Net iets onder Tilburg, op een landelijke en rustige plek, staat zorgatelier Buiten. Hier komen mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH); mensen die bijvoorbeeld door een val of ongeluk hersenletsel oplopen. Zij kunnen nog redelijk zelfstandig leven en willen weg uit de wereld van revalidatiecentra. Tejo en Marthe, zo zeggen zij zelf, zijn er om hen een fijne dag te bezorgen en op een positieve en creatieve manier te laten zien wat zij nog allemaal kunnen.

Toen bleek dat het niet bestond, hebben we de plek die we zochten zelf gecreëerd
Tejo Sluyter
Tejo en Marthe
Tejo en Marthe Sluyter

Voor het echtpaar is het zorgatelier hun lust en hun leven. Ze brengen hun kennis en ervaring in de zorg en hun creativiteit over op de deelnemers. Bij Buiten gaat het in vergelijking met de dagbesteding in grote instellingen juist om de kleinschaligheid en creativiteit.

Vanuit persoonlijke omstandigheden zochten Tejo en Marthe destijds een dergelijk zorgatelier. Tejo: “Toen bleek dat het niet bestond, hebben we de plek die we zochten zelf gecreëerd. We wisten direct dat deze ruime en rustige locatie de plek was waar het moest gebeuren. Met de kennis van Triodos Bank in de zorgsector, voelde het heel natuurlijk een financiering bij deze bank af te sluiten.”

Prikkels

Op verschillende plekken in het atelier werken de deelnemers ijverig aan bijvoorbeeld mozaïekwerken, schilderijen en beelden. In het Weidehuis, dat buiten op het landgoed ligt, is een speciale houtbewerkingskamer gemaakt. Tejo: “Iedereen kiest zelf wat hij of zij gaat doen. En wij ondersteunen daarbij.” Ook vertelt hij dat ze vier maal per jaar een bijeenkomst voor kinderen en partners organiseren. “Het belangrijkste doel van elkaar ontmoeten is herkenning en erkenning. NAH krijg je namelijk niet alleen.”

PROJECT CV
BUITEN
De oprichters van zorgatelier Buiten hebben beiden in de zorg gewerkt. Marthe brengt haar onderwijservaring mee vanuit de Mytylschool en haar creativiteit vooral van huis uit. Ook heeft zij kunstacademie gedaan en les gegeven in handvaardigheid. Tejo heeft jaren gewerkt in het managementteam van een revalidatiecentrum, en brengt zijn zakelijke expertise in. Naast de dagelijkse gang van zaken, organiseren zij vrijwilligersavonden met een deel bijscholing en nieuwe technieken op creatief gebied.

Het atelier is ruim opgezet en aan grote tafels werkt iedereen aan de kunstwerken. Toch heerst er rust. Tejo: “Mensen met NAH hebben een omgeving nodig met zo min mogelijk prikkels. Daarom staat er bij ons bijvoorbeeld geen muziek aan en zijn er hier maximaal 11 mensen op een dag.”

Regelgeving zorg

De inkomsten van Tejo en Marthe komen vanuit de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning) of de Wlz (Wet langdurige zorg). Ze ontvangen geen subsidie. Sinds januari 2015 valt de zorg onder de gemeente. Die transitie was voor veel zorginstelling zoals Zorgatelier Buiten een spannende tijd. Marthe: “Zouden de deelnemers nog kunnen komen? De gemeente heeft een zorgplicht naar mensen met een NAH. Onze ervaring is echter dat elke gemeente andere criteria hanteert en andere budgetten koppelt aan deze criteria en dat kan het lastig maken. De nieuwe wetgeving had voor ons tot gevolg dat sommige cliënten minder vaak mochten komen. Wij hebben dat opgevuld door mensen te laten komen die op de wachtlijst stonden.”

Toekomst

Een ding is zeker: Marthe en Tejo willen hun zorg voor mensen met NAH voortzetten binnen de grenzen die er in de toekomst gelden. Met hun persoonlijke insteek willen ze hen iets bijzonders bieden. Ze heten iedereen elke dag welkom en zwaaien de mensen uit als ze aan het eind van de dag het atelier verlaten. Deze kleine dingen maken het verschil. Marthe: “De mogelijkheden ontstijgen wat ons betreft de beperkingen.”

DUURZAME ONDERNEMERS
BIJ TRIODOS BANK
Triodos Bank financiert Buiten en andere duurzame ondernemers op het gebied van zorg. Op onze Mijn geld gaat goed-pagina vindt u daarvan een overzicht.

Dit artikel is aangepast op 21 juli 2016.

Tekst: Tamara Rijnen
Fotografie: Pieter van den Boogert