Slim Opgewekt
Dit jaar werd de Triodos Hart-Hoofdprijs uitgereikt in poppodium Fluor op het terrein van de oude Prodentfabriek

Het is de eerste zomerse dag van het jaar, maar het terras van poppodium Fluor in Amersfoort is leeg. Alle gasten op de uitreiking van de Triodos Hart-Hoofdprijs staan binnen in de voormalige tandpastafabriek. Vier jaar geleden rolden hier de tubes nog van de band, nu krijgt Hilde van Dijk, oprichter van Slim Opgewekt, er de Triodos Hart-Hoofdprijs uitgereikt. Van Dijk: “We hadden hier echt op gehoopt, maar de andere genomineerden waren zo bijzonder dat we dít niet hadden verwacht.”

TRIODOS HART-HOOFDPRIJS 2017

13.000 STEMMEN

De Triodos Hart-Hoofdprijs wordt ieder jaar uitgereikt aan de meest innovatieve en duurzame ondernemer. Op 16 mei 2017 werd deze prijs uitgereikt aan Slim Opgewekt. Ze behaalden 4.727 van de bijna 13.000 stemmen. Het was de zevende keer dat de prijs aan de meest inspirerende en duurzame ondernemer werd uitgereikt. De andere genomineerden waren Charlie+Mary, Siza, De Terp, Utrechts Monumentenfonds en Herman van Veen Arts Centre.

> triodos.nl/hart-hoofdprijs

Wil je deze video zien?

Wil je deze video zien?

Cookies zijn nodig om deze video te tonen. Lees er meer over in onze Privacyverklaring

Echt iets dóén

Van Dijk begon vijf jaar geleden samen met Leonn Sekender en Rob Wieggers met Slim Opgewekt. “Toen ik hoorde dat Nederland onderaan de lijst bungelt wat betreft het realiseren van de klimaatdoelen wist ik dat ons bedrijf er moest komen. Ik wilde niet het zoveelste adviesrapport schrijven, maar echt iets dóén.”

Werknemers die achter laptop werken
Van Dijk begon vijf jaar geleden samen met haar partner Leon Sekender met Slim Opgewekt.

En dus begonnen ze met het organiseren van duurzaamheidsprojecten op scholen: zonnepanelen op het dak, goed advies voor de schoolleiding en een bewustwordingsprogramma voor de kinderen. Ze zijn de enige organisatie in Nederland die in hun aanpak duurzame techniek, advies en educatie combineren. Inmiddels helpt Slim Opgewekt ook sportclubs en zorginstellingen te verduurzamen. Wat er bespaard wordt op de energierekening kan voor andere dingen gebruikt worden. Meer handen aan het bed in een zorgwoning bijvoorbeeld.

Vertrouwen winnen

Slim Opgewekt is vooral blij met het vertrouwen dat ze winnen met de prijs. “Een school, sportclub of zorginstelling verduurzamen is een groot project, ga je dat aan met een jong bedrijf als het onze?”, vraagt Van Dijk. “Na onze nominatie voor de prijs merkten we al dat de interesse voor wat we doen toenam. Nu we hebben gewonnen, kunnen we laten zien dat we het vertrouwen hebben van alle mensen die op ons gestemd hebben.”

bewust jongeren
Plaatsen van zonnepanelen op scholen is stap één. Slim Opgewekt biedt daarnaast een bewustwordingsprogramma voor kinderen met daarin onder andere een flashmob, interactieve games en gastlessen.

Bewuste jongeren

Maar ook het prijzengeld is natuurlijk ontzettend welkom. Slim Opgewekt wil het gebruiken om een project te starten op middelbare scholen, om ook jongeren meer bewust te maken van duurzaamheid.

Al tijdens de borrel na de prijsuitreiking begint de brainstorm: hoe geef je middelbare scholieren het gevoel dat ze kunnen bijdragen aan een groenere wereld? Van Dijk kijkt alvast vooruit: “Over een jaar hoop ik een filmpje te kunnen laten zien van een bewustwordingsproject waarin te zien valt dat jongeren echt aan de slag zijn gegaan met duurzaamheid.” Maar nu eerst naar buiten, en een feestje vieren in de zon; de allerbelangrijkste compagnon van Slim Opgewekt.

SLIM OPGEWEKT

PROJECT C.V.

Slim Opgewekt verduurzaamt scholen door ze te helpen energie te besparen, zonnestroom op te wekken en kinderen bewust te maken van stroomgebruik. Ze zijn de enige organisatie in Nederland die in hun aanpak duurzame techniek, advies en educatie combineren. Inmiddels zijn ze al op 85 scholen actief, maar ook bij sportclubs en zorginstellingen.

slimopgewekt.nl

Bekijk hier de video van winnaar terug:

Wil je deze video zien?

Wil je deze video zien?

Cookies zijn nodig om deze video te tonen. Lees er meer over in onze Privacyverklaring


Tekst: Bo van Houwelingen
Beeld uitreiking: Pieter van den Boogert