Inmiddels maken de jonge Amsterdamse ondernemers onder de naam Dick Moby al bijna vier jaar duurzame zonnebrillen en sinds kort ook duurzame normale brillen. Dat klinkt als een jongensboek. Toch zijn ze nog lang niet klaar, want de weg naar hun missie om plasticvervuiling te verminderen, is hobbelig. Tim Holland vertelt hierover.

Duurzame designbrillen, hoe kwam je erop?

“In 2012 maakte ik een lange surftrip door Midden-Amerika. Daar kwam ik, net als tijdens eerdere surftrips, in aanraking met de grote hoeveelheid plastic afval dat in en rondom de oceanen aanwezig is.

In Bali surf je in sommige maanden letterlijk in een soep plastic
Tim Holland, oprichter Dick Moby
Zonnebril
De zonnebrillen van kleur worden handgemaakt van biologisch afbreekbaar plastic.

Op het eerste gezicht zie je elke dag plastic op het strand en denk je dat het steeds hetzelfde plastic is. Maar als je erop gaat letten, zie je dat het elke dag ander plastic is. Er is dus elke dag verse aanvoer van plastic afval. In Bali surf je in sommige maanden letterlijk in een plasticsoep.

Tijdens die surftrip in Midden-Amerika vroeg ik mij af of het mogelijk was om op een positieve manier een bijdrage te leveren om hier iets tegen te doen. Te midden van deze setting van zon, zee, strand, surfen en plastic kwam ik op het idee om designzonnebrillen van plastic afval te maken.

PROJECT CV

DICK MOBY

Dick Moby maakt duurzame brillen en zonnebrillen. De brillen worden handgemaakt in Italië en zijn van biologisch afbreekbaar plastic en gerecycled plastic. De brillen worden in 250 winkels verkocht, verspreid over twintig landen.

Toen ik terugkeerde naar Nederland, ging ik samen Robert aan de slag om dit idee verder uit te werken. Ik kende hem uit mijn studietijd en hij kon mij perfect aanvullen als designer. Daarnaast delen wij dezelfde passie voor watersporten en zijn wij allebei aan de kust opgegroeid.”

Gelijk aan de slag met plastic afval verzamelen dus?

“We hadden in het begin nog geen idee hoe je een duurzame bril maakt. Wij dachten: je neemt wat oud plastic, dat smelt je om en je maakt er een bril van. Het bleek toch wat ingewikkelder.

Na vele gesprekken met producenten kwamen we erachter dat het heel moeilijk is om een producent te vinden die brillen kan maken van plastic afval. Uiteindelijk vonden we in Italië een bedrijf waar ze handgemaakte brillen van biologisch afbreekbaar plastic konden maken voor ons. Dit is plastic waar geen ruwe olie of giftige weekmakers voor worden gebruikt en waar je brillen van hoge kwaliteit van kan maken.”

Maar nog geen bril van plastic afval?

“Weliswaar nog geen bril van plastic afval, maar het gaf ons de ruimte om onze zoektocht voort te zetten. En inmiddels is het gelukt om brillen te maken die voor 97 procent uit plastic afval uit de brillenindustrie komt. We moeten afval uit de brillenindustrie gebruiken omdat de kunststof alleen zijn kracht behoudt als je het heel puur recyclet.

Wij dachten: je neemt wat oud plastic, dat smelt je om en je maakt er een bril van
Tim Holland

En hier houdt het voor ons nog niet op. We proberen op allerlei manieren aan onze missie bij te dragen. Zo zijn onze poetsdoekjes gemaakt uit gerecyclede flesjes. En de hardcase waarin wij de bril leveren is gemaakt van gerecycled leer.

Het is niet altijd gemakkelijk om de duurzame weg te nemen, zeker in een bestaande markt. Het voelt soms als zwemmen tegen de stroom in. Toch krijg ik het idee dat producenten en partners waarmee we samenwerken doorhebben dat dit de toekomst is. Ze denken steeds beter mee om te kijken hoe we samen kunnen werken aan deze duurzame missie.”

En brillen van plastic afval van het strand of van de plastic soep uit de oceaan. Komt het ooit zo ver?

“Het hoogst haalbare is een bril van consumentenafval. Dan kun je echt maatschappelijke impact maken. We werken samen met ervaren recyclepartners zoals TerraCycle om het type plastic dat we nodig hebben te scheiden uit afval en te verwerken tot granulaat of korrels waar we onze brillen van kunnen maken.

De plastic soep bestaat voor een groot deel uit consumentenafval. Misverstand bij de plastic soep is dat men denkt dat er een vaste massa plastic ronddrijft. Het is echter plastic dat al is opgebroken in minuscule stukjes plastic door aantasting van onder andere zonlicht en het zoute water. Je kunt beter voorkomen dat het plastic in de rivieren terechtkomt en de oceanen bereikt.”

> Lees ook 5 tips om minder (plastic) afval weg te produceren