Wat is een spaardeposito?

Een spaardeposito is een spaarrekening met een vaste looptijd en vaste rente. Bij een deposito geldt: hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente. De looptijd kan verschillen van 3 maanden tot 10 jaar. Omdat je het geld voor langere tijd vastzet, ontvang je een hogere, vaste rente dan bij een spaarrekening met variabele rente. Dit betekent dat de rente niet verandert zolang je deposito loopt. Jaarlijks ontvang je de rente en aan het einde van de looptijd wordt het bedrag, inclusief de rente van de laatste periode, gestort op je tegenrekening. 

Een spaardeposito is over het algemeen minder flexibel dan een spaarrekening met variable rente. Al kan dat ook in je voordeel werken. Volgens Vincent Kouters, schrijver van het boek ‘Over geld praat je wel’, helpt het om een ‘slotgracht’ rondom je spaargeld aan te leggen. Bijvoorbeeld door je geld voor langere tijd vast te zetten of door een spaarrekening bij een andere bank dan je huisbank te openen. Zo ben je minder geneigd je spaargeld op te nemen.

Hoe werkt een depositoladder?

Omdat je geld vast staat, kun je gedurende de looptijd van je spaardeposito in principe geen geld opnemen of bijstorten. Wil je meer flexibiliteit met deposito sparen? Maak dan gebruik van een ‘depositoladder’. Dit zijn verschillende spaardeposito’s die elkaar opvolgen in looptijd. Met andere woorden: er komt steeds na een periode een deel van je spaargeld vrij. Je bepaalt zelf of je het gebruikt of weer vastzet in een nieuw spaardeposito. Door een bedrag te spreiden over meerdere deposito’s, spaar je dus flexibeler én profiteer je van een hogere rente.

Voordelen van een depositoladder:

  • Je spaart flexibeler, ook al staat je geld vast
  • Je ontvangt een hogere, vaste rente
  • Je loopt minder risico dan bij beleggen
  • Je komt niet in de verleiding om je spaargeld tussentijds te gebruiken

Met het Triodos Spaar Deposito maak je ook meer positieve impact op mens, milieu en maatschappij.

Voorbeeld depositoladder

Stel: je hebt een bedrag van € 10.000 dat je niet direct nodig hebt. Maar je wilt wel de mogelijkheid hebben om een deel van je geld op te nemen, mocht dat nodig zijn. Je kunt er dan voor kiezen om het bedrag te verdelen over 5 verschillende spaardeposito’s. Bijvoorbeeld van 1 jaar, 2 jaar, 3 jaar, 4 jaar en 5 jaar. Zodra de eerste van 1 jaar afloopt, kun je dit spaargeld opnieuw vastzetten in een nieuw 5 jaar-deposito met hogere rente. Het jaar daarop komt dan het 2 jaar-deposito vrij. Zo kun je elk jaar bij een deel van je geld en ontvang je steeds de hogere, vaste rente van het 5 jaar-spaardeposito.

Kortlopende spaardeposito’s

Naast de depositoladder, kun je ook kiezen voor spaardeposito’s met kortere looptijden van 3, 6 of 9 maanden. De rente is afhankelijk van de looptijd van het deposito. De vaste rente van een kortlopend spaardeposito is hoger dan de variabele rente van een spaarrekening. Bekijk alle looptijden en bijbehorende rentes van het Triodos Spaar Deposito.