Zakgeld is belangrijk zodat:

  • Je kind de waarde van geld leert kennen
  • Je kind financiële keuzes leert maken
  • Je kind veilig leert bankieren

Zakgeld helpt kinderen bij hun financiële opvoeding. Zo leren kinderen wat ze kunnen kopen van een bepaald bedrag. Ook leren kinderen hoe ze moeten sparen en hoe ze veilig hun bankrekening en eventuele betaalpas gebruiken.

Vanaf welke leeftijd geef je zakgeld?

De meeste kinderen krijgen vanaf 6 jaar voor het eerst zakgeld. Vanaf deze leeftijd herkennen kinderen het verschil tussen verschillende munten. De hoogte van het zakgeld hangt af van verschillende factoren. Zoals de leeftijd van je kind, maar ook het inkomen van het gezin en het doel van het zakgeld. 

Duurzaam besteden van zakgeld

Het doel van het zakgeld kan ook bepalen hoeveel ouders geven. Is het bedoeld voor het kopen van bijvoorbeeld schoolbenodigdheden, dan kan het bedrag hoger zijn dan wanneer het bedoeld is als extraatje.

Bespreek samen met je kinderen waaraan ze het zakgeld besteden. Mogen ze er snoep van kopen? Koopt je kind zelf verjaardagscadeautjes voor vriendjes? En bij welke winkels mogen ze het zakgeld uitgeven? Door hier duidelijke afspraken over te maken met je kind, stimuleer je het maken van duurzame keuzes.

    Contant of digitaal zakgeld

    Zakgeld kun je contant of digitaal geven. Sommige mensen vinden contant geld handiger omdat het tastbaar is. Zo zien kinderen precies hoeveel geld ze in hun spaarpot hebben. Anderen geven de voorkeur aan digitaal zakgeld omdat het makkelijker te volgen en bij te houden is.

    Hoe ouder de kinderen worden, hoe meer de voorkeur uitgaat naar digitaal zakgeld. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat 73% van de kinderen een bankrekening op eigen naam heeft. Kinderen vanaf 10 jaar hebben vaker dan gemiddeld een bankrekening. Van alle kinderen met een bankrekening heeft 39% ook een eigen betaalpas (al dan niet geactiveerd). Belangrijk is dat ouders uitleggen hoe kinderen veilig kunnen pinnen met hun pas.

    Wil je je kinderen digitaal zakgeld geven? De Triodos Jongeren Rekening is een digitale bankrekening speciaal voor kinderen van 6 tot 18 jaar.

      Richtlijnen voor zakgeld geven

      Zakgeld geven is niet vrijblijvend. Als ouder is het belangrijk om zakgeld serieus te nemen. Het Nibud heeft een aantal richtlijnen voor het geven van zakgeld opgesteld:

      • Wees consistent. Geef steeds hetzelfde bedrag op hetzelfde moment.  
      • Spreek een periode af. Per week, per maand of per kwartaal.
      • Bespreek wat je kind wel en niet van het zakgeld mag kopen.
      • Bepaal wanneer het zakgeld wordt verhoogd. Bijvoorbeeld met de verjaardag van je kind.
      • Zakgeld is leergeld. Gebruik het dus niet om mee te belonen of te straffen. En laat je kinderen leren van hun fouten.

      Verder met de financiële opvoeding

      Praat regelmatig met je kinderen over geld. Zo help je je kinderen financieel zelfstandig te worden. Lees meer over geldzaken voor ouders en kinderen.