Wat is er bijzonder aan jullie camping?

Reijn: “We hebben onze camping nooit willen vergelijken met andere campings. BuitenLand is bedacht door een vriendengroep zonder ervaring in de campingwereld, met gedeelde ideeën over wat een goede sfeer en camping maakt. We konden niet anders dan uitgaan van een camping waar we onszelf zouden thuisvoelen.”

Hoe kwamen jullie op het idee voor Camping BuitenLand?

“Het plan voor een camping ontstond op een barbecue. Mijn partner Wessel en ik waren na een aantal jaar terug van Curaçao, waar we een oud pand tot bed and breakfast hadden omgebouwd. Veel van onze gasten daar wilden niet in grote resorts zitten. De sfeer van de bed and breakfast had een aantrekkingskracht op kunstenaars. Op de barbecue spraken we met vrienden over onze zoektocht naar een nieuw project in Nederland.”

Het waren cameraman Tjitte Jan Nieuwkoop, ondernemer en presentatrice Floortje Dessing en aannemer Martijn Dubbeldam. Samen kwamen ze op het idee voor een camping met een open en informele sfeer en waar aandacht zou zijn voor puur, lokaal en gezond eten.

Wie kamperen er op de camping?

“We wilden ook een plek bieden aan architectuur, een plek waar kunstenaars hun ideeën waarvoor in de stad geen plek is, kunnen verwezenlijken. Dit zou de camping meteen ook een eigen, creatieve sfeer geven. De bouwers huren de grond van ons, en wij verhuren de huisjes voor hen.”

Het mooiste compliment is wanneer gasten vertellen dat ze hier helemaal zichzelf kunnen zijn

Dat de huisjes niet alleen voor verhuur maar ook voor eigen gebruik zijn, zie je terug in de zorg en aandacht waarmee ze gebouwd en ingericht zijn, vertelt Reijn. “Uit ieder huisje spreekt een uniek karakter, het is geen massaproductie zoals je in vakantieparken weleens ziet. Het mooiste compliment is wanneer gasten vertellen dat ze hier helemaal zichzelf kunnen zijn."

De ideale plek vonden jullie in het Drentse Zandpol.

“Het campingterrein is negen hectare groot. De helft daarvan is beschikbaar voor kampeerders, caravans of campers. De camping ligt op loopafstand van een wandelbos en een natuurlijke zwemplas. In de omgeving kun je prachtig fietsen. De stad Emmen bereik je per auto in een kwartiertje. In de zomer is de BuitenBar het kloppend hart, een ontmoetingsplek voor onze gasten waar ze kunnen eten.”

De huisjes en gebouwen op BuitenLand zijn zo veel mogelijk duurzaam gebouwd.

“De ruim dertig zelfbouwhuisjes zijn allemaal gebouwd met behulp van duurzame en hergebruikte materialen. Bovendien zijn ze demontabel; je kunt ze gemakkelijk verplaatsen. Maar ze zijn bedoeld om langere tijd te blijven staan. De bar en toiletgebouwen zijn geschilderd met duurzame verf op basis van water en lijnolie, en voorzien van een zonneboiler.”

De zelfbouwhuisjes zijn allemaal gebouwd met behulp van duurzame en hergebruikte materialen

Zijn er nog bouwkavels beschikbaar voor nieuwe huisjes?

“Toen we eenmaal wisten dat we kavels aan zelfbouwers wilden verhuren, hebben we veel mensen benaderd en gevraagd om hun idee in te sturen. Het aantal reacties was overweldigend; veel meer dan het aantal waar we vanuit gingen. Daardoor waren de kavels al vergeven voor de camping openging.”

> Camping BuitenLand wordt gefinancierd door Triodos Bank. Lees hier meer verhalen over Kunst & Cultuur.

> Lees ook: Duurzaam op vakantie? Let op deze 3 keuzes en je maakt een groot verschil