De technische ontwikkelingen gaan snel. Zo snel dat je het soms bijna niet kunt bijhouden. En dat kan soms best lastig zijn. Waarom zou je ook nog een app gebruiken als je je bankzaken rustig achter je PC of laptop kunt doen? Het installeren en gebruiksklaar maken van een app is ook geen dagelijkse kost. En is dat mobiel bankieren nu wel zo veilig?

Bankieren via de app is net zo veilig en werkt ook nog eens gemakkelijker

Moniek de Nooij (expert Fraude en Veiligheid) en Barbara van Duijn (Domain Lead Mobiel Bankieren) van Triodos Bank begrijpen dat er twijfels zijn. Toch is dat niet nodig, benadrukken zij. Bankieren via de app is net zo veilig en werkt ook nog eens gemakkelijker.

Waarom een app als bankieren via de PC of laptop kan?

Barbara legt uit: “Steeds meer mensen willen graag overal en altijd hun saldo kunnen checken of een betaling kunnen doen. Dat past ook in deze tijd. Daarom heeft Triodos Bank, net als de andere banken, een app ontwikkeld. Daarmee kun je mobiel bankieren, dus ook als je niet in de buurt van je PC of laptop bent. Het is toch handig om op vakantie bijvoorbeeld te kunnen zien hoeveel geld er nog op je rekening staat. Of om een betaling alvast in te plannen.”

Moniek de Nooij, expert fraude en veiligheid bij Triodos Bank.

Is de app echt net zo veilig als de pc?

“Mobiel bankieren is inderdaad heel handig, maar het moet uiteraard ook heel veilig zijn,” zegt Moniek stellig. 

"Daar besteden we heel veel tijd en aandacht aan. Het gaat dan om hoe wij je gegevens opslaan en beschermen, om hoe je veilig inlogt, en hoe we het anderen zo moeilijk mogelijk maken om bij jouw gegevens te komen. Als we niet 100% achter de veiligheid van de app zouden staan, dan was deze er nooit gekomen. En dat geldt ook voor elke versie update van de app”

Wat doet Triodos Bank om mobiel en internet bankieren veilig te houden? 

Moniek legt uit: ”We nemen allerlei maatregelen tegen fraude en misbruik. Deze zijn niet altijd direct zichtbaar. Achter de schermen monitoren we continu op verdachte transacties en handelingen. Frauduleuze websites halen we zo snel mogelijk offline. Daarnaast passen we regelmatig (preventief) onze infrastructuur aan, zodat deze weer helemaal voldoet aan de nieuwste inzichten over veilige netwerkverbindingen. Zo doen we er alles aan om criminelen proactief een stap voor te zijn.”

Gezonde argwaan kan geen kwaad

Weet dat medewerkers van Triodos Bank je nooit vragen:

 • naar je persoonlijke codes voor bankieren
 • om in te loggen via een link in een e-mail of sms
 • om je betaalpas of Identifier op te sturen of fysiek aan ons af te geven
 • om geld over te maken naar een veilige en/of kluisrekening
 • om een programma te installeren, omdat wij zouden moeten meekijken op je computer of telefoon

Twijfel je? Bel ons dan op 030 753 6450

“Veilig bankieren gaat alle banken aan,” vervolgt Moniek. “Daarom werken we op dit gebied nauw samen met andere banken, de Nederlandse Vereniging van Banken en de Betaalvereniging. Samen met de politie en het ministerie van Veiligheid en Justitie zorgen we voor preventie en helpen we om fraudeurs en andere criminelen op te sporen en te vervolgen.”

Lees ook: Wat kun je doen om veilig te bankieren? 5 gouden regels

Barbara van Duijn, Domain Lead Mobiel Bankieren
Barbara van Duijn, Domain Lead Mobiel Bankieren

Wat zijn de grootste voordelen van de app?

Barbara: “Het grootste voordeel is toch wel dat je altijd je bankzaken bij je hebt. Je hoeft er niet op elk moment van de dag iets mee te doen, maar het kán. Als je daar eenmaal aan gewend bent, dan doe je je bankzaken een stuk gemakkelijker en flexibeler. De app werkt ook iets intuïtiever, je wordt nog gemakkelijker door het proces geleid. En vind je het scherm van je mobiele telefoon te klein? Je kunt de app ook op je tablet gebruiken. Dan heb je alles duidelijker in beeld. Terwijl je op de bank zit met een kop koffie heb je die overboeking zo gedaan.”

Moniek: “Het maakt niet meer uit waar je bankiert. Door de nieuwe technologie kan dat nu overal op een veilige manier. In je werkkamer, aan de eettafel of op de bank. Maar ook buiten, tijdens een wandeling, op het terras of op vakantie. Al je gegevens staan veilig opgeslagen en worden goed beschermd. Met je persoonlijke inlogcode of vingerafdruk kun jij alleen bij jouw rekeningen en gegevens.”

Wist je dat er helemaal geen gevallen zijn van fraude met een bank-app?

Ook het inloggen wordt continu verbeterd. Moniek legt uit: “Je kunt ook al inloggen of je app registreren door je gezicht voor het scherm van je telefoon te houden (FaceID bij Apple) of door met de camera van je telefoon een opname van je gezicht te maken. De techniek staat niet stil. Dat maakt mobiel bankieren voor jou alleen maar veiliger en makkelijker, en voor criminelen juist een stuk moeilijker!”

Triodos Bank is een duurzame en inclusieve bank. Dat zie je ook terug in de app, vertelt Barbara: “We zijn een nieuwe functie aan het ontwikkelen. Straks kun in de app zien welke duurzame ondernemers impact maken met een krediet van Triodos Bank. Je ziet dus meteen hoe jouw geld bijdraagt aan een duurzame samenleving. Daarnaast gaan we ook de toegankelijkheid van onze app verbeteren, zodat deze beter te gebruiken is voor mensen met een beperking.” 

Ik wil de app! Hoe begin ik?

Barbara: “Ga naar de Apple App Store of Google Play Store om de app te downloaden. De eerste keer registreer je jezelf met je Identifier, je kiest een inlogcode en klaar. Heb je een iPhone? Dan kan je ook met je vingerafdruk of FaceID inloggen, maar dat hoeft niet. Op onze website vind je informatie en tips over het gebruik van de app. En natuurlijk kun je ons altijd bellen. Wij helpen je graag.”

7 belangrijkste redenen om te kiezen voor onze app

 1. Veilig inloggen met vingerafdruk* of zelfbedachte pincode.
 2. In één oogopslag inzicht in al je rekeningen (betalen, sparen, beleggen).
 3. Eenvoudig overboekingen doen, eenmalig of periodiek
 4. Betalen tot € 1.000 per dag met een zelfgekozen pincode of met je vingerafdruk*.
 5. Je pasinstellingen wijzigen, zoals pasgebruik van ‘Europa’ naar ‘Wereld’ switchen.
 6. Bij verlies of diefstal je pas blokkeren of deblokkeren en nieuwe pas aanvragen.
 7. iDEAL betalingen bevestigen met behulp van de QR-scanner.

Meer over de Triodos Mobiel Bankieren app

*nu alleen nog voor iOS