Het kabinet wil in 2030 de gaskraan in Groningen sluiten, en daarnaast de totale CO2-uitstoot van Nederland met bijna de helft verlagen ten opzichte van 1990. De maatregelen om dat CO2-doel te bereiken worden momenteel uitgewerkt in een nationaal klimaatakkoord.

Zonnepanelen en veldbloemen

Vakantiepark Tjermelân op Terschelling besloot dit niet af te wachten, maar alvast aan de slag te gaan. Zij besloten 140 vakantiebungalows, een hotel en een restaurant aan te pakken. Daarmee willen ze uiteindelijk klimaatneutraal worden en netto geen CO2 meer uitstoten.

Project CV

Vakantiepark Tjermelân

Aan de oostkant van Terschelling ligt tussen de duinen en de polder vakantiepark Tjermelân. De camping werd al in 1950 opgericht door de familie Bakker. De eerste gasten sliepen in het stro, later kwamen er tenten, in 1986 werden de eerste stacaravans geplaatst en inmiddels staan er vakantiebungalows, een hotel en restaurant. Tjermelân ligt vlakbij het Europese natuurreservaat Boschplaat.

“Een jaar of vijf geleden startten we met het energiezuinig maken van onze gebouwen”, zegt eigenaar Melis de Vries.

Melis de Vries, eigenaar van vakantiepark Tjermelân.
Melis de Vries, eigenaar van vakantiepark Tjermelân.

“In eerste instantie hebben we dat zelf aangepakt, zonder hulp van een adviseur. Het ging om voor de hand liggende maatregelen zoals het plaatsen van waterbesparende kranen en ledverlichting. Ook plaatsten we 365 zonnepanelen. Daarmee wekken we twee derde van ons elektriciteitsverbruik op.”

Duurzaamheid is volgens De Vries méér dan alleen maatregelen op het vlak van energieverbruik. “Onze terreinen zijn ingezaaid met veldbloemen. Daarmee dragen we bij aan de biodiversiteit op het eiland.”

Hergebruik van restwarmte

Maar toen de eerste maatregelen genomen waren, stond De Vries voor de keus: stoppen met verdere verduurzaming, of verder gaan? De Vries: “We wilden verder. Alleen ontbrak het ons aan kennis.”

Moderne CV-ketels
Moderne CV-ketels

“Zo kwamen we in contact met Fit Our Future. Dit energieadvies- en begeleidingsbureau stelde een uitgebreide routekaart op met mogelijke maatregelen, inclusief de kosten en te verwachten energiebesparingen. Bijvoorbeeld voor het beter isoleren van vakantiebungalows en het afvangen van restwarmte van de koel- en vriesinstallaties in ons restaurant. Die warmte verdween altijd in de buitenlucht, maar we gebruiken het inmiddels voor de verwarming van een naastgelegen gebouw.”

De Vries: “We voeren de noodzakelijke maatregelen stapsgewijs door. We hebben tot nu toe zo’n 200.000 euro geïnvesteerd in verduurzaming. Het gasverbruik is met 30% gedaald door de moderne cv-ketels en ook ons water- en elektriciteitsverbruik met enkele tientallen procenten afgenomen. De noodzakelijke investeringen waren beperkt. De meeste investeringen verdienen zich binnen vijf tot tien jaar terug via een lagere energierekening. Investeren in verduurzaming is dus niet alleen goed voor het klimaat, er is ook echt een hele stevige bedrijfseconomische basis voor.”

Waarom Triodos Bank duurzaam vastgoed financiert

Terugdringen CO2-uitstoot

De gebouwen in Nederland (zoals woningen, kantoren, scholen, ziekenhuizen en andere gebouwen) zijn verantwoordelijk voor 30% van het totale energieverbruik. Daarom levert energiebesparing in deze sector een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Triodos Bank levert hier een bijdrage aan door duurzaam vastgoed te financieren.

Kom meer te weten over financieringsmogelijkheden

 

Fotografie: Lydia Anema