Toen Imke’s dochter Linne ter wereld kwam opende Imke al snel een spaarrekening voor haar. Niet perse voor een studie of een rijbewijs, maar vooral om een buffer te hebben als ze groot is.
HET DOEL
Wanneer je kind geboren wordt, moet je vroeg of laat nadenken over hoe je diegene leert met geld om te gaan. Dat besefte Imke ook toen ze haar dochter Linne kreeg. Ze opende een Kinder Toekomst Plan, een spaarrekening die je opent voor kinderen tussen 0 en 11 jaar en waarvan het geld vrijkomt als je kind 18 is. “Vroeger spaarden mijn ouders ook voor mij, dus ik vond het vanzelfsprekend dat we dit ook voor Linne zouden doen,” vertelt Imke. “We hebben de spaarrekening niet geopend om specifiek te sparen voor haar studie of rijbewijs, maar meer om later een buffer te hebben voor wat Linne ook gaat doen.”
Imke vindt het moeilijk om nu al te bedenken wat haar dochter gaat doen tegen die tijd dat ze 18 is. “Misschien wil ze helemaal niet studeren – dat hoeft ook niet perse -, of is een rijbewijs dan niet relevant omdat de wereld er heel anders uitziet.” Spannend vindt Imke wel dat het totale gespaarde bedrag voor Linne beschikbaar is zodra ze 18 jaar is. “Daar moeten we het te zijner tijd wel even over gaan hebben, want je wilt natuurlijk niet dat het weg is voordat je er erg in hebt.”
PLAN VAN AANPAK
Zo stortten de ouders van Linne 50 euro per maand op de spaarrekening van hun dochter. “Dit gaan we verhogen naar 100 euro per maand, want toen ik een keer via een tool van Nibud berekende wat Linne straks nodig heeft voor een eventuele studie of opleiding, besefte ik me dat we er met die 50 euro per maand niet komen.”
Imke gaat ervan uit dat zij over 8 jaar, als Linne van de middelbare school komt, minimaal de helft van het geld al bij elkaar hebben, minimaal 30.000 euro. “De rest leggen we tegen die tijd bij als Linne gaat studeren, of sparen we in de periode die volgt, voor het tweede deel van de opleiding. En misschien heeft Linne dan zelf ook werk.”
Hoewel het nog even duurt voordat Linne klaar is met school, heeft Imke beleggen niet overwogen. “Ik weet dat die optie bestaat, maar ik heb er weinig verstand van en vind het een beetje spannend. Ik ben het ook niet van plan.” Om niet alleen een rekening voor haar dochter te hebben waar ze pas op haar 18e bij kan, heeft Imke ook een betaalrekening bij Triodos Bank voor Linne geopend. Daar stort ze elke week 2 euro zakgeld op. “En soms maken opa en oma wat extra’s over.”
DE OVERPEINZINGEN
Linne is natuurlijk blij met haar zakgeld en spaart naar eigen zeggen voor een puppy, maar dat ze geen contant zakgeld krijgt vindt ze wel jammer. “Want dan weet je in de winkel niet zo goed wat je precies uit kunt geven”, vertelt Linne hierover. Haar moeder is het ermee eens dat het zakgeld voor haar dochter een stuk abstracter is als het wekelijks op haar rekening wordt gestort, maar doordat bijna alle betalingen tegenwoordig digitaal zijn, heeft Imke bijna nooit meer cashgeld op zak. “Soms kijken we daarom online op haar rekening, zodat ze kan zien dat er wat bij komt of wat afgaat.”
Met de digitalisering zouden er toch ook andere manieren moeten zijn om het sparen en uitgeven iets meer inzichtelijk te maken, meent ze. “Bijvoorbeeld met een kindvriendelijke betaalpas, waar je als ouder kleine bedragen op stort die je kind zelf mag besteden.” Daarnaast mag Linne ook wat vaker naar de supermarkt om zelf een boodschap te doen, dan krijgt ze ook wat meer een idee welke impact geld heeft, stelt Imke. “Ze wil graag een puppy, maar ze heeft nog geen idee van wat een hond kost.”
De keuze voor Triodos Bank was voor Imke niet meer dan logisch. “Ik werk bij een natuurorganisatie, dus voor mij was het echt vanzelfsprekend dat ik op enig moment over zou stappen naar de groenste bank die er is. Dus toen ik een nieuwe rekening nodig had, besloot ik het te gaan regelen. Nu zwaai ik altijd opzichtig met mijn groene pasje, ik ben er trots op te laten zien dat ik bij Triodos Bank zit.”
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.