Emile

“Van mijn ouders kreeg ik mee om de aarde goed door te geven. Zij sloten zich na de Tweede Wereldoorlog aan bij de Wereldfederalisten die strijden voor welzijn en welvaart voor iedere wereldburger. Als kunsthandelaren leerden ze mij dat je iets door moet geven aan de volgende generatie. Ik doe dit nu op mijn eigen manier en verdiep me in hoe je de aarde op een zo gezond mogelijke manier doorgeeft. Daarvoor moeten we goed voor de bodem zorgen. Hoe kunnen we minder produceren voor een eerlijke prijs?"

Omdat ik niet alleen klant wilde zijn, werd ik ook certificaathouder. Dan heb je stemrecht.

"Toen ik over Triodos Bank las in de jaren ’80 was mijn interesse meteen gewekt. Ik was nieuwsgierig hoe je geld kon koppelen aan duurzaamheid. Omdat ik niet alleen klant wilde zijn, werd ik ook certificaathouder. Dan heb je stemrecht. Op de jaarlijkse vergaderingen hoor ik hoe Triodos Bank geld inzet voor positieve verandering. Bij iedere beslissing houden ze rekening met de natuur."

1980

Oprichting Triodos Bank N.V.

Op 9 oktober wordt Triodos Bank N.V. opgericht met een startkapitaal van €540.000 en een volledige bankvergunning van de Nederlandsche Bank. Sinds de oprichting zijn we onafhankelijk. Zo zorgen we ervoor dat we onze eigen koers kunnen varen en onafhankelijk blijven. Dit doen we met de steun van ruim 44.000 klanten die beleggen in Triodos Bank. Deze beleggers hebben Certificaten van aandelen. Die zorgen ervoor dat Triodos Bank een stevige kapitaalbuffer heeft waardoor het mogelijk is om ondernemers te financieren die bijdragen aan een eerlijke en duurzame economie.

Triodos Bank heeft per 5 januari 2021 om 9.00 uur de mogelijkheid om certificaten van aandelen te kopen en te verkopen opgeschort. Lees voor meer informatie het nieuwsbericht.

"Tijdens een rondleiding op het hoofdkantoor in Zeist zagen we zelfs dat er in de vergaderruimtes tussen de blauwe stoelen altijd één rode en groene stoel staan. Hiermee worden de flora en fauna gerepresenteerd. Dat is me bijgebleven. Soms mis ik het kleine en persoonlijke van vroeger, maar ik zie ook dat de beweging moet groeien.”

Joanne

“Toen Emile certificaathouder werd, kocht ik snel ook een certificaat. Het was er maar één, maar zo konden we wel samen naar de vergadering. Ik weet nog dat Peter Blom tijdens een van de eerste certificaathoudersvergadering die ik bijwoonde sprak over de rol van geld. Is het een doel of een middel? Dat sprak me aan."

Ik vind het heel fijn dat ik altijd precies weet wat er met mijn spaar- en beleggingsgeld gebeurt 
Joanne Berman en Emile Gonkel
Joanne Berman en Emile Gonkel

"Er wordt holistisch gedacht. Niet alleen aan jezelf denken, maar anticiperen op wat er in de wereld gebeurt. Dat droeg ik ook altijd uit toen ik onderwijzeres was. Soms heel simpel door met de kinderen een mini-tuintje te maken en te zien wat dit voor een goeds doet voor de insecten. Ik voel mezelf heel betrokken als certificaathouder. Vroeger voelde de bank nog iets dichterbij omdat het kleiner was. Dan ging ik naar de biologische supermarkt om met een bonnetje de rente van mijn spaarrekening op te halen in eieren. Dat bestaat niet meer.

Maar wat ik heel fijn vind, is dat ik altijd precies weet wat er met mijn spaar- en beleggingsgeld gebeurt. Ik kijk daarvoor in de app en ontdekte zo vlak bij mijn huis een biologische supermarkt. Ik ga daar dan expres heen omdat ik nieuwsgierig ben en ik op deze manier mijn geld kan laten werken.”

40 JAAR TRIODOS BANK

40 JAAR VERANDERKRACHT

Geld heeft positieve veranderkracht. Dat is het idee waar alles in 1980 mee begon. Het leidde tot de eerste investeringen in veranderaars. In de initiatieven van idealisten, denkers en durvers die ineens bij een bank terecht konden. Het verhaal van veertig jaar Triodos is het verhaal van veertig jaar pionieren en tegen de stroom in zwemmen. Veertig jaar lang laten zien dat het anders kan. Veertig jaar lang optimisme, veertig jaar creativiteit, veertig jaar vol successen en tegenslagen.

> Bekijk alle veranderaars

Fotografie: Pieter van den Boogert