Charlotte van Waes is samen met Marieke Vink oprichter en eigenaar van de conceptstore Charlie + Mary. Ze verkopen onder andere kleding van modelabels die op eerlijke en duurzame wijze produceren. We vroegen Charlotte wat ze zelf graag draagt.

“Ineens waren we er. Midden in een sloppenwijk van Mumbai stonden Marieke en ik voor een klein naaiatelier. Het was een vreemde ervaring: op een plek waar je het totaal niet verwachtte hingen ineens lappen stof met kleurige vintage printjes. Ik werd er helemaal vrolijk van.”

Tekst loopt door onder de foto

Charlotte van Waes

Houtpulp en empowerment

“Een stuk of tien vrouwen waren bezig met het maken van kleding. Kleding die we later weer in onze winkel zouden verkopen. Zoals mijn lievelingstopje van het modelabel People Tree. Dit label bestaat al vijfentwintig jaar en is een begrip in de wereld van duurzame mode. Ze richten zich naast duurzame productie ook op de empowerment van hun werknemers, voornamelijk vrouwen in India. Omdat die vaak ook voor hun kinderen moeten zorgen is een baan ver van huis geen optie. Daarom brengt People Tree het werk naar de vrouwen toe. Naar de sloppenwijk dus.”

“People Tree wordt gezien als een echte pionier in de kledingindustrie. Ze staan vaak aan het begin van nieuwe ontwikkelingen. Deze top is daar een mooi voorbeeld van. Hij is gemaakt van tencel, dat is een duurzame variant van viscose. Het wordt gemaakt van houtpulp en tijdens het productieproces wordt al het water en de afvalstoffen opgevangen en gerecycled. De stof valt heel soepel en luchtig maar heeft ook iets chics. Dit topje draag ik daarom vaak zakelijk maar ik doe hem net zo makkelijk naar een feestje aan. En ik vind het fleurige dessin perfect voor een zomers festival.”

De duurzame weg

“People Tree kon de stof tencel in eerste instantie niet gebruiken: in de ateliers wist niemand hoe ermee te werken. Op dat moment hadden ze voor de gemakkelijke weg kunnen kiezen en naar een fabrikant met ervaring in tencel kunnen stappen. Maar ze vonden het waarborgen van de werkgelegenheid van hun mensen belangrijker. Daarom besloten ze hen zelf te trainen in het werken met de stof.”

“Deze top is het resultaat van die bewuste keuze en symboliseert daarmee ook waar wij bij Charlie + Mary voor staan: niet kiezen voor de makkelijke weg maar voor de duurzame weg.  En hoe vaker we dat doen, hoe makkelijker begaanbaar die weg uiteindelijk voor iedereen wordt.”

> Lees ook het artikel ‘Hoe duurzame kleding een eerlijk verhaal vertelt’

> Meld je aan voor de Buy the Change-nieuwsbrief voor meer van dit soort artikelen

> Heb jij een favoriete duurzame kledingwinkel of -merk? Deel jouw tip met de Buy the Change-community. Word lid en laat hieronder een reactie achter.

Tekst: Bo van Houwelingen
Fotografie: Pieter van den Boogert