“Ik kom hier niet in ‘de groep’, ik kom hier thuis”, vertelde een van de meisjes die op landgoed De Beken kwam wonen. “En dat is precies waarvoor we het doen”, zegt Boudewien Sikking, die samen met man Henk zes jaar terug startte met De Beken. Op het landgoed staat een gezinshuis waar zes jongvolwassen kunnen wonen. Ook fungeert De Beken als dagopvanglocatie voor veertien mensen met een verstandelijke of psychische beperking. In het sfeervolle boscafe, op de kinderboerderij of in de bakkerij.

Zinvolle dagbesteding

Boudewien en Henk hebben ruime ervaring in de zorg en het onderwijs, maar ook in management. Deze combinatie vormde een goede basis voor de start van De Beken. Bovendien woonden ze al op de ideale plek: naast natuurgebied Beekdal en op nog geen kilometer afstand van de dorpskern van Renkum. Wandelaars en fietsers maken dagelijks een stop in hun restaurant en dorpsbewoners halen brood bij de bakkerij die gerund wordt door de cliënten.

Boudewien: “Je brengt hier de dag niet zomaar door, maar besteedt deze zinvol. En door cliënten echt mee te laten doen, verbeteren we hun levenskwaliteit. Dit werkt bij ons goed omdat we zorg op maat kunnen bieden. Bij iedere cliënt kijken we welk werk past. Soms is dat werken met klanten in het boscafe, soms bloeit iemand op door de werkplaats opnieuw in te richten.”

Vanuit het hart

Wat volgens Boudewien ook goed werkt: de mix van cliënten met een verstandelijke beperking die alles vanuit hun hart zeggen en cliënten in de dagbesteding die (soms tijdelijk) een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.

“Laatst zei een van onze bewoners tegen een man die in de dagbesteding werkt: ‘Ik vind jou zo’n aardige makker.’ De man maakt altijd verse kruidentheetjes uit de moestuin. Hij antwoordde: ‘Het is al dertig jaar geleden dat iemand dat tegen me zei.’