Dankzij een garantiefaciliteit van het Europese Investeringsfonds (EIF) kan Triodos Bank tot 67 miljoen euro aan leningen verstrekken aan - vaak jonge – sociale ondernemingen die normaal gesproken moeilijker toegang zouden hebben tot reguliere bankkredietfaciliteiten. Dat hebben het EIF, de Europese Commissie en Triodos Bank bekendgemaakt.

De garantieregeling is beschikbaar in Nederland, België, Spanje en Duitsland. In Nederland zal Triodos Bank hiermee een brede waaier aan initiatieven financieren van ondernemers die producten als een service aanbieden en/of in hun productieproces gebruikmaken van hernieuwbare, biobased of gerecyclede materialen.

Volgens Jos van Daalen, verantwoordelijk voor het mkb bij Triodos Bank in Nederland, komen er steeds meer bedrijven die circulariteit en biobased materialen centraal zetten in hun verdienmodel. Als voorbeeld noemt hij een bedrijf dat modulaire keukens van circulaire materialen aanbiedt aan de professionele verhuurmarkt, in een as-a-service model of met een terugkoopverplichting na een afgesproken periode.

“Bloem in de knop gebroken”

Jos van Daalen: “Het gaat vaak om jonge bedrijven die normaal gesproken moeilijk toegang krijgen tot de klassieke kredietverlening. Een circulair product ontwikkelen, vereist dat je als ondernemer bij het ontwerp al nadenkt over een lange levensduur, of je biobased materialen kunt toepassen en hoe product of grondstoffen hergebruikt kunnen worden. Daarna moet je met je product marktaandeel gaan veroveren in een markt die nog gedomineerd wordt door lineaire concurrentie. Daarvoor moeten ondernemers vaak genoegen nemen met lagere marges, en lopen ze meer risico. Als zo’n ondernemer niet in aanmerking komt voor klassieke bankfinanciering, kan hij vaak niet doorgroeien naar de benodigde schaal. Dan wordt de bloem al in de knop gebroken. Het is dus belangrijk om in een vroege fase te financieren. Met deze Europese garantiefaciliteit wordt dat voor ons als bank eenvoudiger.”

Jacco Minnaar, Chief Commercial Officer bij Triodos Bank: “Bij Triodos Bank is het financieren van sociaal ondernemerschap, in de breedste zin van het woord, onze kernactiviteit. Met de steun van het EIF kunnen we nu meer sociale ondernemingen in staat stellen waarde toe te voegen aan de samenleving en de noodzakelijke transities naar een welvarender leven voor mensen op een bloeiende planeet versnellen.”

“Dit is niet de eerste samenwerking tussen Triodos Bank en het EIF, en terecht”, zegt Marjut Falkstedt, Chief Executive van het Europees Investeringsfonds. “Sociale ondernemingen in verschillende sectoren spelen een zeer belangrijke, maar vaak over het hoofd geziene, rol in onze samenlevingen. Ze helpen onze economieën open en eerlijk te maken voor iedereen. Ik ben blij dat we Triodos Bank kunnen blijven steunen, zodat deze gewaardeerde mkb-bedrijven kunnen blijven groeien.”

Nicolas Schmit, Eurocommissaris voor werkgelegenheid en sociale rechten: "InvestEU speelt een belangrijke rol bij het mobiliseren van investeringen in de sociale economie. Met deze overeenkomst krijgen sociale ondernemingen in Nederland, België, Spanje en Duitsland toegang tot de financiering die ze nodig hebben om een ​​echte en blijvende impact te maken in hun gemeenschap.”

Langdurige samenwerking

Het EIF en Triodos Bank kunnen bogen op een langdurige samenwerking. Dit is de derde overeenkomst in de samenwerking tussen Triodos Bank en het EIF. Daarmee is voor in totaal circa 400 miljoen euro aan gegarandeerde leningen aan sociale en culturele ondernemingen gemoeid. Hierdoor heeft de internationaal opererende duurzame bank alleen al in Nederland circa een kwart miljard euro meer kunnen lenen aan sociale en culturele ondernemers.

In 2018 ondertekenden Triodos Bank en het EIF de eerste garantieovereenkomst voor sociaal ondernemerschap in Nederland in het kader van het EU-programma voor werkgelegenheid en sociale innovatie. Triodos Bank heeft ongeveer 635 transacties ondertekend onder deze EaSI-borgstelling. En in 2021 ondertekenden het EIF en Triodos Bank een garantieovereenkomst om de financiële steun aan de culturele en creatieve sector met maximaal 200 miljoen euro uit te breiden. Sindsdien heeft Triodos Bank 220 transacties afgesloten onder deze garantiefaciliteit.