1. Houd je beveiligingscodes geheim

De codes die je gebruikt om (online) te bankieren zijn strikt persoonlijk. Geef deze nooit af. Schrijf of sla je codes niet op, maar probeer ze te onthouden. Bedenk een ezelsbruggetje of noteer ze op een manier die voor anderen niet te ontcijferen is. 

2. Laat je bankrekening en pas nooit door iemand anders gebruiken 

Ga zorgvuldig om met je betaalpas. Laat je niet afleiden als je de pas gebruikt en controleer of je je eigen pas na gebruik terugkrijgt. Leen nooit je bankrekening en bankpas aan anderen uit! 

3. Beveilig de apparatuur die je gebruikt voor je bankzaken 

Door de apparaten waarmee je online bankiert goed te beveiligen, geef je criminelen geen kans. Zorg voor een goede firewall of een antivirusprogramma en log altijd uit. Doe ook altijd zo snel mogelijk de updates. Met updates worden nieuwe beveiligingsmaatregelen en verbeteringen toegevoegd en problemen opgelost. 

Lees ook: “Is bankieren via zo’n app nu echt veilig?”

4. Controleer je bankrekening regelmatig 

Bekijk je af- en bijschrijvingen minimaal één keer per week. Controleer altijd of er geen bedragen zijn afgeschreven die je niet kunt thuisbrengen. 
Met de Triodos Bankieren app heb je altijd en overal inzicht in de laatste af- en bijschrijvingen.  

5. Meld incidenten direct bij Triodos Bank 

Denk je dat je het slachtoffer bent van fraude, misbruik of oplichting? Laat dit dan direct aan ons weten. Door fraude te melden, kunnen wij je helpen en direct ingrijpen om eventuele verdere schade te voorkomen.

Welke vormen van fraude zijn er?

Van phishing tot WhatsApp-fraude

Triodos Bank doet er alles aan om jou veilig te laten bankieren. Online en offline. We nemen allerlei maatregelen tegen fraude en misbruik. Zichtbaar en onzichtbaar. Internetcriminelen worden steeds vindingrijker. Hoe herken je fraude? En wat kun je zelf doen om veilig te bankieren?

Bekijk 6 verschillende voorbeelden