1. Xpositron (Amsterdam): CO2-neutrale ateliers

Betaalbare ateliers voor zelfstandigen in de kunst- en cultuursector. Dat is sinds 2003 het doel van Xpositron, dat 3.000 vierkante meter aan ateliers, studio’s en werkplaatsen verhuurd. Toen in 2008 het huidige pand aan de Elektronstraat in Amsterdam werd aangeschaft, kwam daar een extra doel bij: verduurzaming.

Het dak van het pand werd vol gelegd met zonnepanelen, waarmee tegenwoordig in 81 procent van de energiebehoefte wordt voorzien. Een schare aan andere milieuvriendelijke maatregelen zorgt ervoor dat Xpositron dicht in de buurt komt van een CO2-neutrale bedrijfsvoering. Het deel wat nog niet lukt, wordt momenteel gecompenseerd door te investeren in bos- en klimaatprojecten.

Waar: Elektronstraat 12, Amsterdam

Het dak van Xpositron

2. VRIJ (Culemborg): duurzaam en landelijk vergaderen

VRIJ in Culemborg, slechts 10 minuten verwijderd van de A2 maar toch middenin het groen, is een duurzame locatie voor vergaderingen en trainingen. De herontwikkelde boerderij beschikt over een gouden Green Key-certificaat, het internationale duurzaamheidskeurmerk in de recreatiebranche, en dat is niet voor niets.

Met zonnepanelen wordt niet alleen het pand, maar ook de aardwarmte-installatie van energie voorzien. Hiermee wordt het pand op duurzame wijze verwarmd en gekoeld. De biologische moestuin op het landgoed zorgt daarnaast voor verse groenten tijdens de lunch. Het duurzame karakter van VRIJ zie je ook terug in kleine maatregelen, van de katoenen handdoekjes in de toiletten tot het gezuiverde kraanwater in glazen flessen.

Waar: Beusichemsedijk 17, Culemborg

3. De Pastoe Fabriek (Utrecht): duurzame renovatie van een meubelfabriek

Vroeger een toonaangevende meubelfabriek, nu een bruisende werkplek voor zelfstandigen in de economische, culturele en educatieve sector. Om die herbestemming mogelijk te maken moest de Utrechtse Pastoe Fabriek, een monumentale fabriek uit 1893, eerst gerenoveerd worden. Dit proces startte in 2013 maar werd gefaseerd uitgevoerd, omdat meubelfabrikant Pastoe de fabriek nog gebruikte. In 2016 vond Pastoe een nieuwe locatie voor de fabriek, waarna ook de begane grond van het Utrechtse pand aangepakt werd.

Het resultaat: een monumentale fabriek, omgetoverd tot een moderne en duurzame broedplaats voor creatievelingen. Compleet met een nieuw dak, overal dubbel glas en nieuwe en energiezuinigere installaties. Om de renovatie zo duurzaam mogelijk uit te voeren, werden bestaande materialen van de fabriek zoveel mogelijk hergebruikt.

Waar:Rotsoord 3A Utrecht

Pastoe Fabriek in Utrecht

4. Impact Hub (Amsterdam): aan de slag met de SDG’s

Impact Hub Amsterdam is onderdeel van een snelgroeiend en wereldwijd Impact Hub-netwerk, bestaande uit meer dan 16.000 ondernemers en innovators. Het netwerk richt zich op oplossingen voor de belangrijkste uitdagingen in onze maatschappij, door sociaal en duurzaam ondernemerschap te stimuleren en faciliteren. De Amsterdamse tak is te vinden in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) en verwelkomt jaarlijks meer dan 10.000 gasten, is host voor meer dan 250 events én biedt een pakket met handige tools voor duurzame ondernemers, waaronder een co-workspace en accelaratorprogramma's.

Om richting te geven aan bovenstaande missie gebruikt Impact Hub de 17 Sustainable Development Goals als leidraad. Zo organiseert het maandelijks de Sustainable Development Goals Meetup, een evenement waar per editie één SDG centraal staat en kennis en ideeën over het centrale thema uitgewisseld worden.

Waar: Linnaeusstraat 2C, Amsterdam

De Impact Hub ligt aan het Oosterpark in Amsterdam

5. De Werkfabriek (Den Haag): van printfabriek naar duurzame werkplek

Wie op zoek is naar een duurzame co-working plek in Den Haag, komt al snel bij De Werkfabriek uit. In de vroegere printfabriek is 1.251 vierkante meter opgedeeld in kantoorruimtes, vergaderzalen en co-working spaces.

Directeur Rogier Dop vertelt tegenover RTLZ dat er vanaf het begin al werd gekeken naar manieren om te verduurzamen. Zo werden er zes dakkoepels geplaatst, zodat daglicht beter benut wordt en verlichting minder vaak aan hoeft. De Werkfabriek investeert in de toekomst ook in energiezuinigere verlichting en isolatie. Daarnaast staan zonnepanelen op de planning.

Waar: Wegastraat 29, Den Haag

6. Seats2Meet (door heel Nederland): op weg naar society 3.0

Seats2Meet is niet alleen in meerdere Nederlandse steden te vinden; de co-working space telt inmiddels 193 locaties wereldwijd. Het bedrijf faciliteert fysieke (en virtuele) ruimtes waar iedereen welkom is om te werken of vergaderen. Vergaderen kan tegen een financiele vergoeding, maar werken is in principe gratis (mits je bereid bent om je professionele kennis (ofwel sociaal kapitaal) te delen).

Het bedrijf streeft hiermee naar society 3.0, waar mensen en kennis (gratis) met elkaar in contact komen en elkaar versterken. Seats2Meet staat inmiddels te boek als B Corporation, een certificering voor bedrijven die ondernemerschap inzetten om sociale problemen en milieuproblemen op te lossen. Dit uit zich bij Seats2Meet op verschillende manieren, bijvoorbeeld door deel te nemen aan de Week zonder Vlees.

Waar: Meerdere plekken in Nederland

Werkplekken bij co working space Seats2Meet