1. Betaalbaar verduurzamen: 11 financiële voordelen voor ondernemers in 2020

Is je bedrijfspand toe aan een duurzame make-over? Kan je wagenpark wel een duurzame impuls gebruiken? Of ga je in 2020 met de circulaire economie aan de slag? Deze 11 subsidies, regelingen en financiële voordelen helpen een handje in het nieuwe jaar.

> Ontdek de voordelen

Melis de Vries bespaarde bespaarde flink op de maandelijkse energierekening én CO2-uitstoot van zijn vakantiepark Tjermelân.
Melis de Vries bespaarde bespaarde flink op de maandelijkse energierekening én CO2-uitstoot van zijn vakantiepark Tjermelân.

2. Deze 8 energieleveranciers leveren de groenste stroom aan het bedrijfsleven

Is de elektriciteit van Nederlandse energieleveranciers eigenlijk wel duurzaam? Dat beoordeelt de Stroomranking sinds 2014 voor de particuliere markt en sinds vorig jaar ook voor de zakelijke markt. Dit jaar scoorden 8 energiebedrijven boven de 8 en mogen zich daarmee de groenste energieleveranciers voor het bedrijfsleven noemen. Zit jouw energieleverancier ertussen?

> Bekijk de ranglijst

3. 6 tips voor meer diversiteit in jouw onderneming van expert Bouchra Talidi

Hoe zorg je voor een gevarieerd en divers personeelsbestand binnen je bedrijf? En hoe maak je je gebouw inclusief en dus ook toegankelijk voor mensen met een beperking? We vroegen concrete ondernemerstips aan Bouchra Talidi, voormalig programmamanager Diversiteit & Inclusie bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

> Zo creeër je meer diversiteit

4. Hoe regel ik een groen pensioen voor mijn medewerkers?

Veel pensioenfondsen beleggen in niet-duurzame bedrijven, zoals de olie- en gasindustrie. Maar hoe bouw je als ondernemer dan een duurzaam pensioen op voor je medewerkers? Drie tips om pensioen te vergroenen.

> Lees hoe je dat doet

Duurzame beleggingsfondsen

Van Triodos Bank

Wie ervoor kiest om zijn pensioen op te bouwen door te beleggen in duurzame fondsen, kan dat doen via de beleggingsfondsen van Triodos Bank. Die selecteren de bedrijven en projecten waarin ze beleggen zeer streng, zegt Wouter van Maanen van Triodos Investment Management. “De fondsen richten zich uitsluitend op bedrijven die een positieve bijdrage leveren aan mens, milieu en maatschappij. Denk aan de Deense windturbinefabrikant Vestas of muziekinstrumentenmaker Yamaha uit Japan.”

Bekijk onze beleggingsfondsen

5. 6 duurzame werk- en vergaderplekken om jou (en je klanten) te inspireren

Van CO2-neutrale ateliers tot duurzaam gerenoveerde meubelfabriek. Voor (zelfstandige) ondernemers zijn er steeds meer duurzame of maatschappelijk verantwoorde werk- en vergaderplekken.

> Ontdek de plekken