Vakantiedagen? Die heb je niet, als zzp’er. Maar dat wil niet zeggen dat je niet af en toe een paar dagen weg wil. Even geen deadlines, klussen, pitches, schnabbels of bergen boekhouding.

Rust wil je, bezinning, inspiratie opdoen, wandelen, muziek luisteren, lekker eten, nieuwe mensen ontmoeten. Ja hoor, dat kan allemaal gewoon in Nederland. En bij de volgende door Triodos Bank gefinancierde ondernemers nog duurzaam ook. Dan kun je daarna weer fris aan de slag met je volgende klus.

1. Hof van Moeder Aarde - Neede, Gelderland

Een typische dag in het Hof van Moeder Aarde: ’s ochtends een fijne yoga- of meditatiesessie, ’s middags een beetje wroeten in de biologische moestuin en ’s avonds met verse groenten je eigen maaltje koken op de houtkachel midden in je yurt. Moeder aarde was nog nooit zo verleidelijk.

2. Verdwijn in het duister - Terschelling, Friesland

Het is zeldzaam: échte duisternis. Maar op Terschelling kun je het nog vinden. Sinds 2015 is de Boschplaat op de oostpunt van het eiland officieel een ‘Dark Sky Park’. Melis de Vries, de eigenaar van vakantiepark Tjermelân, neemt je mee op de donkerste nachtwandeling ooit. En wacht maar tot je de melkweg ziet...

> Lees ook ‘Hoe dit vakantiepark de maandelijkse energierekening flink verlaagde’

Vakantiepark Tjermelân op het heerlijke rustgevende eiland Terschelling.
Vakantiepark Tjermelân op het heerlijke rustgevende eiland Terschelling.

3. Slaap in het stro - Haps, Noord-Brabant

Neem wat overgebleven stro, een restproduct van de landbouw, en wat leem uit de Maas, en bouw er een ecologisch en duurzaam hotel van. Dat is wat ze gedaan hebben op het terrein van de voormalige fruitkwekerij de Aalshof. Binnen een halfuurtje zit je in Nijmegen, maar je kan ook gewoon in het hotel blijven voor een workshop pizza bakken of een whiskyproeverij.

4. Dans op het kleinste eilandfestival - Tiengemeten, Zuid-Holland

Stap op het pontje naar het eiland Tiengemeten en de hectiek van de Randstad spoelt als vanzelf van je af. Op het eiland vind je vooral veel rust, ruimte en weidse uitzichten. Maar op 24 en 25 augustus doen verschillende bandjes het eiland aan voor een klein maar fijn festival bij Herberg Tiengemeten, waar je ook kunt kamperen in de boomgaard.

Zakelijk lenen bij Triodos Bank

Bouwen aan een eerlijke, groene en menselijke wereld

Triodos Bank financiert al deze ondernemingen. Wilt u als ondernemer positief bijdragen aan de wereld? Triodos Bank helpt u daar graag bij. Bijvoorbeeld met een zakelijke lening die meer is dan een financiering. We delen onze kennis over duurzaamheid en een andere, eerlijke economie. En we brengen u in contact met ondernemers die, net als u, vinden dat waarde over meer gaat dan geld. Zo vergroot u uw netwerk én uw impact op de samenleving.

5. Mediteer in het vlakke land - Hengstdijk, Zeeland

Het Zeeuwse platteland, met zijn uitgestrekte vlaktes en weidse luchten lijkt wel gemaakt om in te mediteren. Dat kan bij Metta Vihara (‘plaats van liefdevolle vriendelijkheid’), een stiltecentrum voor meditatie en boeddhisme. Het is duurzaam ontworpen door architectenbureau SLA. De achterzijde van het gebouw bestaat uit glaspanelen voor een open verbinding met dat prachtige Zeeuwse land.

> Lees ook ‘Kamperen met de sfeer van bed and breakfast’

6. Vertrek naar het ‘buitenland’ - Nieuw Amsterdam, Drenthe

Een paar dagen logeren in een oude stadsbus, een hoge ronde tent of een houten kerkje? Kan. In BuitenLand, ooit een overwoekerde camping in Drenthe, nu een vrijplaats voor creatievelingen die even de stad uit willen. Kloppend hart is de buitenbar, waar je biologisch kunt eten en drinken én kunt luisteren naar bandjes en singer-songwriters.

Camping BuitenLand in Nieuw-Amsterdam, Drenthe.
Camping BuitenLand. Foto: Aline Bouma

7. Drijf schapen - Barchem, Gelderland

Op het duurzame landgoed De Morgenstern kun je een clinic schapendrijven volgen. Je vormt een team met een Bordercolliehond en traint je leiderschap en communicatievaardigheden terwijl je de schapen door het glooiende landschap leidt.

8. Ga op citytrip - Rotterdam, Maastricht, Utrecht, Haarlem of Amsterdam

Maar nu eens niet naar Londen of Berlijn, maar gewoon in eigen land. Want hoe goed ken je Den Haag nou eigenlijk? Of Rotterdam, Maastricht, Utrecht, Haarlem of Amsterdam? Stayokay heeft hostels in al deze steden; een zacht geprijsde uitvalsbasis voor de ultieme exploratie van onze prachtige grote steden.

> Lees ook ‘Best bewaarde geheim van Nederland’

9. Trek je terug in een klooster - Sambeek, Noord-Brabant

Tot 1993 woonden er nog nonnen in het monumentale Sambeekse klooster. Daarna werd het een woonplek, voor vaste bewoners die zorgen voor het complex en voor logeés; mensen die door omstandigheden even nergens anders terecht kunnen of gewoon een paar dagen tot rust willen komen. Je komt elkaar tegen tijdens het doen van klusjes, het mijmeren in de kloostertuin of bij de gemeenschappelijke maaltijd.