Erg gehecht zijn ze aan het groen en de biodiversiteit rondom hun huis in het bosrijke Wageningen-Hoog. Hun huis is omringd door bomen en daar komen veel vogels, vlinders en andere dieren op af. “We wonen hier al tien jaar en zijn erg blij met de ruimte en vrijheid die we hier hebben”, vertelt Ivette van der Linden (44). “We zijn verzot op dieren en bos, dus het sprak voor zich dat we hier wilden wonen.”

Mogelijkheden hypotheek na rentevaste periode 

Toen de rentevaste periode van hun hypotheek was afgelopen gingen Rien en Ivette zich verdiepen in de mogelijkheden die er waren. Omdat Ivette en Rien al een betaalrekening bij Triodos hadden, oriënteerden ze zich ook hier op de mogelijkheden voor oversluiten. “We leven duurzaam en vonden het tijd worden om ook met een hypotheek bij Triodos Bank voor meer duurzaamheid te kiezen”, aldus Ivette. “Het persoonlijke contact met de hypotheekadviseur bij Triodos sprak ons erg aan. We werden vlot en professioneel geholpen.”

Gemakkelijk hypotheek oversluiten 

Het oversluiten van hun hypotheek bleek bij Triodos Bank helemaal niet zo ingewikkeld. Via een online intakegesprek werden hun wensen besproken. Na het uploaden van financiële gegevens en het voeren van een tweede gesprek waren de eerste stappen gezet. Het was heel makkelijk om vanuit huis online een consult aan te vragen, vertelt Ivette. “Het was een heel prettig gesprek. Degene die ons hielp was erg geïnteresseerd in ons persoonlijke verhaal en over onze keuze voor Triodos Bank werd goed doorgevraagd.”

Ivette is er zeker van dat ze de juiste keuze hebben gemaakt. “We hadden een spaarhypotheek en gingen naar aflossingsvrij, en in ons geval was deze overstap lastig te vergelijken met de opties hiervoor bij andere banken”, vertelt Ivette. “Maar een hypotheek bij Triodos Bank past veel beter bij ons. Ik heb milieukunde gestudeerd, we vinden het belangrijk dat we goed voor onze omgeving zorgen en zuinig zijn met de aarde, dus deze keuze lag voor de hand.”

Hypotheek oversluiten ook interessant voor jou?​​​​​

Ontdek wat je kunt besparen op je maandlasten

Op dit moment is hypotheekrente laag. Hierdoor kan het voordelig zijn om je hypotheek over te sluiten. Je bespaart dan op de maandlasten. En het is een mooie gelegenheid om je huis te verduurzamen. Hiermee bespaar je ook nog eens op de energiekosten.

Bekijk de mogelijkheden

Voordelig verduurzamen, dankzij lage rente 

“Als je een hypotheek bij Triodos Bank afsluit kun je gebruikmaken van de Energiebespaarlening, waarmee je maximaal 25.000 euro in twee jaar kunt gebruiken om je huis te verduurzamen”, stelt Stephan Wennink, de hypotheekadviseur die Ivette en Rien hielp bij het oversluiten van hun hypotheek. Volgens Stephan kan het oversluiten al binnen een kleine maand geregeld zijn.

Volgens Stephan staan er in Nederland heel wat huizen uit de jaren ’70 en ’80, zoals dat van Ivette en Rien, en daarbij valt vaak veel te winnen als je gaat verduurzamen. “En dat hoeft heus niet gelijk met zonnepanelen te zijn. Met goede isolate en tochtafdichting maak je een goede start.”

Met de Energiebespaarlening kun je tegen 0% rente meteen investeren in het verduurzamen van je huis

Nu de gasprijs zo hoog is, ziet Stephan dat steeds meer mensen naar mogelijkheden kijken om de gasrekening laag te houden. “We merken het ook bij de mensen die bij ons een hypotheek afsluiten. Die doen dat vanwege die lage rente, maar ook vanwege de mogelijkheid om net zoals Ivette en Rien flink te gaan verduurzamen. En bij Triodos wordt een duurzamer huis beloond met een lagere rente.”

 

Extra duurzaam huis met driedubbelglas 

Bij Ivette en Rien was er al iemand van de gemeente langs geweest om de verduurzamingsopties te bekijken. “Met een warmtemeter kwam hij erachter dat het bij onze voor-en achterdeur enorm tocht, dus die laten we vervangen. Ook de achtergevel liet veel warmte door, want daar was de gevel enkelsteens. Deze hebben we compleet laten isoleren. Hierbij hebben we gekozen voor een extra dikke glaswol isolatie, duurzame houten buitenbekleding, nieuwe geïsoleerde kozijnen en een nieuwe achterdeur met driedubbelglas.”

Oversluiten met een Energiebespaarlening

Financier je energiebesparende maatregelen tegen 0% rente

Denk je er aan om je hypotheek over te sluiten? Dan is een Energiebespaarlening een voordelige manier om je huis te verduurzamen. Sluit de lening direct af bij je hypotheek, dan kun je later je woning verduurzamen.

Op zolder brengt Rien zelf extra isolatie aan. “Daar hadden we een isolatielaag van ongeveer 10 centimeter en dat wordt nu 34 centimeter. Het is redelijk eenvoudig zelf te doen. Je maakt een nieuw houten raamwerk, brengt isolatiemateriaal eronder aan en dan goed afdichten met folie.”

Uiteindelijk willen Ivette en Rien van energielabel C naar bijna energieneutraal (BENG). “We moeten ons nog verdiepen in nieuwe radiotoren en een andere ketel, en aan de voorkant van ons huis gaan we ook extra isoleren.” Omdat Ivette en Rien dit verduurzamingstraject uit eigen middelen betalen moeten ze daar nog even voor sparen.

Begrippenlijst

  • Rentevaste periode: de periode waarin je te betalen hypotheekrente vaststaat. Zo ben je verzekerd van stabiele maandlasten gedurende een afgesproken periode. Het vastzetten van de rente heeft als nadeel dat je je hypotheek tijdens de rentvaste periode vaak niet zonder boete kunt omzetten naar een hypotheek met lagere rente of andere voorwaarden.
  • BENG: BENG staat voor ‘bijna energieneutrale gebouwen’. Sinds 1 januari 2021 moeten alle nieuwe gebouwen in Nederland bijna-energieneutraal worden gebouwd. Een gevolg van de Europese richtlijn EPBD uit 2010 en het Nederlandse Energieakkoord uit 2013. 
  • Aflossingsvrij: met een aflossingsvrije hypotheek betaal je tijdens de looptijd alleen rente, geen aflossing. Hierdoor zijn je maandlasten laag. De hypotheekschuld moet je na de looptijd van je hypotheek wel terugbetalen. Bij Triodos kun je ook kiezen voor een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek.