Heb jij aanvullende tips? Deel ze onderaan het artikel in de reacties.

Op donderdag 17 maart hielpen experts van de Climate Neutral Group zo’n 50 ondernemers uit de Triodos-community om inzicht te krijgen in hun CO2-voetafdruk én deze te verlagen. Via twee digitale sessies en met verschillende subgroepen, kregen ze ruim de tijd om in de CO2-voetafdruk van hun eigen onderneming te duiken.

Van tevoren vroegen we de deelnemers hun eigen CO2-voetafdruk in kaart te brengen met de CO2-calculator. Ook vroegen we ze onderstaande webinar te kijken. Hierin geeft René Toet, Managing Director van de Climate Neutral Group, de basiskennis mee voor als je met jouw CO2-voetafdruk aan de slag wil.

Wil je deze video zien?

Wil je deze video zien?

Cookies zijn nodig om deze video te tonen. Lees er meer over in onze Privacyverklaring

Tips bij het inzichtelijk maken van je CO2-voetafdruk

Voordat we van start gaan met concrete tips voor reductie, helpt het om de basis op orde te hebben. Daarvoor is inzicht in de huidige CO2-voetafdruk hét startpunt.

1. Vertroebelde data vanwege corona? Ga terug naar het pre-coronatijdperk

Doordat ondernemers best lang een atypische tijd achter de rug hebben, is de CO2-meting van 2021 of 2020 geen goeie basis om je CO2 te meten. Dit geldt vooral voor mobiliteit. Het is beter - mits je deze data nog hebt - om 2019 als basis te gebruiken voor je nulmeting.

Bas Ooteman - adviseur bij de Climate Neutral Group

2. Hoe groter de invloed, hoe verstandiger een accurate meting

Alle data verzamelen om inzicht te krijgen kan een uitdaging zijn. Zo is het best lastig om bij te houden hoeveel brandstof er in totaal verbruikt wordt door jouw (transport)voertuigen. Bij leaseauto’s los je dat gemakkelijker op via bijvoorbeeld een tankpasleverancier. Toch ontkom je er niet aan aannames te doen.

Heb je veel moeilijk te achterhalen data? Focus je dan op de grootste brokken, en probeer net een extra stap te zetten om accurate data te verzamelen. 

Zit jouw kantoor bijvoorbeeld in een verzamelpand? Dan weet je vaak niet exact wat jouw energieverbruik is. Vraag altijd energiedata op bij de verhuurder, maar als hij alleen de totalen weet voor het hele pand: bereken dan bijvoorbeeld het aantal vierkante meters dat jij huurt ten opzichte van het totaal en maak zo een inschatting van het energieverbruik.

Triodos Bank naar klimaatneutraal in 2035

As One to Zero

Triodos Bank, al meer dan 40 jaar koploper in duurzame financiering, wil zo snel als mogelijk, uiterlijk in 2035, ‘netto-nul’ zijn. De ambitie is om de uitstoot van broeikasgassen van alle leningen en fondsen van Triodos – scope 3 - aanzienlijk te verminderen met behulp van op wetenschap gebaseerde doelstellingen. De resterende uitstoot wordt gecompenseerd door zelf fors te investeren in natuurprojecten die broeikasgassen uit de lucht halen. Met deze doelstelling wordt de portefeuille van leningen en fondsen van Triodos Bank in lijn gebracht met de belofte van Parijs om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 1,5 graad Celsius.

> Lees meer

3. Gebruik secundaire databronnen bij weinig inzicht

Ga op basis van secundaire databronnen een eerste inschatting maken als je geen inzicht hebt of krijgt. En pak er een ding uit die de meeste impact heeft en ga daarover in gesprek met leverancier. Of pleeg interventies om bijvoorbeeld met een andere leverancier in gesprek te gaan.

Concrete maatregelen voor CO2-reductie van jouw onderneming: scope 1 en 2

Na het inzicht, kun je gaan reduceren. Tegelijkertijd kun je met sommige van onderstaande tips al direct beginnen. Het welbekende ‘laaghangend fruit’.

Energieverbruik

1. Stap over naar een écht groene energieleverancier

Als je naar een groene energieleverancier overstapt, dan kun je als MKB-ondernemer al 25% reduceren. Maar welke zakelijke energieleverancier is nu écht groen. Dat lees je in ons artikel ‘Welke zakelijke energieleveranciers leveren dit jaar de groenste stroom?’

2. Zo ga je (zo veel mogelijk) van het gas af

Juist met de hoge gasprijzen en onze afhankelijkheid van Rusland, is het extra verstandig om nog eens goed te kijken hoe het gasverbruik voor je winkel of bedrijfspand kunt verminderen. Dit kun je doen:

  • Kijk juist nu naar een warmtepomp. Door de hoge gasprijzen en subsidies, is de business case zo rond.
  • Datzelfde geldt voor zonnepanelen.
  • Zet de verwarming een graadje lager. Zorg voor dekens op kantoor en stimuleer je collega’s om eerder een warme trui aan te trekken.
  • Zet je CV-ketel op 60 graden (of lager). Hoe doe je dat? Via de website zetmop60.nl krijg je hulp.
  • Gebruik slimme thermostaten en radiatorknoppen. Zorg ervoor dat de verwarming alleen aanstaat als er daadwerkelijk mensen in een ruimte aanwezig zijn.

3. En verlaag tegelijkertijd het stroomverbruik

  • Wat voor een warmtepomp geldt, is ook van toepassing op zonnepanelen. Hoge prijzen in combinatie met subsidies maken deze investering nog interessanter. Goed om te weten: als je zelf opwekt, valt dat ook onder ‘groene stroom’.
  • Schakel over naar LED-verlichting.
  • Maak je stroomverbruik zo veel mogelijk gebruiksonafhankelijk. Installeer bijvoorbeeld bewegingssensoren.
  • Gebruik een kill switch om gelijk alle elektra uit te schakelen.
Vakantiepark Tjermelân
Vakantiepark Tjermelân verlaagde de CO2-uitstoot én maandelijkse kosten flink door slimme maatregelen op het vlak van stroomverbruik.

4. Zakelijk verkeer

  • Veel bedrijven, bijvoorbeeld boeren, hebben diesel nodig voor hun voertuigen en machines. Is elektrificeren niet mogelijk of aantrekkelijk? Kies dan voor biodiesel.
  • Stel een carbon budget in voor medewerkers. Buitenlandse zakenreizen horen er soms bij, maar voor welke afspraken is de trein een goed alternatief? Wanneer kies je voor een vliegreis? Is het echt nodig of kan je videobellen? En als je dan toch gaat vliegen, kies dan voor een directe vlucht met een vliegtuigmaatschappij die over een nieuwe (duurzamere) vloot beschikt. Zorg voor een duidelijk mobiliteitsbeleid. Wanneer mag iemand bijvoorbeeld businessclass vliegen?  
  • Stimuleer het OV voor zakelijke binnenlandse reizen.

CO2-uitstoot verlagen in scope 3

Als je intrinsiek duurzaam onderneemt, heb je waarschijnlijk veel van bovenstaande tips afgevinkt. Maar de kans is groot dat er binnen jouw keten nog een hoop te winnen valt.

Dat bleek ook tijdens onze sessie. Scope 3 kwam daarom uitgebreid aan bod. En het goede (of slechte?) nieuws: in scope 3 valt veel winst te behalen. Of zoals een van de adviseurs zei: “Uiteindelijk is jouw scope 3, de scope 1 en 2 van iemand anders”.

1. Woon-werkverkeer

Op het gebied van woon-werkverkeer valt vaak een hoop te winnen. En jij kunt als werkgever je werknemers op meerdere manieren stimuleren.

  • Kijk naar de verschillende mogelijkheden. Ook een NS Businesscard. 
  • Stimuleer fietsen en het OV-gebruik. Wist je dat er sindskort een hele aantrekkelijke leasefietsregeling is? Voor een paar euro per maand leaset een medewerker al een elektrische fiets.
  • Introduceer een kilometervergoeding voor mensen die met de fiets komen.

Lees ook: 10 tips om autogebruik te verminderen bij jouw medewerkers

2. Vliegen – maak beleid

Vliegen is een onderdeel dat vooral van toepassing is op multinationals. Maar ook voor sommige MKB-ondernemers is internationaal reizen nodig. Om de CO2-uitstoot daarvan te minimaliseren, is het verstandig om beleid te maken. Voor jezelf en je collega’s. Daarin kun je het volgende opnemen:

  • Naar Parijs of Londen, dat doe je met de trein. Ook Berlijn is mogelijk, hoewel er nu nog veel tussenstoppen zijn. Zoals een ondernemer tijdens de sessie aangaf: je kunt er wel een leuk uitje van maken.
  • Vlieg met economy class in plaats van businessclass. Dat neemt flink minder ruimte in.
  • Directe vluchten zijn veel beter, omdat voor landing en opstijgen meer kerosine nodig is.
  • Maak de keuze voor een maatschappij met de schoonste vloot. Daarmee stimuleer je ook verandering op dat vlak.

3. Thuiswerken

Nu meer mensen thuiswerken, heeft dat een positieve invloed op de uitstoot vanuit woon-werkverkeer. Je hebt echter minder invloed op de CO2-uitstoot die ontstaat bij het thuiswerken zelf. Toch kun je het volgende doen:

  • Informeer ze over besparingsmogelijkheden en stimuleer ze extra met bijvoorbeeld een collectiviteitskorting voor inkoop van groene energie.
  • Gebruik een intern communicatieplatform om onderling tips uit te wisselen.

4. Inkoop & verpakking

Neleman laat wijnen bezorgen per fietskoerier
Neleman laat wijnen bezorgen per fietskoerier en denkt na over de voetafdruk van de verpakking.

5. Transport goederen

Tot slot: een paar algemene tips voor scope 3 (of zelfs 4)

  • Stel de juiste vragen aan de keten. Hoe vaker zij die vragen krijgen, hoe meer bewustwording je krijgt.  Vraag leveranciers bijvoorbeeld naar hun MVO-beleid.
  •  Voor bedrijven die willen inspireren, tip daarvoor: jouw invloed op anderen heeft ook veel effect. Bijna een scope 4. Daar valt ook heel veel te halen.
  • Wees je ook bewust over de beperkingen. Het is een goed startpunt voor jezelf en leveranciers, maar je bent nog niet klaar.

Ook je social handprint meten?

Doe mee aan een pilot van MAEX

Naast de CO2 footprint is er ook de Social Handprint, die de bijdrage van organisaties aan de Sustainable Development Goals visualiseert. MAEX heeft deze methode ontwikkeld voor maatschappelijke initiatieven en werkt momenteel aan een versie die geschikt is voor het bedrijfsleven. MAEX zoekt MKB-bedrijven die als testbedrijf mee willen doen in de ontwikkeling. Wil je deze ontwikkeling volgen of met jouw bedrijf meedoen aan de pilot?

Meld je aan