Het wordt tijd dat er meer aandacht komt voor een grote groep mensen die niet meer thuis kan wonen en voor wie geen geschikte, betaalbare woonruimte met 24-uurszorg is.

Onlangs kreeg mijn vader een herseninfarct. Na een ziekenhuisopname volgde een revalidatietraject. Hij krabbelde aardig op, maar was niet meer de oude en kreeg dan ook een zorgindicatie voor 24-uurszorg.

Eén op de drie 85-plussers is dan wel dement, maar twee derde dus niet.
Nelleke van Olst

Een zoektocht naar een geschikt verpleeghuis begon: geen sinecure merkte ik al snel. Bij alle reguliere verpleeghuizen die ik benaderde, ving ik bot. Overal wachtlijsten en meestal werden er uitsluitend ouderen met dementie opgenomen. Het lijkt wel of alle aandacht in de ouderenzorg gericht is op dementie. Eén op de drie 85-plussers is dan wel dement, maar tweederde dus niet.

Mijn overweging in mijn werk als relatiemanager Zorg en Welzijn bij Triodos Bank voor een financiering is altijd: zou ik mijn vader hier laten wonen? Toetspunten zijn dan een veilige, comfortabele woonomgeving, vers en smakelijk eten, ruimte voor privacy en geen betutteling. Kortom: aandacht, een respectvolle behandeling en tijd voor een goed gesprek.

Voor mijn vader zat er niks anders op dan rondkijken bij huizen in de particuliere ouderenzorg. Gelukkig vond ik toen een aantal huizen waar het ook prettig wonen is voor ouderen zonder dementie. Zoals Villa Hooghe Heide in Amersfoort, Craenenbroeck in Heiloo en Oud Clingendael in Wassenaar. Mooie voorbeelden van zorgondernemingen die we bij Triodos Bank graag financieren: kleinschalig en daarnaast vooruitstrevend op het gebied van duurzame energie.

De zorg is mensgericht en er is een goede keuken met het liefst zoveel mogelijk streek- en biologische producten. Oud Clingendael  is zelfs de eerste particuliere ouderenzorg faciliteit met een groenverklaring. Dat betekent energie neutraal en toch een aangenaam binnenklimaat: behaaglijk voor de bewoners en goed voor de aarde.

Maar gunnen we niet alle ouderen met een zorgindicatie deze voordelen van particuliere ouderenzorg? Dement of niet dement? Dat is wat ik bij Triodos Bank graag wil: meer zorginitiatieven financieren die menswaardige zorg én duurzaamheid centraal stellen. Daarom roep ik maatschappelijk geëngageerde ondernemers op om ook voor niet-demente ouderen plannen te ontwikkelen.

CV
NELLEKE VAN OLST
Nelleke van Olst is senior relatiemanager in de Zorg & Welzijn sector van Triodos Bank. Zij is verantwoordelijk voor de financiering van vastgoed in de ouderenzorg, in de brede zin van het woord.

> Lees meer verhalen over menswaardig ondernemen in de zorg

> Lees meer over hoe Triodos Bank Zorg & Welzijn financiert