Isolatiemateriaal en fairtrade-producten

3 dingen die je mogelijk maakt door te beleggen in innovatie

tips

Slimme, duurzame oplossingen komen vaak van kleine en innovatieve bedrijven. Maar ook beursgenoteerde ondernemingen kunnen het verschil maken. Een kleine stap van een groot bedrijf heeft immers veel effect. Waar draag aan bij als je op de beurs belegt in innovatieve duurzame koplopers?

1. Biologische voeding en verantwoorde palmolie

Voedingsmiddelenproducent Wessanen is een Europese marktleider op het gebied van biologische en natuurlijke producten. Wessanen, bekend van onder meer Zonnatura, produceert voedingsmiddelen op een milieuvriendelijke manier. Daarnaast hanteert het bedrijf strenge sociale standaarden. Zo hebben veel producten van Wessanen het fairtrade keurmerk.

Gebruik van verantwoord geproduceerde palmolie is een specifiek aandachtspunt. Dat is van belang, omdat bij de aanleg van palmolieplantages vaak sprake is van grootschalige ontbossing. Wessanen maakt bij de productie van voedingsmiddelen alleen gebruik van gecertificeerde palmolie. Bovendien probeert het waar mogelijk palmolie te vervangen door andere ingrediënten.

BELEGGEN IN INNOVATIEVE BEDRIJVEN

VIA TRIODOS SUSTAINABLE FUNDS

Slimme, duurzame oplossingen komen vaak van pioniers. Maar juist grote beursgenoteerde bedrijven kunnen een verschil maken. Een kleine stap van deze bedrijven heeft immers een groot effect. Door te beleggen in zowel de voorlopers als in beursgenoteerde best in class bedrijven, kun je bijdragen aan duurzame oplossingen op het gebied van klimaat, gezondheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Wil jij hieraan bijdragen? Dat kan, door te beleggen in:
> Triodos Sustainable Pioneer Fund
> Triodos Sustainable Equity Fund
> Triodos Sustainable Mixed Fund

2. Biologisch afbreekbare chemische stoffen

dsm
DSM probeert materialen te maken die zo veel mogelijk biologisch afbreekbaar zijn.

Chemieconcern DSM heeft zich de afgelopen jaren en decennia bijna letterlijk opnieuw uitgevonden. Ooit begonnen als vervuilend mijnbouwbedrijf, loopt het nu voorop als het gaat om duurzame innovatie. Duurzaamheid is volledig verankerd in de strategie van het bedrijf.

DSM produceert een breed scala aan grondstoffen voor onder meer medicijnen en medische hulpmiddelen, verzorgingsproducten, bouwmaterialen en gezonde ingrediënten voor de levensmiddelenindustrie.

Het bedrijf investeert veel in innovatie, en streeft er naar om materialen te maken die zo veel mogelijk biologisch afbreekbaar zijn en een minimale ecologische voetafdruk hebben. Het bedrijf is tevens een belangrijke producent van schone brandstoffen als bio-ethanol en biogas.

3. Duurzaam isolatiemateriaal

Het Ierse bedrijf Kingspan produceert innovatieve isolatiematerialen voor de bouw. Een goed geïsoleerd gebouw verbruikt soms 40% minder energie voor verwarming en koeling. Kingspan produceert de bouwmaterialen zelf ook op een energiezuinige manier. Het wil dat in 2020 de volledige productie draait op hernieuwbare energie. Triodos Sustainable Pioneer Fund belegt in Kingspan.

Gebouwen zoals kantoorpanden en woningen zijn volgens TNO verantwoordelijk voor zo’n 40% van de totale CO2-uitstoot. Dat percentage moet flink omlaag om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te halen. Betere woningisolatie en klimaatneutraal bouwen zijn daarom van groot maatschappelijk belang.

BELEGGEN VOOR MENSEN

BEPAAL ZELF DE KOERS

Beleggen voor mensen. Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar op de beurs bepalen robots steeds meer wat groeit en wat niet. Ze zijn sneller, rationeler en beter in staat om winst te maximaliseren. Supercomputers die met supercomputers handelen, volgens algoritmes die niemand meer begrijpt of kan volgen. Tijd om weer zelf de koers te bepalen. Wat wil jij laten groeien?

Bepaal het op BELEGGENVOORMENSEN.NL

Blijf op de hoogte van al het nieuws over Triodos Bank

Ontvang onze nieuwsbrief in uw inbox

Schrijf u in

Gerelateerde artikelen