Duurzaam beleggen is een beleggingsvorm waarbij een beleggingsfonds jouw geld inzet om de groei van duurzame bedrijven en projecten te stimuleren. De belangrijkste vraag bij duurzaam beleggen is of het bedrijf een positieve impact heeft op de wereld om ons heen. In ruil voor jouw investering ontvang je – als het goed gaat met het fonds – de koerswinst en jaarlijks dividend. Zo kun je meer uit je geld halen.

En hoe zit het met het rendement?

Hans Stegeman, Hoofd Investment Analysis and Economics bij Triodos Bank: “Bij duurzaam beleggen probeer je zó te beleggen dat de wereld er een beetje beter van wordt. Er is nog steeds een hardnekkig idee dat dat ten koste gaat van rendement. Op langere termijn is er geen enkele reden en bewijs voor dat duurzaam beleggen ten koste gaat van rendement. Sterker nog, als de wereldgemeenschap zich aan de afspraken van Parijs houdt en de Sustainable Development Goals wil realiseren in 2030, zou je mogen aannemen dat juist duurzame beleggingen in de toekomst beter gaan scoren dan niet-duurzame beleggingen.”

> Bekijk de beleggingsmogelijkheden

 

Houd er wel rekening mee dat je investering ook minder waard kan worden. Beleg daarom altijd met geld dat je niet direct nodig hebt. En zorg ervoor dat je voldoende geld op een spaarrekening achter de hand houdt voor onverwachte of geplande uitgaven.

de hondspol
Via Triodos Bank kun je beleggen in duurzame landbouw en voeding. Hiermee financier je bijvoorbeeld De Hondspol, een biologisch dynamische zorgboerderij.

Als je duurzaam belegt via Triodos Bank, dan gaat jouw geld naar ondernemers of projecten die actief zijn in biologische landbouw, schone energie, slimme innovaties of microfinanciering.

Waar draag je aan bij?

Triodos Groenfonds investeert bijvoorbeeld in het project Lower Solu. Een duurzame waterkrachtcentrale die de hoeveelheid beschikbare elektriciteit in Nepal in één klap met bijna 12% verhoogt. Of neem het Ierse bedrijf Kingspan. Zij bouwen nieuwbouwhuizen met milieuvriendelijke isolatiematerialen. Je belegt erin via Triodos Pioneer Impact Fund.

Ontdek duurzame beleggingsfondsen

Bij Triodos Bank kun je kiezen uit verschillende duurzame beleggingsfondsen. Wil je beleggen in biologische landbouw en schone energie? Dan is Triodos Groenfonds een optie. Met Triodos Fair Share Fund investeer je in microfinanciering. Hiermee krijgen mensen met kleine ondernemingen eerlijke kansen en vergoot je de toegang tot sparen voor mensen in afgelegen gebieden. Voor wie alleen in schone energie wil beleggen, is er Triodos Energy Transition Europe Fund.

CHECK OF DUURZAAM BELEGGEN WAT VOOR JOU IS

Als je de volgende vragen met ‘ja’ beantwoord, dan kan beleggen bij Triodos Bank voor jou interessant zijn:

  • Ik wil kans maken op een hoger rendement dan ik op mijn spaarrekening krijg;
  • Ik wil iets goeds doen met mijn geld;
  • Ik wil beleggen met geld dat ik voor langere tijd kan missen (meer dan 5 jaar);
  • Ik krijg geen slapeloze nachten als mijn beleggingen in waarde schommelen;
  • Ik begrijp dat ik (een gedeelte) van mijn inleg kan verliezen;
  • Ik heb geld achter de hand voor onvoorziene uitgaven.

Zes keer ‘ja’? Ontdek de duurzame beleggingsmogelijkheden van Triodos Bank

Sparen vs. duurzaam beleggen

Door te sparen bij Triodos Bank draag je, net als bij duurzaam beleggen, bij aan positieve veranderingen. En in ruil daarvoor krijg je rente op je spaargeld. Op dit moment is die historisch laag.

zonnepanelen
Bij duurzaam beleggen profiteer je wel van het voordeel dat vrijwel al je geld goed wordt ingezet. Bij sparen staat over het algemeen een groter deel van het geld stil.

Het grootste verschil tussen sparen en beleggen zijn rendement en risico. Zo kan het rendement van een aandeel op lange termijn hoger zijn dan de rente op spaargeld. Dat is de ‘beloning’ voor het risico dat een belegger neemt, want die kan het ingelegde kapitaal (deels) verliezen. Neem dit mee voordat je kiest tussen sparen of duurzaam beleggen.

Bij duurzaam beleggen profiteer je wel van het voordeel dat vrijwel al je geld goed wordt ingezet. Bij sparen staat over het algemeen een groter deel van het geld stil. Dit komt omdat een bank niet altijd het hele bedrag kan omzetten in leningen aan ondernemers. Een bank kan namelijk niet alle risico’s nemen met spaargeld en klanten moeten te allen tijde geld kunnen opnemen.

Begin vandaag nog met duurzaam beleggen

Wil je vandaag nog beginnen met duurzaam beleggen? Ga dan naar de duurzaam beleggen pagina van Triodos Bank. Wil je liever nog wat meer weten over beleggen of heb je een vraag? Neem dan contact op met onze beleggingsexperts.

Dit artikel is bijgewerkt op 23-04-2020 en verscheen oorspronkelijk op 16-07-2018.