Wat maakt werken voor FLUOR zo bijzonder?

“Bij een poppodium ervaar je bijna ieder weekend het resultaat van je inspanningen. We werken met een klein team en zijn trots als een band dan de sterren van de hemel speelt of een opkomend talent voor het eerst op een podium staat. Daarnaast doen we het natuurlijk voor het publiek. Poppodia kunnen vormend zijn voor mensen. Jongeren doen als vrijwilliger bij ons hun eerste werkervaring op. En je ontmoet er gelijkgestemden. Inmiddels bestaan we bijna dertig jaar en tijdens de kinderdisco die we organiseren treden de kinderen op van ouders die elkaar vroeger in De Kelder (voorloper van FLUOR, red.) hebben leren kennen.”

Carola-Aafjes_320
Carola Aafjes: “Waar in andere steden bij poppodia gekozen is voor grootschalige nieuwbouwtrajecten, is de nieuwe locatie van FLUOR met een beperkt budget gerealiseerd. Dit maakte dat ik creatief met het geld moest omgaan.”

De Prodentfabriek is onderdeel van de Nieuwe Stad in Amersfoort. Wat betekent deze locatie voor jullie?

“De solidariteit onder de eerste bewoners was zeer bijzonder. En ook nu wordt er veel samengewerkt en zijn er vruchtbare kruisbestuivingen. Er is een levendige (Facebook)groep die elkaar inspireert. In de Nieuwe Stad organiseren we ook samen evenementen en exposities. De een levert de ruimtes, de ander het eten en de volgende zorgt voor een inspirerende spreker. De gunfactor onderling is hoog.”

Je was net een jaar directeur toen FLUOR een nieuwe locatie kreeg. Hoe heb je deze verhuizing gerealiseerd?

“Waar in andere steden bij poppodia gekozen is voor grootschalige nieuwbouwtrajecten, is de nieuwe locatie van FLUOR met een beperkt budget gerealiseerd. Dit maakte dat ik creatief met het geld moest omgaan, zo hebben we ons oude podium uit elkaar geschroefd en hier opnieuw opgebouwd. Kunstenaars en meubelmakers hebben geholpen om met beperkte middelen het pand in te richten. In het café is er een muurschildering van kunstenaarscollectief Kamp Horst en aan het plafond hangt een levensgrote haai van de kunstenaar Thijs Trompert. FLUOR heeft nu verschillende zalen en een café waar we naast band- en dj-avonden ook veel aandacht besteden aan talentontwikkeling en cultuureducatie.”

Hoe kan een podium bijdragen aan talentontwikkeling?

“De afgelopen jaren is er veel bezuinigd in de cultuursector en podia zijn als gevolg daarvan minder risicovol gaan programmeren. Dit is ten koste gegaan van de ontwikkeling van jong talent. Zij kunnen nu minder podium- of werkervaring opdoen. Wij programmeren met oog voor jong talent en organiseren workshops songwriting, bandcoaching en licht- en geluidstechniek. Ook bieden we bijvoorbeeld een podium aan opkomende bands van de De Herman Brood Academie.”

Jullie zitten nu twee jaar in de Prodentfabriek. Wat zijn de nieuwe uitdagingen waar jullie nu voor staan?

“FLUOR is in die twee jaar tijd verdriedubbeld in bezoekersaantallen, en de omzet is in één jaar bijna verdubbeld. We zijn breder gaan programmeren. In ons nieuwe pand hebben we veel meer mogelijkheden, waardoor we nu een popquiz en stand-up show presenteren. Ook de verhuur is interessanter geworden. De komende tijd wil ik inzetten op versterking van de organisatie die nu nog bijna volledig op vrijwilligers draait. Op dit moment heeft de organisatie 2,8 fte in vaste dienst met daaromheen een flexibele schil en veel vrijwilligers. Ik wil ons team gaan uitbreiden met 1,5 fte om iets meer slagkracht te hebben. Daarnaast gaan we investeren in de automatisering en de horeca. Zo komt er tapautomatisering, waarmee we de verspilling van bier sterk terug kunnen brengen.”

Innovatie is cruciaal. We hebben nu een paar succesvolle jaren achter de rug en dan is het verleidelijk om op dezelfde manier door te gaan
Carola Aafjes

Een investering in je organisatie dus. Wat wil je andere ondernemers meegeven die ook in een fase van professionalisering zitten?

“Innovatie is cruciaal. We hebben nu een paar succesvolle jaren achter de rug en dan is het verleidelijk om op dezelfde manier door te gaan. Maar we blijven ruimte geven aan nieuwe concepten, zoals Afterglow, een avond georganiseerd met een aantal zeer jonge dj’s. Met ons popspreekuur luisteren naar wat er leeft in de stad. Ook willen we altijd weten wat er in andere steden speelt. Het is belangrijk om regelmatig met collega’s van andere poppodia ideeën uit te wisselen. Je kunt enorm veel van elkaar leren.”

Meer weten over kunst- en cultuurprojecten die Triodos Bank en Triodos Cultuurfonds financieren? Kijk op Mijn Geld Gaat Goed.

Tekst: Daphne Rieken
Fotografie: Pieter van den Boogert