En ook elektrische auto kan groener

10 tips om autogebruik te verminderen bij jouw medewerkers

tips

Nederlanders leggen volgens het CBS 185 miljard kilometer per jaar af. Dat komt neer op 619 keer de afstand naar de zon en weer terug. Een derde daarvan zijn zakelijke kilometers en woon-werkverkeer. Met deze tien tips stimuleer je als ondernemer jouw medewerker om de auto vaker te laten staan.

  1. Geef medewerkers een OV-abonnement in plaats van een lease- of bedrijfsauto. Steeds meer bedrijven doen dat.
  2. Bied (nieuwe) medewerkers een eenmalige verhuisvergoeding, en stimuleer dat ze dichter bij hun werk gaan wonen.
  3. Geef medewerkers die wat verder van hun werk wonen een elektrische fiets of scooter.
  4. Investeer in goede faciliteiten voor vergaderen op afstand, en stimuleer thuiswerken. Dat laatste is ook een van de voorstellen in het voorlopige Nationaal Klimaatakkoord.
  5. Maak gebruik van vergaderlocaties bij stations, zoals die van Seats2meet.
  6. Stap over op elektrische lease- of bedrijfsauto’s, en laad die op met groene stroom. Dat kan bijvoorbeeld bij Strix Lease Services.
  7. Stimuleer medewerkers om gebruik te maken van auto-deel-platforms, zoals MyWheels, SnappCar en We Drive Solar. Groene leasemaatschappij Kyotolease heeft een softwareprogramma waarmee ondernemers hun bedrijfsauto’s als deelauto beschikbaar kunnen stellen aan buurtbewoners en personeel voor privégebruik.
  8. Beloon medewerkers die met de fiets of het OV naar hun werk komen.
  9. Stel per medewerker een jaarlijks CO2-quotum in. Is dat verbruikt, dan reizen ze de rest van het jaar met fiets of OV naar het werk.
  10. Doe een analyse van de mobiliteits(behoefte) van je medewerkers en de passende oplossingen, bijvoorbeeld via de Quick Scan op kyotolease.nl.

> Lees ook: Vergroenen van zakelijk verkeer: tijd van vrijblijvendheid voorbij 

Babette3_320
Babette Porcelijn

Ook elektrische auto kan groener

Een elektrische auto heeft zo’n 30% minder milieu-impact dan een benzineauto. Dat schrijft Babette Porcelijn in haar veelbesproken boek De verborgen impact.

Porcelijn: “Bij de elektrische auto heeft de productie van de auto de grootste impact. Vooral de winning van grondstoffen voor de batterij is zeer vervuilend. Rijden in een elektrische auto is echter wel schoner dan in een benzineauto, zeker als de elektrische auto wordt opgeladen met groene stroom. Rijdt hij op grijze stroom, dan verplaats je de CO2-uitstoot van de auto naar een kolencentrale.”

Porcelijn pleit voor onderzoek naar het maken van schonere accu’s, zodat de milieu-impact van elektrische auto’s verder verbetert.

Tips verminderen impact

Babette Porcelijn geeft in haar boek een aantal tips om de negatieve impact van mobiliteit te verminderen, die ook relevant zijn voor zakelijke ritten en woon-werkverkeer:

1. Kies je huis en je werk zo dat je het woon-werkverkeer met de fiets of het openbaar vervoer kunt doen.
2. Laat de auto staan voor afstanden onder de vijf kilometer.
3. Rijd je veel, kies dan voor een kleine tweedehands elektrische auto, en neem er meteen voldoende zonnepanelen bij om de batterij mee op te laden.
4. Rij niet te hard. Veel auto’s verbruiken bij 130 km/uur wel 40% meer brandstof dan bij 110 km/uur.

DOSSIER

ZAKELIJK VERKEER EN VERVOER

Dit is een artikel in een reeks over het verduurzamen van verkeer en vervoer. De reeks geeft achtergrondinformatie en praktische tips & trucs waarmee je als ondernemer de impact van personen- en goederenvervoer kunt verkleinen.

> Bekijk alle verhalen in dit dossier

Tekst: Tobias Reijngoud
Fotografie: Pieter van den Boogert

Blijf op de hoogte van al het nieuws over Triodos Bank

Ontvang onze nieuwsbrief in uw inbox

Schrijf u in

Gerelateerde artikelen