Dankzij deze garantieregeling kan Triodos Bank de komende twee jaar tot 200 miljoen euro aan leningen verstrekken aan culturele en creatieve ondernemers in België, Nederland, Spanje en Duitsland. Ondernemers krijgen zo toegang tot financiering tegen lagere rentetarieven of met beperktere zekerheidvereisten. Triodos Bank zal hiermee een brede waaier aan initiatieven financieren, hoofdzakelijk gericht op de filmindustrie, de media, kunstscholen, muziekfestivals, theater- en muziekproducties. 

Pauline Bieringa, directeur Triodos Bank Nederland:"Door dit nieuwe partnerschap met het Europees Investeringsfonds kan Triodos meer creatieve en culturele initiatieven financieren, ook initiatieven die normaal gesproken moeilijk toegang krijgen tot de klassieke kredietverlening. Het is een welkome stimulans, vooral nu, want de coronapandemie en de opeenvolgende lockdowns eisen een grote tol in de culturele sector. Triodos Bank financiert kunst en cultuur, omdat ze bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van mensen en zorgen voor samenhang in de samenleving. Door ideeën en mensen met elkaar te verbinden en mensen aan het denken te zetten. Maar ook door positieve veranderingen te weerspiegelen en te stimuleren.” Triodos Bank heeft ruime ervaring met de financiering van onder meer cultureel ondernemerschap, musea, theaters en culturele centra.

Europees commissaris voor Interne markt, Thierry Breton:"Cultuur en scheppende kunstenaars hebben onze steun nodig in de COVID-19-crisis. De overeenkomst met Triodos Bank en het Europees Investeringsfonds (EIF), gesteund door het EFSI in het kader van de EU-garantiefaciliteit voor de culturele en creatieve sector, zal tot 200 miljoen aan leningen vrijmaken voor culturele en creatieve ondernemingen in België, Spanje, Nederland en Duitsland. Dit zal hun herstel bevorderen, zodat zij kunnen blijven bijdragen aan het rijke culturele landschap van Europa".

"De culturele en creatieve sectoren blijven onder enorme druk staan door de beperkende coronamaatregelen in alle Europese landen", bevestigt Alain Godard, algemeen directeur van het EIF."De beschikbaarheid en de toegankelijkheid van kredieten zullen een belangrijke rol vervullen bij de uitweg uit de crisis en de heropleving van duurzame groei voor deze sectoren. Het EIF is verheugd op deze samenwerking met Triodos Bank om de broodnodige Europese financieringen te helpen kanaliseren naar de ondernemingen die er nood aan hebben."

Sociale ondernemingen

Het Europees Investeringsfonds en Triodos Bank werkten eerder al samen via een partnerschap voor sociale ondernemingen. Zo ondertekenden ze in 2018 de eerste garantieovereenkomst voor sociaal ondernemerschap in Nederland, in het kader van het Europese programma voor werkgelegenheid en sociale innovatie. Sindsdien heeft Triodos Bank in het kader van deze garantieovereenkomst ongeveer 450 transacties ondertekend in Nederland, België en Spanje.

Garantiefaciliteit voor de culturele en creatieve sector

De CCS GF is een initiatief geleid door het EIF in naam van de Europese Commissie. De faciliteit werd in juni 2016 gelanceerd in het kader van het programma Creatief Europa (2014-2020). Ze is bestemd voor micro-, middelgrote en kleine bedrijven (mkb) in de culturele en creatieve sector, die vaak problemen ondervinden om toegang te krijgen tot betaalbare financiering door middel van leningen voor hun projecten. Culturele ondernemers die een lening willen aanvragen, kunnen contact opnemen met Triodos Bank.