Nog geen 20% van de bijna 900 duizend zzp’ers in Nederland is verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Belangrijkste reden: de forse verzekeringspremie. Gelukkig is er een alternatief voor een prijzige verzekering: je aansluiten bij een broodfonds. En is er geen broodfonds bij je in de buurt, dan kun je er zelf een oprichten. Een koud kunstje.
Wat is een broodfonds?
Een broodfonds is een collectieve voorziening tegen arbeidsongeschiktheid van en voor ondernemers. Een broodfonds bestaat uit ondernemers die elke maand een bedrag sparen. Dat bedrag varieert van ongeveer 30 tot ruim 100 euro. Een fonds werkt op basis van solidariteit en onderling vertrouwen.
Broodfondsen bestaan uit maximaal 50 leden uit dezelfde plaats of regio. Juist door het klein en lokaal te houden, leren leden elkaar kennen. En dat is essentieel voor het vertrouwen en de betrokkenheid. Alle broodfondsen zijn opgericht via de BroodfondsMakers, dat fondsen adviseert en ondersteunt. Begin 2019 waren er 450 broodfondsen in 175 plaatsen met in totaal 20.000 leden.
Wil je deze video zien?
Cookies zijn nodig om deze video te tonen. Lees er meer over in onze Privacyverklaring
Hoe sluit je je aan bij een broodfonds?
Broodfondsen zijn er voor zelfstandig ondernemers zoals zzp‘ers, vennoten in een VOF, of directeur-grootaandeelhouders van een BV. Voordat je je aansluit bij een broodfonds moet je een jaar ondernemer zijn, maar daar kan van worden afgeweken. De nettowinst uit je onderneming moet minimaal gemiddeld €750,- per maand zijn. Op de website van de BroodfondsMakers staat een overzicht van alle broodfondsen. Wil je je aansluiten, neem dan contact op met een fonds in of dicht bij je woonplaats.
Hoe richt je een broodfonds op?
Is er geen broodfonds in de buurt, dan is het niet ingewikkeld om een eigen broodfonds op te richten. Dat zegt Biba Schoenmaker, medeoprichter van de BroodfondsMakers en lid van het allereerste Broodfonds. “Neem allereerst contact met ons op om te checken of er niet toevallig al andere initiatiefnemers in de buurt bezig zijn met het opzetten van een fonds. Wij kunnen je dan met hen in contact brengen zodat je de krachten kunt bundelen.”
Ben je de eerste initiatiefnemer in de buurt, dan is het proces om te komen tot een nieuw broodfonds overzichtelijk. Schoenmaker: “Het bestaat uit een aantal stappen, die uitgebreid worden beschreven op de site van de BroodfondsMakers. De kern is dat je je eigen netwerk aanspreekt om een groep van tenminste 25 zelfstandig ondernemers te verzamelen die geïnteresseerd zijn om in een broodfonds te stappen. Is die groep er, dan beleg je in overleg met ons een informatieavond. Op die avond geeft iemand van de BroodfondsMakers uitleg over alle ins- en outs van een broodfonds en van het oprichtingsproces.”
Om een broodfonds daadwerkelijk te starten heb je in elk geval 20 deelnemers nodig: dus mensen die zich ook echt inschrijven. Schoenmaker: “Want met 20 leden kun je al een zieke steunen. Vanaf de eerste 20 leden groeit een broodfonds door naar tenminste 40 deelnemers.”
Wat levert een broodfonds je op?
Een vangnet bij arbeidsongeschiktheid is uiteraard de eerste reden waarom zzp’ers in een broodfonds stappen. “Maar de meerwaarde van een fonds is groter dan dat”, zegt Schoenmaker. “Het is een uitbreiding en verrijking van je netwerk. Het varieert per broodfonds, maar je ziet regelmatig dat mensen die elkaar via een fonds leren kennen, samen nieuwe projecten opzetten. Of elkaar helpen met concrete vragen. Denk aan een accountant die mede-broodfondsleden ondersteunt bij het doen van de belastingaangifte.”
Triodos Bank en broodfondsen
Triodos Bank werkt samen met de BroodfondsMakers en deelt de visie achter het concept van broodfondsen. Broodfondsen zijn kleinschalig, persoonlijk, en gebaseerd op transparantie en onderling vertrouwen. Dat zijn waarden waar Triodos Bank zich in herkent. De bank introduceerde vorig jaar een speciale broodfondsrekening: een bankrekening waar broodfondsleden hun maandelijkse bijdrage op sparen.
Bedankt voor je reactie!
Bevestig je reactie door op de link in je e-mail te klikken.