natuur terugdoen. Het Triodoskantoor konden we bouwen doordat we meer natuur creëerden. Het Natuurnetwerk Nederland – voorheen de Ecologische Hoofdstructuur – werd uitgebreid met de komst van het kantoor. Landgoed De Reehorst had het moeilijk toen we begonnen, het bomenbestand was aangetast en veel historische elementen waren verdwenen."

Insecten, vlinders en reeën duiken op rond de poelen, en achterin is een bosuil neergestreken

"Wij hebben vijvers en waterpoelen aangelegd, vliegroutes voor de vleermuizen gecreëerd, en veel bomen en struiken aangeplant. Daar zie je nu al de eerste resultaten van. Insecten, vlinders en reeën duiken op rond de poelen, en achterin is een bosuil neergestreken – die ook wel eens een vleermuis pakt ja."

Groene buitenruimte

"We hebben dit gebouw ‘gevormd’ in het bos naar waar er ruimte was. De hoogte van de boomkronen bepaalde hoe hoog er op die plek gebouwd kon worden. Het belangrijkste voor mij is dat werknemers er gelukkig en gezond zijn.

Dan heb je het niet alleen over uitzicht op groen, maar ook over buiten werken en vergaderen, en er rust vinden. Het hele binnenprogramma moet ook buiten mogelijk zijn. Zo stopt de identiteit van het Triodoskantoor niet bij de flyer of website, maar drukt ze zich ook uit in de groene buitenruimte.”

Triodoskantoor op De Reehorst

Oog voor landschap, gebouw en interieur

Triodos Bank groeit hard. Daarom hebben we een nieuw, volledig duurzaam kantoor gebouwd, dat in november 2019 in gebruik is genomen. Het gebouw staat op Landgoed De Reehorst en is optimaal ingepast in de omgeving. Het gehele landgoed is ontwikkeld volgens de visie dat natuur, cultuur en economie met elkaar in balans zijn. Het interieur is dienend aan de houten constructie van het gebouw. Het is een verlengde van de natuurlijke omgeving met veel aardse tinten, lokaal hout en natuurlijke stoffen.

> Lees het interview met architect Thoma Rau
> Lees het interview met interieurarchitect Odette Ex