Nederlanders leggen samen 185 miljard kilometer per jaar af, berekende het CBS. Dat komt neer op 619 keer de afstand naar de zon en weer terug. Een derde van al die kilometers is woon-werkverkeer. Wat kun je als zzp’er doen om in elk geval de milieu-impact van jóuw zakelijke reizen te beperken?
1. Lease groen
Er zijn verschillende leasemaatschappijen die elektrische en zuinige leaseauto’s aanbieden. Denk aan Hiltermann Lease en Kyotolease, dat zich ook specifiek op zzp’ers richt. “Ongeveer een kwart van onze klanten is zzp’er”, zegt Kimberly Baecke van Kyotolease.
Zoek je als zzp’er een minder milieubelastende leaseauto, dan kun je op de website van Kyotolease een Quick Scan doen. Baecke: “Die scan geeft ons beeld van je mobiliteitsbehoefte. We kunnen vervolgens in overleg kijken wat de meest passende oplossing is.”
Triodos Bank financiert groen leasen
De groene leasemaatschappijen Hiltermann Lease en Kyotolease worden gefinancierd door Triodos Bank. “Wij leasen alleen groene auto’s”, zegt Kimberly Baecke van Kyotolease. “Dat is ook steeds eenvoudiger, want het aanbod van groene auto’s groeit snel. Dat geldt voornamelijk voor het aantal elektrische modellen, waarvan het bereik snel toeneemt. Met een gewone middenklasser kun je zonder tussentijds opladen vaak zo’n 300 tot 350 kilometer halen in de zomer. In de winter ligt het bereik vaak iets lager, omdat batterijen minder goed werken als het koud is.”
2. Gebruik een deelauto
Het aanbod van autodeelplatforms als MyWheels en SnappCar neemt snel toe. Als je als zzp’ers niet dagelijks een auto nodig hebt, is gebruik van een deelauto vaak de meest voor de hand liggende uitkomst.
Zzp’ers in de regio Utrecht en Amsterdam kunnen gebruikmaken van deelauto’s van We Drive Solar. Zij bieden alleen elektrische deelauto’s aan die zijn opgeladen met wind- of zonne-energie. “We hebben zo’n 70 auto’s beschikbaar en breiden dat aantal de komende tijd snel uit”, zegt directeur Robin Berg. “Zeker een kwart van onze klanten is zzp’er. Zij gebruiken onze auto’s regelmatig voor werkafspraken.”
Als klant bij We Drive Solar draag je bij aan een stabielere levering van duurzame energie, zegt Berg. “Als onze auto’s aan de laadpaal hangen, worden de batterijen gebruikt voor de opslag van te veel opgewekte energie op zonnige dagen. ’s Avonds of op bewolkte dagen worden de batterijen juist weer gebruikt om stroom aan het elektriciteitsnet te leveren.”
3. Deel je lease-auto
Gemiddeld staat een auto 95% van de tijd stil. Er is dus ruimte genoeg om auto’s te delen. De meeste leasemaatschappijen staan niet toe dat hun klanten hun auto aanbieden via een deelplatform. Maar sommige doen het juist wel. Wil je leasen, dan heeft het dus zin om eerst na te vragen of delen van je auto is toegestaan.
Kyotolease stimuleert klanten om hun auto te delen via een platform. Baecke: “Autodelen levert geld op. Dat is zeker voor zzp’ers vaak van belang. Het kan precies het verschil betekenen tussen wel of niet kunnen leasen.”
4. Stap niet in een auto
En dan is er je gedrag: niet in de auto stappen is in veel gevallen de meest duurzame optie. Als zzp’er ben je eigen baas, en dus kun je ook tot op grote hoogte bepalen op welke manier je je vervoer regelt.
En dat is goed nieuws. Want, zegt de Nijmeegse hoogleraar Duurzaam Ondernemen Jan Jonker, “we halen de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs alleen als we iets radicaals aan het autogebruik doen.” Juist een zzp’er kan – als eigen baas - die radicale stappen zetten.
5. Gebruik coworking spaces bij stations
En dus is het van belang om elke keer zeer kritisch te kijken of je eigenlijk wel met een auto op weg moet. Zo’n kritische afweging kan ertoe leiden dat je vergaderingen of afspraken met klanten op plekken organiseert die met het OV goed bereikbaar zijn.
Zoals op coworking spaces op stations. Denk aan de locaties van Seats2meet, dat vergaderruimtes en flexibele werkplekken aanbiedt aan zelfstandige professionals en medewerkers van bedrijven. Een deel van de locaties van het door Triodos Bank gefinancierde Seats2meet is gevestigd in of vlakbij treinstations.
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.